Dolgozat: Írd le mit tudsz Gárdonyi Gézáról! (5 megállapítás)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kovács Anna A kultúrakutatás módszertana.
Advertisements

A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
A MemoPont alkalmazással a város múltbeli térképén megtekintheti az ön aktuális pozícióját, másrészt azon MemoPontokat, ahonnan az épületek közel 100 éves.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Zala Megyei Irodája 2015-ben megvalósult programjaink.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
A Műszaki menedzserek elégedettségének a szintje a Dunaújvárosi Főiskolán! Készítette: Németh Nóra Nikoletta Konzulens: Dr. Keszi-Szeremlei Andrea.
Deák Ferenc A haza bölcse október 17. – január 28. Készítette: Frank Ádám (11.b)
Hétköznapi élet a XI-XIII. században.  A lovagi életmód  A 11. sz. alakul ki,   volt erős központi hatalom Európában  Arisztokrácia feladata volt.
Pályakereső évek Gyermekkortól a János Vitézig. Szlovák származás Petrovics István mészáros Hrúz Mária mosónő, cseléd Kiskőrös születés Félegyháza.
MH 5. BOCSKAI ISTVÁN LÖVÉSZDANDÁR. A MISSZIÓBA JELENTKEZÉS ÉS KIUTAZÁS KAPCSÁN FELMERÜLŐ PROBLÉMÁK A PSZICHOLÓGIA SZEMSZÖGÉBŐL Készítette: Choma Krisztina.
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
A VILLÁMHÁBORÚK IDŐSZAKA
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,
IRODALMI HŐSÖK 5. D.
Elvtársak!!!.
Az ellátottjogi képviselő feladata az
Készítette: Rubik László 5/c
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
Gyűjtőköri szabályzat
A sport és testnevelés legfontosabb kézikönyvei, nyomtatott tájékoztató kiadványai Doktori Iskola Salamin Krisztina
Könyvtár, Információs és Közösségi hely
Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza
A krétai és a mükénéi kultúra
TESZTSOR.HU REGISZTRÁCIÓ, VÁSÁRLÁS ÉS TESZTKITÖLTÉS ELKEZDÉSE
A közigazgatással foglalkozó tudományok

Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében
A mozgóképi közlésmód sajátosságai
Aranyköpések.
Kórházi könyvtárak lehetőségei a tudáspiacon
Táborvezető: Pető Ágnes
Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskolája és Szakiskolája OM azonosító: Kiskunfélegyháza,
GÖRÖG MITOLÓGIA Pygmalion
A dél-koreai Nemzeti Levéltár, Szöul
Hogyan szerethetjük egymást különböző nyelveken ?
Gyereknevelési axiómák a Bibliában
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2008-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Természettudományi kiselőadás címe
Készítette: Boros Bence
Magyar őstörténet 2017/2018, 1. félév
Madách Imre Madách Imre Ifjúság, tanulás 1823-ban született a Hont vármegyei Alsósztregován. Pesten jogot tanul, bekapcsolódik.
Hivatása bibliográfus
Online jegyzőkönyv kitöltési segédlet
Új pályainformációs eszközök - filmek
Paulay Ede Az ember tragédiája.
Könyvbemutató rendezvény, OEE Bajai Csoport, Pörböly,
Összeállította: J. Balázs Katalin
Természetismereti kirándulásra való felkészüléshez javaslat
Európai háborúból világháború
Iglódi István rendezése
„Vásárolj okosan” Mobil kiegészítők vásárlási szokásai
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Családi vállalkozások
Szarvas Békéscsabától 47 kilométerre, a Hármas-Körös holtágának partján fekszik.
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
Részletek gyerekdolgozatokból eredeti helyesírással és fogalmazással
A tradicionalista (normatív) szemlélet korszaka az orosz irodalomban 2. Эпоха традиционалистского (нормативного) художественного сознания в русской литературе.
Madách Imre Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésével.
Trójai háború Görögök győzelme.
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
Gárdonyi Géza: Egri Csillagok.
Erdősi Debóra Németh Tímea Közösségi szolgálat.
A tehetséggondozás kihívásai
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

Dolgozat: Írd le mit tudsz Gárdonyi Gézáról! (5 megállapítás) Sorolj fel 8 szereplőt az eddig olvasottak, látottak alapján! Mik a mű forrásai? (3)

http://www.diadal.hu/szulio_hirlevel_mappai/feladatbankunk/egricsil agok1%20-%20output/egricsillagok1.html http://www.diadal.hu/szulio_hirlevel_mappai/feladatbankunk/egricsil lagok3_diakm%20-%20output/quizmaker.html

