Villamos-célú kötések

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Visszatérő űrkabin és a súrlódás Szabó Dávid, 9.c.
Advertisements

Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
Az elektromos áram hatásai:  Hőtani hatás  Fénytani hatás  Mágneses hatás  Élettani hatás.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Atomrácsos kristályok Azokat az anyagokat, amelyekben végtelenül sok atom szabályos rendben kovalens kötésekkel kapcsolódik össze, atomrácsos kristályoknak.
Szenzorok Ellenállás változáson alapuló szenzorok.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
Adattárház fejlesztés módszertani tapasztalatok a HIFI-ben
A kötések osztályozása
3. tétel.
Brikettálás – új innovatív technológia
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
Vezetékes átviteli közegek
Összeállította: Horváth Józsefné
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
ELŐNYÖK – megbízható működés
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Egyszerű kapcsolatok tervezése
Kockázat és megbízhatóság
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Fémes kötés, fémrács.
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Automatikai építőelemek 3.
A mozgási elektromágneses indukció
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Tartalékolás 1.
Pontrendszerek mechanikája
Gázok és folyadékok áramlása
Elektrosztatikus festés (szinterezés)
Az energia.
Szerkezetek Dinamikája
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Villamos-célú kötések
Számítógépes szimulációval segített tervezés
RUGÓK.
Ékszíj-, laposszíjtárcsa Kúpos kötések, szorítóbetétek
Ékkötés.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
WE PROVIDE SOLUTIONS HS-Panel (SIP panel) házak,
Új pályainformációs eszközök - filmek
Halmazállapot-változások
A Microsoft SharePoint testreszabása Online webhely
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Egymáson gördülő kemény golyók
Biofizika Oktató: Katona Péter.
Épületek egészségtana
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Hőtan Összefoglalás Kószó Kriszta.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
Családi vállalkozások
Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
Energiahatékonysági és Megújuló Finanszírozási Program Erste Bank Hungary Budapest,
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Előadás másolata:

Villamos-célú kötések

Villamos-célú kötések: Két áramvezető elem között létrehozott, áramvezetés célját szolgáló kapcsolat. De járulékosan lehet még mechanikus helyrögzítés, erőátadás is a cél.

Bonthatóság szempontjából (rendeltetés szerűen, elemek károsodása nélkül): - bontható (feszültségmentes állapotban vagy feszültség alatt), - nem bontható. Villamos kötés méretezése a következő tulajdonságok szerint: - ellenállásra – kis átmeneti ellenállás legyen! - áramterhelhetőségre – melegedésre, - élettartamra- anyag öregedése, oxidálódása.

Villamos-célú mechanikai kötések: Szorítócsavaros kötés Oldható, erővel záró – kötéskor rugalmas alakváltozás (csavar, huzal) Csavar anyaga: acél, sárgaréz, bronz

Tekercselt huzalkötés (wire-wrap):

Élekkel rendelkező kivezetőtüske (hidegfolyatással, húzással – olcsó, könnyű technológiák; jó rugalmasságú anyag – bronz, sárgaréz, acél), Huzal (egy-erű, általában vörösréz; legkisebb még alkalmazható huzalátmérő 0,1mm, felsőhatár nincs, de max. 5mm-t szoktak alkalmazni), Tekercselés elve: állandó húzóerő mellett tekercselik, húzóerő hatására az élek a huzalba nyomódnak, lehántolják, áttörik az oxidréteg, a tüske élein is lepattogzik az oxid, fémtiszta felületeken helyi hegedési pontok. A kapcsolódási keresztmetszetnek mindig nagyobbnak kell lennie, mint a két csatlakozó elem közül a kisebb keresztmetszetének! → min. 3 belső ment, inkább 7 menet!

A keményebb, rugalmasabb elemben nagymennyiségű rugalmassági tartalék energia halmozódik – érintkezéshez szükséges nyomást biztosítja – huzal idővel nyúlik (nem alkalmas!) – tüskét a huzal csavaró igénybevétellel terheli. A huzal húzóerejével szemben a tüske elcsavarodása tartja az egyensúlyt, húzóerő növekedésével nő a rugalmassági energiatartalék, egy határ felett a tüske maradó deformációt szenved!

