Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai"— Előadás másolata:

1 Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Minden vállalkozás meghatározott stratégiát követ, amelynek elérését a szervezet struktúrája biztosítja. A controlling feladata, hogy a meglévő szervezeti elemeket áttekintse, használhatóságukat felülvizsgálja, kiegészítse és rendszerbe foglalja. A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai 2. Operatív

2 Stratégiai controlling 1.
Olyan vezetői tevékenységek összessége, amelyek a stratégiák tervezését, vizsgálatát, megvalósítását és azok nyomon követését szolgálják. A stratégiai controlling időhorizontja nem korlátozott, a stratégia által lefedendő időszakra vonatkozik. Ebben az esetben a célok tipikusan a meglévő és jövőbeni sikerpotenciálokra, piaci részesedésekre, valamint az eredményre és a (szabad) cash flow-ra vonatkoznak. A jövőalkotás eszköze. Ahogy a vállalkozás növekszik, egyre nagyobb a szerepe. Hosszú távú előrelátást, tervezést jelent.

3 Stratégiai controlling 2.
Céljai: a jövő megalapozott legyen, az egzisztenciáját őrizze meg, a működés időhorizontja szélesedjen (ne rövid távra tudjam a jövőt, hanem minél hosszabb időtartamra).

4 Stratégiai controlling 3.
Ismérvei, jellemzői: időhorizontját tekintve szólhat: hosszú távra középtávra jövőbeni potenciális lehetőségekre épít, kockázatot figyelembe veszi, jövőbeni potenciális eredmények megállapítása és a lehetőségek figyelembevétele.

5 Stratégiai controlling 4.
Főbb témái: bekövetkezett-e a környezeti változás (szabályzat módosítások, új versenytársak megjelenése stb.) a lényegesebb veszélyeztető tényezők milyen mértékben hatnak (konkurensek megjelenése, közlekedési útvonalak átrendeződése) milyen fejlődési szakaszban van az erőforrások kiaknázása.

6 Stratégiai controlling 5.
A főbb feladatai: a vállalkozás jövőképének, missziójának tisztázása, a stratégiai cél kijelölése (pl. piaci részesedés növelése „x” %-kal), elemzés (az elmúlt időszak tevékenységének vizsgálata és a jövő vizsgálata) stratégiai akciók tervezése, ütemezése, végrehajtása

7 Stratégiai controlling 6.
A stratégiai controllinggal szembeni fontos követelmény, hogy rendszerben gondolkodjon. A vállalkozást egy egészként kell kezelni, melyben a stratégiai tervezési rendszernek kitüntetett szerepet kell szánni.

8 Stratégiai controlling 7.
A stratégiai tervezés a következő lépések szerint valósítható meg: 1, A külső környezet vizsgálata 2, A vállalkozás belső tevékenységének vizsgálata 3, A vállalkozási célok kialakítása 4, Erősségek, gyengeségek felmérése 5, Stratégia kialakítása, kiválasztása és tervezése 6, Operatív tervezés 7, Ellenőrzési rendszer

9 Operatív controlling 1. Definíció: Olyan vezetési tevékenységeket foglal magában, mint a célmeghatározás, tervezés, irányítás, ellenőrzés és információszolgáltatás. A tipikus célkitűzések ebben az esetben a likviditásra, a nyereségre és a stabilitásra vonatkoznak, melyek alapját képezik a vállalkozási célok meghatározásának is. A legfontosabb területnek tekinthető a tervezési folyamat. Az operatív tervezés maximális időtávja 1 év, de ezt is le kell bontani rövidebb időszakokra. A tervezés azért szükséges, hogy a vezetés tájékozottságát biztosíthassuk egy jó beszámoló rendszeren keresztül.

10 Operatív controlling 2. A tervezés következő alrendszerei különíthetőek el: a szűk keresztmetszetek vizsgálata, teljesítmények tervezése, költségtervezés, eredménytervezés, pénzügyi tervezés, terv/tény összehasonlítások, intézkedések tervezése.

11 Operatív controlling 3. Az információszolgáltatás különösen az utóbbi évtizedekben a controlling szervezeten belüli egyre hangsúlyosabb szerepéhez nagymértékben hozzájárul. A beszámolókon alapuló controlling információs rendszerek nélkül nem állnának rendelkezésre azon adatok, melyek a napi operatív döntéseket megalapozhatnák. E tevékenységben különösen fontos szerepet kap a controller koordinációs szerepköre, ugyanis az információkhoz való hozzájutás az egyes információk hordozóinak (jellemzően szervezeti egységeknek) tevékenységének függvénye. Ezen információk képezik az alapját annak a napi ellenőrzésnek, mely a kiegyensúlyozott napi működésért felelős.

12 Operatív controlling 4. Az operatív controlling tárgya a vállalkozáspolitikai döntések tárgyaival azonos, ezek: piac rendelésállomány forgalom fedezet eredmény befektetések stb.

13 Stratégiai controlling
Operatív és stratégiai controlling összehasonlítása Stratégiai controlling Operatív controlling Idődimenzió Hosszútávú tevékenységeket foglal magába Rövid távon, egy éves időintervallumban gondolkozik Feladatok Jövőorientáltan a vállalat stratégiai céljaihoz illeszkedik A napi működéshez kapcsolódó feladatok ellátásáért felelős Környezet Kitekintőbb, előtérbe helyezi a makrokörnyezetet A belső szervezeti, illetve a mikrokörnyezet határozza meg


Letölteni ppt "Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések