Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások 2016. Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
jogorvoslati rendszere
Advertisements

A közjegyzői nemperes eljárások
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
6. téma: A hatóság döntései
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Modern magyar polgári eljárásjog vázlata
Szabálysértési méltányossági kérelem
A Ket. módosításaival kapcsolatos jogalkalmazási tapasztalatok
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
A fogyasztóvédelmi törvény változásai civil szemmel dr. Krajcsik Szilvia „Fogyasztóvédelem-tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok” Nemzetközi szakmai.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Közvetítés a klasszikus polgári jogi területeken 1.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
A határidők az eljárásokban
A felülvizsgálat előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
Apasági (egyéb származási) perek,
Házassági perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Pálfi Éva A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai Balatonboglár,
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
A szakértői bizonyítás. A szakértő fogalma: olyan személy, aki segítséget nyújt a bíróságnak, amennyiben a perben jelentős tény vagy egyéb körülmény megállapításához.
A bírósági végrehajtói szervezet és feladatai Igazságügyi szervezet és igazgatás április.
Házassági perek sajátos szabályai Eljáró bíróság hatáskör járásbíróság illetékesség házassági perek szabályai köréből [Pp. XV. fejezet]: - vagylagos [Pp.
A KÖZJEGYZŐI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS.  A közjegyző jogszolgáltató hatósági tevékenysége  Az eljárás kereteit biztosítja  Érdemi igazságszolgáltatást.
A bírósági végrehajtói szervezet és feladatai
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Egyéb személyállapottal kapcsolatos perek
A közigazgatási eljárás II.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Személyállapoti perek köre [új Pp
A bírósági végrehajtás I.
Apasági (egyéb származási) perek,
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlődése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Debrecen, november 16.
Illetékesség, kijelölés
Végrehajtási perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A közigazgatási perek április 3..
Egyéb általános szabályok Polgári eljárásjogi tanszék
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
Közbeszerzési jogorvoslat, a Döntőbizottság aktuális döntései Dr
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
GONDNOKSÁGGAL KAPCSOLATOS PEREK SAJÁTOS SZABÁLYAI
A polgári eljárás szakaszai
Keresetindítástól a perindításig 1. / keresetlevél benyújtása 2
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
A perköltség fogalma [Pp. 75. §. (1) bek.]
Polgári perjog előadás
Kompetenciák 1. Joghatóság
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
Nemzetközi magánjog II.
Keresetindítástól a perindításig 1. / keresetlevél benyújtása 2
A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai
A civil szervezetek bírósági nyilvántartásával kapcsolatos eljárási szabályok módosulása Gyula, február 27. Előadó: dr. Réfi Edit.
A HÁZASSÁGI PEREK KÖZÖS SZABÁLYAI
A közjegyzői nemperes eljárások
Közbeszerzési Döntőbizottság
A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai
Nemzetközi magánjog II.
Közbeszerzési Döntőbizottság
KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
Előadás másolata:

Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások 2016. Szeptember 21. Dr. Molnár Judit

Polgári peres ----------------Polgári nemperes Polgári eljárások Polgári peres ----------------Polgári nemperes eljárás eljárás

Elhatárolás Per: - bíróság - ellenérdekű felek - jogvita - kereset -kétoldalú meghallgatás - bizonyítás - jogerő. Ha valamelyik elem hiányzik= polgári nemperes eljárás.

A polgári nemperes eljárások célja Általában: - a jogrend védelme, - a polgári igazságszolgáltatás biztosítása Speciálisan: - pert megelőző, pert elhárító - jogok, jogviszonyok rendezése, nyilvántartása, tanúsítása Új célkitűzés: - egyszerűbb, rugalmasabb, takarékosabb eljárási forma

A nemperes eljárások szabályozási szintjei Egyes eljárások speciális szabályai Általános szabályok: Ppék. (105/1952. (XII. 28.) MT rendelet) 13. § Pp. (Egyebekben - amennyiben az egyes nemperes eljárásokra vonatkozó jogszabályok másként nem rendelkeznek vagy az eljárás nemperes jellegéből más nem következik - a nemperes eljárásokban is a Pp. szabályait kell megfelelően alkalmazni.)

A polgári nemperes eljárások szabályozási helye Külön jogszabályban szabályozott eljárások Pp.-ben szabályozott eljárások

Pp.-ben szabályozott nemperes eljárások Egyezségi kísérletre idézés (127. §) Előzetes bizonyítás (207-211. §) Ideiglenes intézkedés szellemi alkotásokkal kapcsolatos ügyekben Alkotmányjogi panasz esetén követendő eljárás (359/B-364. §) Az apaság vélelmének megdöntése nemperes eljárásban (301/A-301/H. §) Megkeresett bíróság előtti eljárás (44. §) Bíróság kijelölése iránti eljárás (45. §) Bíró kizárására irányuló eljárás (13-21. §) Általános meghatalmazás bejegyzése iránti eljárás (73. §)

Egyezségi kísérletre idézés Pp. 127. § - Keresetindítás előtt - a perre hatáskörrel bíró és illetékes - járásbíróság előtt - egyezségi kísérletre idézést lehet kérni. A létrejött egyezséget jegyzőkönyvbe kell foglalni, és a jóváhagyásra a 148. §-t kell alkalmazni. Ha mind a két fél megjelent, de az egyezség nem jött létre, a bíróság a felperes kívánságára a keresetet jegyzőkönyvbe foglalja. Ha az egyezségi kísérletre kitűzött határnapon az idézést kérő fél nem jelent meg, vagy az ellenfél kívánatára keresetét nem adja elő, őt az ellenfél kérelmére az okozott költségben el kell marasztalni. Ha pedig az ellenfél nem jelent meg, az eljárás költségét a megindítandó per költségéhez kell számítani. E rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni akkor is, ha a felek idézés nélkül, egyezségkötés céljából jelennek meg a bíróság előtt.

