Víz a lakásunkba.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Advertisements

Magyar Hidrológiai Társaság XXVII. Országos Vándorgyűlés Baja július Szekció. A CSATORNÁZÁS ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS KULCSKÉRDÉSEI NAPJAINKBAN.
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
A víziközmű szektor helyzete a Világbank, „Danube Water Program”-jának helyzetértékelő jelentése alapján WB DWP - State of the Water Sector Report Ungvári.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
Környezetvédelem és vízgazdálkodás A vízgazdálkodás fogalma, feladatai 1.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
A FERTŐRÁKOSI SZŰRŐMEZŐ KIALAKÍTÁSA ÉS PRÓBAÜZEMI VIZSGÁLATA dr. Kucsara Mihály MHT ELŐADÓÜLÉS, SOPRON, MÁRCIUS 21.
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep bemutatása 9.a 4. csoport.
Főnix Országos Szociális Szövetkezeti Hálózat Bocskay József Tudásalapú szociális társadalom Szociális gazdaság fejlesztése Modern menedzsment eszközökkel.
Búvárok csoport: - Babos Gréta - Lajtai Barnabás - Nagy Bianka - Süte Tamás Keszthely, március 22. Klikkelve lépj tovább!
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Csepregi Teréz Szociálpolitikai szakért ő Október 2.
A Határtalanul! Erdélyben program célkitűzései Sport és turizmus.
Előadó: Bali Kornél Mikro-, kis-és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Nemzeti Audiovizuális Archívum
A Levegő összetétele.
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
A körforgásos gazdaság
Gyűjtőköri szabályzat
Dr. Kovács László Főtitkár
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Videojáték.
Természeti erőforrások
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Helyszín Dátum Előadó Előadó szervezete.

videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
A Menedék Alapítvány ÉRTÉKEI
A talajok szervesanyag-készlete
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
SZÁMVITEL.
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Hallásvizsgálati eljárások
szakképzési és felnőttképzési szakértő
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
Számítógépes Hálózatok
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Nap és/vagy szél energia
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
33. A FOLYÓK VÍZJÁRÁSA.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Élj ökosan – generációkon át II.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep
Ivóvíz térfogatáram adatgyűjtő egység összeállítása és a beüzemelés egyes tapasztalatai Előadó: Kiss András.
Járműtelepi rendszermodell 2.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Balatonnal kapcsolatos projektek összefoglaló bemutatása
Társadalmi integráció kistelepüléseken
A geometriai transzformációk
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
A POWERPOINT 2007 újdonságai
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
Előadás másolata:

Víz a lakásunkba

Szennyvíz Vízszennyezés: minden olyan emberi tevékenység, illetőleg anyag, mely a víz fizikai, kémiai, biológiai és bakteriológiai tulajdonságait (természetes minőségét) károsan megváltoztatja. A vízszennyezés következtében a víz emberi használatra részben, vagy teljesen alkalmatlanná válik, ill. a természetes vízi életfolyamatok kárt szenvednek. Vízszennyeződés a mérgező, fertőző, sugárzó, egyéb ártalmas anyagok, például a kommunális szennyvíz és ipari szennyvíz stb. vízbe vezetése. A vízminőségrontó hatás származhat a vízgyűjtő természetes forrásaiból is (természetes vízszennyezés), sőt magában a vízben is keletkezhet. 

A szennyvizek tisztítása A szennyvíztisztítás feladata, a szennyező anyagok olyan mértékű eltávolítása, hogy a vízben maradó szennyezéseket a befogadó természetes víz öntisztító ereje képes legyen lebontani és a vízhasználat lehetősége se csökkenjen. A szennyvíz tisztítási módja nagymértékben függ a szennyvíz jellegétől. Legegyszerűbb a helyzet, ha a szennyvízből csak a lebegő szennyezést kell eltávolítani, mert ilyenkor ülepítésen, esetleg szűrésen kívül más tisztítási műveletre nincs szükség.

Csatorna A vízvezetékek feladata: a víz beszerzése A víz raktározása A víz szétosztása Csatorna: olyan mesterséges létesítmény, melyet a vízépítési gyakorlatban a belvíz- öntözővíz- az üzemi víz ritkábban a szennyvíz elvezetésére, vagy a hajózás céljából építenek.

Csatornatípusok: * belvízelvezető csatorna * öntöző csatorna: - főcsatorna Mellékcsatorna Osztócsatorna Gravitációs csatorna Nyílt vízfelszínű csatorna Túlnyomásos csatorna Keresztmetszetű csatorna

A csatornázás a vízgazdálkodás fontos része A csatornázás a vízgazdálkodás fontos része. Lényege a felszín alatti, és felszín feletti vizek tisztán tartása. A csatornákat a vízszállítás módja szerint nevezhetjük gravitációs, vákumos és nyomott rendszereknek.

