Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Európai háborúból világháború

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Európai háborúból világháború"— Előadás másolata:

1 Európai háborúból világháború
Tankönyv oldal

2 Az évi német győzelmek a.)1940. tavasza: a németek lerohanták Dániát, Norvégiát, Belgiumot és Hollandiát. (Megverték az angol expedíciós seregeket is) b.) Ezt követi Franciaország megtámadása, Párizs elfoglalása (1940. június 14.) - Olaszország is hadat üzen Franciaországnak. c.) Ezután Németország egyedüli ellenfele Anglia maradt. Változás Angliában: új miniszterelnök: Winston Churchill, aki a végsőkig való kitartást fogadtatta el az angol kormánnyal.

3 2. Angliai légicsata a.) Hitler következő célpontja Anglia
- a haditervben szereplő módszer, amivel legyőzheti az országot: terrorbombázás (civil célpontokat is lőttek) DE! b.) Az angolok kitartottak, s Hitlernek fel kellett adnia terveit. - Az angol sikerekhez a kitartás mellett hozzájárult egy új eszköz, a radar alkalmazása. c.) A németek tisztában vannak azzal, hogy az angolokat csak egy hosszabb háborúban győzhetik le, ehhez sok nyersanyagra van szükség! Kérdés: honnan biztosítható? Elképzelés: Szovjetunió(!) megtámadása.

4 3. A balkáni hadszíntér a.) Mussolini (Olaszország) megtámadta Görögországot – sikertelen - kellett a német segítség b.) Hitler egységeket küld a balkáni hadszíntérre (1941-ben Jugoszlávia is ellene fordul) c.) késik a Szovjetunió ellen tavaszára tervezett támadás.

5 4. A Szovjetunió területén zajló hadműveletek 1941.
a.) június 22.: Szovjetunió elleni német támadás ( A Barbarossa-terv alapján villámháborús elképzelések) - Sztálin reagálása (Tk. 88. o. kiegészítő anyag) b.) A nyári hadjárat elhúzódott télre. - A szovjetek Moszkvánál megállították a német haderőt (német villámháborús tervek kudarca

6 5. Az USA és Japán belépése
a.) december 7.: Japán támadást indít az USA legfontosabb Csendes-óceáni támaszpontja, Pearl Harbor ellen. b.) kialakul a két nagy koalíció Német-japán- olasz USA-Szovjetunió-Anglia (ők és szövetségeseik megfogalmazzák az Egyesült Nemzetek Nyilatkozatát: végsőkig folytatják a háborút, nem kötnek különbékét)


Letölteni ppt "Európai háborúból világháború"

Hasonló előadás


Google Hirdetések