Előzetes bizonyítás Pp. 207. § Az érdekelt fél kérelmére akár a per megindítása előtt!!!, akár annak folyamatban léte alatt előzetes bizonyításnak van helye, ha: a) valószínűnek mutatkozik, hogy a bizonyítás a per folyamán, illetőleg annak későbbi szakában már nem lenne sikeresen lefolytatható, vagy az jelentős nehézséggel járna; b) valószínűsíthető, hogy a bizonyítás előzetes lefolytatása a per ésszerű időn belül történő lefolytatását, illetőleg befejezését elősegíti; c) valamely dolog hiányaiért a felet szavatosság terheli; d) a bizonyítás előzetes lefolytatását külön jogszabály megengedi.

Ideiglenes intézkedés szellemi alkotásokkal kapcsolatos ügyekben Általában az ideiglenes intézkedés nem nemperes eljárás (a keresetindítás időpontjától kérelmezhető) Csak a szellemi alkotásokkal kapcsolatos ügyekben értelmezhető nemperes eljárásként. Lehetővé teszi: Szjt 94/A. § (9)-(13). bek. Sztv. 104. § (10)-(14) bek. Védjtv. 95. § (10)-(14) bek. Háttérszabály a Pp. 156. §:

Alkotmányjogi panasz esetén követendő eljárás Kiindulás: - Az AB valamely jogszabály Alaptörvény ellenességét megállapította, - azt teljesen vagy részben megsemmisítette, - ezt a jogszabályt a közzététel napjától kezdődően nem lehet alkalmazni. (de nincs visszaható hatály!!! – a közzététel előtti jogviszonyokra automatikusan nem terjedhet ki az AB döntés) Megfelelő eljárási eszköz kell ahhoz, hogy a konkrét ügyben - a már megsemmisített jogszabály miatt - született döntéssel szemben jogorvoslatot lehessen előterjeszteni. Eljáró fórum: Kúria

Az apaság vélelmének megdöntése nemperes eljárásban Pp. XVI/A. fejezete Az eljárás „feltétele” : - A kitűzött meghallgatáson a kérelmezők és mindazon személyek, akiknek a hozzájárulása az apai elismerő nyilatkozat teljes hatályához szükséges, együttesen jelen vannak és az apaság vélelmének megdöntéséhez, az apai elismerő nyilatkozat megtételéhez és teljes hatályához szükséges feltételek fennállnak. Ha a meghatározott feltételek valamelyike nem áll fenn, akkor a bíróság az apaság vélelmének megdöntése iránti kérelmet elutasítja. Eljáró bíróság: - a gyermek belföldi lakóhelye, belföldi lakóhely hiányában belföldi tartózkodási helye szerint illetékes bíróság; - amelynek területén az anya belföldi lakóhelye vagy belföldi lakóhely hiányában belföldi tartózkodási helye található. - Ha az illetékes bíróság nem állapítható meg, az eljárásra a Budai Központi Kerületi Bíróság illetékes.

Megkeresett bíróság előtti eljárás, Bíróság kijelölése iránti eljárás A bíróság eljárása saját területén kívül: Pp. 44. § Főszabály: A bíróság csak a saját területén vagy a székhelyén teljesítendő bírói cselekményeket foganatosíthatja közvetlenül. Egyébként a bíróság a területén vagy székhelyén kívül teljesítendő bírói cselekményeket megkeresés útján foganatosítja. Az eljáró bíróság kijelölése: Pp. 45. § Jogerős határozatok folytán felmerült hatásköri vagy illetékességi összeütközés esetében, úgyszintén akkor, ha az illetékes bíróság nem állapítható meg, vagy kizárás miatt nem járhat el, az eljáró bíróságot soron kívül ki kell jelölni.

Bíró kizárására irányuló eljárás Pp. 13-21. § Kizárási okok Kizárás módjai: igazgatási ügykörben; kizárási eljárás lefolytatása (tárgyaláson vagy tárgyaláson kívül)

Általános meghatalmazás bejegyzése iránti eljárás Pp. 73. § - Természetes és jogi személy - a képviselője részére - olyan meghatalmazást is adhat, - amely őt perek vitelére általánosságban jogosítja fel. Az eljárás: Az általános meghatalmazást nyilvántartásba vétel végett a bíróságnál be kell jelenteni. Eredmény:a meghatalmazás a nyilvántartást vezető bíróságnál pótolja az egyes perekre szóló külön meghatalmazást.

Nemperes eljárások az új Pp-ben Hatályos Pp. Új szabályozás 1. Egyezségi kísérletre idézés Egyezségi kísérlet perindítás előtt 2. Előzetes bizonyítás Előzetes bizonyítás 3. Ideiglenes intézkedés Ideiglenes intézkedés a perindítást szellemi alkotásokkal kapcsolatos ügyekben megelőzően 4. Alkotmányjogi panasz esetén követendő eljárás Alkotmányjogi panasz esetén k. e. 5. Az apaság vélelmének megdöntése nemperes eljárásban ----------------- 6. Megkeresett bíróság előtti eljárás Bizonyítás felvétel megkeresett bíróság útján 7. Bíróság kijelölése iránti eljárás Bíróság kijelölése iránti elj. 8. Bíró kizárására irányuló eljárás Bíró kizárására irányuló e. 9. Általános meghatalmazás bejegyzése iránti e. - Általános meghatalmazás bejegyzése i. e.

Köszönöm a figyelmet!