Víz napjainkban 1.Ha egy napot nézünk a vízfogyasztás szempontjából, már akkor is sok vizet használunk. Ezek pedig a következők: Használunk például - főzésre - ivásra - mosakodásra Mosogatásra Takarításra Stb.

a víz a legnagyobb kincs. A víz pazarolás Sokan tudjuk, hogy a víz nem 2 Ft-ba kerül. Ennek ellenére, európában szinte nincs olyan ember, aki ne pazarolna. a víz a legnagyobb kincs.

Régen a víz őskor: az őskorban is fontos szerepe volt a víznek. Például azért mert, abba horgásztak és halásztak. Abból ittak és főztek. És még esetleg mosakodtak is vele. De még akkor esetleg hajóztak, ( tutajoztak) de más modern technikát még nem fejlesztettek ki. Ókor: az ókori emberek víz mellé telepedtek le. Ehhez különféle technikai dolgokat használtak: Gát Zsilip Csatorna Stb. Víz a középkorban: A középkorban a víznek fontos szerepe volt, mivel a feudum ( a föld) jelentette az alapvető tulajdont, ami azt jelenti, hogy sok föld volt, és az öntözéshez sok víz kellett.

Feladatok (kvíz) Mi az egyik életfeltétel ? Mit oldasz meg most a vízről? Melyik az az eszköz, amelyik segítségével bármelyik tavon tudunk biciklizni? A szennyvíz min keresztül jut el a telepig? Melyik az a jármű, amely segítségével autót is tudunk szállítani a vízen? Mi van a vitorláson? Melyik Magyarország legnagyobb tava? Melyik Magyarország legnagyobb folyója? Hogy nevezzük a koszos vizet?

Feladatok (kvíz) V í z Mi az egyik életfeltétel ? Mit oldasz meg most a vízről? Melyik az az eszköz, amelyik segítségével bármelyik tavon tudunk biciklizni? A szennyvíz min keresztül jut el a telepig? Melyik az a jármű, amely segítségével autót is tudunk szállítani a vízen? Mi van a vitorláson? Melyik Magyarország legnagyobb tava? Melyik Magyarország legnagyobb folyója? Hogy nevezzük a koszos vizet? V í z

Feladatok (kvíz) V í z K v t Mi az egyik életfeltétel ? Mit oldasz meg most a vízről? Melyik az az eszköz, amelyik segítségével bármelyik tavon tudunk biciklizni? A szennyvíz min keresztül jut el a telepig? Melyik az a jármű, amely segítségével autót is tudunk szállítani a vízen? Mi van a vitorláson? Melyik Magyarország legnagyobb tava? Melyik Magyarország legnagyobb folyója? Hogy nevezzük a koszos vizet? V í z K v t

Feladatok (kvíz) V í z K v t i b c k l Mi az egyik életfeltétel ? Mit oldasz meg most a vízről? Melyik az az eszköz, amelyik segítségével bármelyik tavon tudunk biciklizni? A szennyvíz min keresztül jut el a telepig? Melyik az a jármű, amely segítségével autót is tudunk szállítani a vízen? Mi van a vitorláson? Melyik Magyarország legnagyobb tava? Melyik Magyarország legnagyobb folyója? Hogy nevezzük a koszos vizet? V í z K v t i b c k l

Feladatok (kvíz) V í z K v t i b c k l C s a o r n Mi az egyik életfeltétel ? Mit oldasz meg most a vízről? Melyik az az eszköz, amelyik segítségével bármelyik tavon tudunk biciklizni? A szennyvíz min keresztül jut el a telepig? Melyik az a jármű, amely segítségével autót is tudunk szállítani a vízen? Mi van a vitorláson? Melyik Magyarország legnagyobb tava? Melyik Magyarország legnagyobb folyója? Hogy nevezzük a koszos vizet? V í z K v t i b c k l C s a o r n

Feladatok (kvíz) V í z K v t i b c k l C s a o r n Mi az egyik életfeltétel ? Mit oldasz meg most a vízről? Melyik az az eszköz, amelyik segítségével bármelyik tavon tudunk biciklizni? A szennyvíz min keresztül jut el a telepig? Melyik az a jármű, amely segítségével autót is tudunk szállítani a vízen? Mi van a vitorláson? Melyik Magyarország legnagyobb tava? Melyik Magyarország legnagyobb folyója? Hogy nevezzük a koszos vizet? V í z K v t i b c k l C s a o r n

Feladatok (kvíz) V í z K v t i b c k l C s a o r n m p Mi az egyik életfeltétel ? Mit oldasz meg most a vízről? Melyik az az eszköz, amelyik segítségével bármelyik tavon tudunk biciklizni? A szennyvíz min keresztül jut el a telepig? Melyik az a jármű, amely segítségével autót is tudunk szállítani a vízen? Mi van a vitorláson? Melyik Magyarország legnagyobb tava? Melyik Magyarország legnagyobb folyója? Hogy nevezzük a koszos vizet? V í z K v t i b c k l C s a o r n m p