Egri csillagok Gárdonyi Géza életrajza A regény keletkezése, forrásai Fejezeteinek rövid tartalmi ismerete, cselekményvázlata A regény ideje Helyszínek Szereplők Műfaja

Tk. 267. oldal

Műfaja: Regény: nagyobb terjedelmű, sokszereplős epikus mű. Cselekménye bonyolult, több szálon futó. Időben és térben kiterjedő eseménysort mond el. Tárgya, témája szerint lehet: történelmi-, kaland-, családregény stb.

Gárdonyi Géza a regény megírása előtt hosszas kutatómunkát végzett Gárdonyi Géza a regény megírása előtt hosszas kutatómunkát végzett. Hol, miként? Megismerkedett a helyszínekkel. Bejárta Budát, Szigetvárt, Egert, Sopront és Konstantinápolyt. Irodalmi forrásokat olvasott. Tinódi Sebestyén Buda vesztéről, Török Bálint fogságáról, Egri históriának summájáról című műveket olvasta. Tanulmányozta a történelmi kort. A Széchényi Könyvtár levéltárában 16. századi történetírók munkáit olvasta, például Négyszáz magyar levél a XVI. századból című gyűjteményét. A Nemzeti Múzeum régiségtárában és a konstantinápolyi Szultánmúzeumban megismerkedett a magyar és a török életvitelre, hadviselésre, fegyverekre stb. vonatkozó tárgyi emlékekkel.

Sorold fel a regény fejezetcímeit, és értelmezd azokat! Első rész: Hol terem a magyar vitéz?; A kis Gergő bátran viselkedett, Vicuskát is kimenekítette a rabságból. Ráadásul még a török lovát is elkötötte. Második rész: Oda Buda!; A törökök csellel elfoglalták Budát. Harmadik rész: A rab oroszlán; Török Bálint a Héttorony fogja lett, ott raboskodott. Negyedik rész: Eger veszedelme; Nagy számú török had próbálta bevenni a várat. Ötödik rész: Holdfogyatkozás; A hatalmas török sereg nem tudta bevenni a maroknyi véderővel bíró egri várat. A pogányok elvonultak a vár alól. (Jelképüknek, a Holdnak A fogyatkozása utal a török vereségre.)

Számozással állítsd sorba a regény eseményeit! Gábor pap megpróbálja felrobbantani a török szultánt. Kezdetét veszi Eger ostroma. Török Bálint a Héttorony fogja lesz. Jancsikát elrabolja Sopronból a félszemű török. Jumurdzsák rabul ejti Gergőt és Évát.

Képzeld magad a regény egyik szereplőjének helyébe, és mutatkozz be az ő nevében! A jellemzésről tanultak szerint számolj be például külső és belső tulajdonságaidról, cselekedeteidről, más szereplő rólad alkotott véleményéről! (A nevedet is áruld el!)

A szereplőket többször látjuk álruhában A szereplőket többször látjuk álruhában. Említs legalább három ilyen helyzetet! (Ki, mikor, miért, milyen álruhát viselt?) A Török Bálint kiszabadítására indulók (Gergely, Mekcsey, Éva, Török Jancsi) olasz énekesnek öltöztek. Jumurdzsák magyar ruhában rabolta el Sopronból a kis Jancsikát. Éva férfi ruhát viselt, amikor az alagúton át bejutott az egri várba.

Készíts rövid leírást valamelyik tárgyról, amelynek fontos szerepe van a regényben! A köves gyűrűt a történet elején elveszi Gábor pap a rab Jumurdzsáktól, ennek fejében meghagyja az életét. A török a regény folyamán állandóan a talizmánja után "fut", mert az élete szerencsétlenné vált azután, hogy ezt elvesztette. A pap Gergelynek ajándékozza a gyűrűt, majd Gergely Évát szeretné eljegyezni vele, neki ajándékozná, de a gyűrű nagy Vicuska ujjára. Visszaadja Gergelynek. Ezután a gyűrű Sopronban kerül újra elő, Gergely egy régi ruhájából, a pergamennel együtt. Éva Jumurdzsáknak elárulja, aki Gergelyt és a gyűrűt keresi, hogy férje Egerben van, és akkor még úgy tudja, a gyűrű is vele van. Később találják meg Miklós diákkal, ezért amikor a török Jancsikát, Éva és Gergely kisfiát elrabolja, mindketten Egerbe indulnak. Itt találkozik mindenki, a török Jancsikáért akarja kicserélni a talizmánját, ez nem sikerül, mert a kisfiú elszökik tőle. Az ostrom alatt Jumurdzsák meghal, így szerencsegyűrűje sohasem kerül vissza hozzá.

