Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

IRODALMI HŐSÖK 5. D.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "IRODALMI HŐSÖK 5. D."— Előadás másolata:

1 IRODALMI HŐSÖK 5. D

2 IRODALMI HŐSÖK János vitéz

3 A János vitéz Petőfi Sándor 1844-ben írt verses meséje, irodalmi kifejezéssel élve elbeszélő költeménye. Az elbeszélő költemény átmeneti műfaj. Rímes-ritmikus szöveg, amely a versekre jellemző, ugyanakkor történetet mond el, amely általában távol áll az inkább élményt, érzést kifejező költeményektől. Egyszerre lírai és epikus jellegű. A János vitéznek mind a története, mind a költői kifejezésmódja kiemelkedő értéket képvisel irodalmunkban.

4 Toldi

5 Arany János 1845-ben kezdte írni az Elveszett alkotmányt, melyet beküldött a Kisfaludy Társaság vígeposz-pályázatára. El is nyerte a pályadíjat, bár Vörösmarty Mihály bírálta hexametereit. Vörösmarty bíráló szavai további munkára késztették Aranyt. 1846-ban a Kisfaludy Társaság újabb pályázatot írt ki.

6 A Pál utcai fiuk molnár ferenc

7 MOLNÁR FERENC ÉLT: BUDAPEST, 1878. JANUÁR 12. – NEW YORK, 1952
MOLNÁR FERENC ÉLT: BUDAPEST, 1878. JANUÁR 12. – NEW YORK, 1952. ÁPRILIS 1.) 

8 Lúdas Matyi Fazekas Mihály

9 Az első változata 1804-ben keletkezett, kéziratban hamar elterjedt, és az író tudta nélkül megjelent. 1815-ben a Bécsben tanuló Kerekes Ferenc későbbi debreceni professzor a szerző személyét nem ismerve adta ki névtelenül a Ludas Matyit. Fazekas levélben tiltakozott a kiadás ellen, a szerző átdolgozta a művet, és a saját neve alatt jelentette meg: 1817-ben Bécsben. Műve előszavában utal a plágiumra.

10 Egri csillagok Gárdonyi Géza

11 Az Egri csillagok Gárdonyi Géza 1899-től folytatásokban megjelenő, majd 1901-ben könyvben is kiadott regénye, az egyik legismertebb magyar történelmi regény, amelynek története a valóságos 1552. évi egri ostrom eseményeinek és előzményeinek történetét dolgozza fel 

12 Tüskevár fekete istván

13 Fekete István (Gölle, 1900. január 25. – Budapest, 1970. június 23
Fekete István (Gölle, 1900. január 25. – Budapest, 1970. június 23.) író. A Tüskevár egy ismert ifjúsági regény Fekete István tollából. A nevelő szándékú történet két nyolcadikos fiú nyári vakációját írja le a Kis-Balaton környéki nádasban. A regénynek folytatása készült Téli berek címmel.

14 FORRÁSOK:https://hu.wikipedia.org,GOOGLE
KÖSZÖNJÜK A MEGTISZTELŐ FIGYELMET!! -IRODALMI BETYÁROK TAGOK: UNGVÁRI BENEDEK, KÁDÁR BENCE, MELICH MARCELL, TAJTHY MILÁN, GYURCSÁK ATTILA FORRÁSOK:


Letölteni ppt "IRODALMI HŐSÖK 5. D."

Hasonló előadás


Google Hirdetések