Feladatok (kvíz) V í z K v t i b c k l C s a o r n m p Mi az egyik életfeltétel ? Mit oldasz meg most a vízről? Melyik az az eszköz, amelyik segítségével bármelyik tavon tudunk biciklizni? A szennyvíz min keresztül jut el a telepig? Melyik az a jármű, amely segítségével autót is tudunk szállítani a vízen? Mi van a vitorláson? Melyik Magyarország legnagyobb tava? Melyik Magyarország legnagyobb folyója? Hogy nevezzük a koszos vizet? V í z K v t i b c k l C s a o r n m p

Feladatok (kvíz) V í z K v t i b c k l C s a o r n m p B Mi az egyik életfeltétel ? Mit oldasz meg most a vízről? Melyik az az eszköz, amelyik segítségével bármelyik tavon tudunk biciklizni? A szennyvíz min keresztül jut el a telepig? Melyik az a jármű, amely segítségével autót is tudunk szállítani a vízen? Mi van a vitorláson? Melyik Magyarország legnagyobb tava? Melyik Magyarország legnagyobb folyója? Hogy nevezzük a koszos vizet? V í z K v t i b c k l C s a o r n m p B

Feladatok (kvíz) V í z K v t i b c k l C s a o r n m p B Mi az egyik életfeltétel ? Mit oldasz meg most a vízről? Melyik az az eszköz, amelyik segítségével bármelyik tavon tudunk biciklizni? A szennyvíz min keresztül jut el a telepig? Melyik az a jármű, amely segítségével autót is tudunk szállítani a vízen? Mi van a vitorláson? Melyik Magyarország legnagyobb tava? Melyik Magyarország legnagyobb folyója? Hogy nevezzük a koszos vizet? V í z K v t i b c k l C s a o r n m p B

Feladatok (kvíz) V í z K v t i b c k l C s a o r n m p B D u Mi az egyik életfeltétel ? Mit oldasz meg most a vízről? Melyik az az eszköz, amelyik segítségével bármelyik tavon tudunk biciklizni? A szennyvíz min keresztül jut el a telepig? Melyik az a jármű, amely segítségével autót is tudunk szállítani a vízen? Mi van a vitorláson? Melyik Magyarország legnagyobb tava? Melyik Magyarország legnagyobb folyója? Hogy nevezzük a koszos vizet? V í z K v t i b c k l C s a o r n m p B D u

Feladatok (kvíz) V í z K v t i b c k l C s a o r n m p B D u S e y Mi az egyik életfeltétel ? Mit oldasz meg most a vízről? Melyik az az eszköz, amelyik segítségével bármelyik tavon tudunk biciklizni? A szennyvíz min keresztül jut el a telepig? Melyik az a jármű, amely segítségével autót is tudunk szállítani a vízen? Mi van a vitorláson? Melyik Magyarország legnagyobb tava? Melyik Magyarország legnagyobb folyója? Hogy nevezzük a koszos vizet? V í z K v t i b c k l C s a o r n m p B D u S e y

Feladatok (összekeveredtek a betűk) UNDA= ASZTI= TABAlon= Vadrá= Tőfer-ót= Somsza=

Feladatok (összekeveredtek a betűk) UNDA=dUNA ASZTI= TABAlon= Vadrá= Tőfer-ót= Somsza=

Feladatok (összekeveredtek a betűk) UNDA=dUNA ASZTI=tisza TABAlon= Vadrá= Tőfer-ót= Somsza=

Feladatok (összekeveredtek a betűk) UNDA=dUNA ASZTI=tisza TABAlon=balaton Vadrá= Tőfer-ót= Somsza=

Feladatok (összekeveredtek a betűk) UNDA=dUNA ASZTI=tisza TABAlon=balaton Vadrá=dráva Tőfer-ót= Somsza=

Feladatok (összekeveredtek a betűk) UNDA=dUNA ASZTI=tisza TABAlon=balaton Vadrá=dráva Tőfer-ót=fertő-tó Somsza=

Feladatok (összekeveredtek a betűk) UNDA=dUNA ASZTI=TISZA TABAlon=BALATON Vadrá=DRÁVA Tőfer-ót=FERTŐ-TÓ Somsza=SZAMOS

Források Wikipédia http://kanalisok.lorincz-veger.hu/new-york.html http://greekland.hu/latnivalok/ http://www.tisztajovo.hu/kornyezetvedelem/2011/04/15/alaptalan-orom-a- duna-strategia-folott http://pecazas.blog.hu/2013/12/25/tiszai_kavicsok http://www.ddvizig.hu/hu/korabbi-erdekessegek/c240e66e-3fbd-4623-bbbf- 410e22183b55 http://ftvktvf.zoldhatosag.hu/node/695

Köszönjük a figyelmet!