A pergamenek között talált alaprajz akkor kerül Gergelyhez, amikor a szultán elleni merénylet kísérlet után a fiú török fogságba kerül. Itt Hajván, a nagydarab török katona mutatja meg neki a pergameneket, melyeket nézve Gergely rájön, hogy azok magyar végvárak térképei. Közöttük van Eger várának alaprajza is, ezt Gergely elrejti a zsebében, a többit visszaadja a töröknek. Azt a "mesét" adja be neki, hogy a pergamenek megvédik a harcban, ha összetépve ruhája bélésébe varrja azokat. Ennek fejében szabadul Gergely a török fogságból. A térkép Sopronban tűnik fel újra, a gyűrűvel együtt találja meg Éva és Miklós diák régi holmik között kutatva. Mikor Jumurdzsák elrabolja Jancsikát, azonnal Egerbe indulnak, és ennek az alaprajznak a segítségével találnak rá a föld alatti alagútra, és jutnak be a várba. Miklós diák meghal, de Éva szerencsésen célhoz ér.

Még a történet elején Gergő kap Dobótól ajándékba egy kardot Még a történet elején Gergő kap Dobótól ajándékba egy kardot. Megőrzi, és kisfia Jancsika megörökli tőle. Amikor Jumurdzsák elrabolja Jancsikát, és Egerbe viszi, ezt a kis kardot dobja be a várba, hogy bizonyítsa, Gergely fia nála van, s érte akarja kicserélni a gyűrűjét.

Válassz ki a térképen bejelölt helyszínek közül kettőt Válassz ki a térképen bejelölt helyszínek közül kettőt! Írd le röviden, milyen események kapcsolódnak hozzá a regényben! (Úgy fogalmazd meg a válaszaidat, hogy mindegyikben legalább három-három jellemző adat, esemény, tény stb. legyen!)

Magyarázd meg, hogyan győzhette le egy maroknyi magyar sereg a hatalmas török hadat! Hazájukat védték a pogányok ellen, vezetőik – és a katonák egymásnak – példát adtak a rendületlen hazaszeretetből. Segítette őket a vár védelmi helyzete és a leleményes technikai találmányok, így a tüzes kerék is.

I. Expozíció Hol terem a magyar vitéz? (1. rész) Kisebb török portyázások következményei a déli országrészben Bornemissza Gergely gyermekkorának eseményei 1533-ból: török fogság, szabadulás, árvaság, neveltetése Török Bálint udvarában

II. Bonyodalom Oda Buda! (2. rész) fordulat A török hadjárat megindulása (1541) Buda elfoglalása Következményei: az ország három részre szakadása, főúri csoport rabsága Gergely 15 évesen részt vett a szultán elleni merényletben, rabság, szökés, találkozás Vicuskával B) A rab oroszlán (3. rész) késleltetés Életképek a Török Birodalomból A magyar rabok élete a Jedikulában Sikeres lányszöktetés. Házasságkötés kétszer, sikertelen fogolyszabadítási kísérlet, sikeres menekülés

III. Kibontakozás Eger veszedelme (4. rész) 1545-1552: fontos végvárak eleste 1552. szept. 9.: a török had Eger alá érkezik 1552. szept. 16. megkezdődik az ostrom Kísérletek a testi, lelki megtörésre Gergely Sopronból Egerbe megy 250 katonával Jumurdzsák elrabolja Jancsikát Éva és Miklós diák is Egerbe indul a térképpel és a gyűrűvel. B)Holdfogyat-kozás (5. rész) A küzdelem egyre hevesebb, véresebb Gergely találmányai ellensúlyozzák a jól felszerelt támadók túlerejét

IV. Tetőpont Holdfogyatkozás (5. rész) Hegedűs hadnagy árulása A lőportorony felrobbanása Az október 12-13-i utolsó török támadás Éva és Jumurdzsák párviadala

V. Megoldás Holdfogyatkozás (5. rész) Magyar győzelem Dobó István lemondása Bornemissza Gergely családjának szerencsés megmenekülése