Tekercselő szerszám:

Tekercselés:

Összefoglalva: a tekercselt kötés nagyon jó szorításos kötést ad, a kivezető éleinek huzalba nyomódása adja a megfelelően nagy érintkezési felületet, a szükséges felületi nyomást az egész élettartamon keresztül a tüskében felhalmozódott rugalmassági energia biztosítja, mechanikai szilárdság kedvező, rázásnak jobban ellenáll nem törik, mert a huzal nem mereven csatlakozik a kivezetőhöz – a szélső menet, mint mechanikus csillapító tag működik. Kötések: egyszerű, módosított.

Szorítópapucsos kötés (Termi-Point):

erővel záró kötés, az erőt biztosító elem nem azonos az összekötendő elemek egyikével sem, csak a jó rugózás a követelmény, a konstrukció költséges, bonyolult, rendkívül megbízható, több-erű vezeték is szerelhető, tüske téglalap keresztmetszetű, a szerszám először a huzalt csupaszítja, majd nagy nyomással a szorítópapuccsal együtt rálövi a kivezető tüskére. A művelet közben a huzal és a kivezetés felülete oxidmentessé válik, tartós, egyenletes nyomás, nagy megbízhatóság, szorítópapucs anyaga: rugóanyag, foszforbronz, ónbronz.

Sajtolt kötés (lapított kötés): Gázzáró, mechanikusan szilárd, oldhatatlan kötés. Vezetékeket egymással szorítóelem segítségével, vezetéket pl.: kábelsaruhoz. Vezeték könnyen deformálható anyagból (lágy vörösréz, alumínium), Kötőelem vagy kivezetés – deformáció hatására felkeményedik, kellően jó rugalmas tulajdonságúvá válik (bronz, acél, nikkel ötvözet). Hátránya: korrózió-érzékeny – kötőelem anyagának helyes megválasztása! – aranybevonat, nikkelréteg felett Gazdaságos!

Termokompressziós kötés: Nagy tisztaságú elemeket (pl.: n+ típusú Si-t és Au huzalt) magas hőmérsékleten (jóval alacsonyabb az elemek olvadáspontjánál) összenyomunk – adhéziós kapcsolat. Saját anyaggal záró, nem bontható kötés. Technológiai adatok: 40-80 MPa nyomóerő, 200-400 oC hőmérséklet, 0,5-10 s hőntartás ideje. Adhéziós kötés (különböző anyagok molekulái között Van der Waals erő) feltétele: molekulák atomrácsállandóik nagyságrendjébe eső távolságra kerüljenek egymáshoz! Nagyobb hőmérséklet – hőmozgás segít.

Készítés feltételei: Összekötendő anyagok felületeinek nagy tisztasága, Tisztaság a kötés létesítésekor (oxidáció – inkább védőgáz alatt), Megfelelő nyomóerő (huzal mérete 0,5-0,66-szorosára csökken), Lágy anyagú huzal, Megfelelő hőmérséklet, Félvezetők esetén a kötés környezetében az anyag fajlagos ellenállása 1 Ωcm-nél kisebb legyen!

Szerszám alapján a kötés fajtái: 1. Ékkötés: Huzaladagoló, lapka vagy vékonyréteg, Wolfram-karbid ék (kemény anyagból), Helyező, nyomó lépés – lassú, de kis darabszám esetén nagyon jó minőség, 2. Szemkötés: Mechanikai terhelés irányára kevésbé érzékenyek. 3. Golyóskötés – letűző kötés: Golyóskötés – csak aranyhuzalhoz (csak az egyik végén lehet), Huzaladagoló nyomófej egyben, Letűző kötés – alumínium is lehet a huzal.

Kötésfajták :

A különböző eljárásokkal készített TC-kötések (termokompressziós kötések) : Hőmérséklet-állósága, Nedvesség-állósága, Rezgés-állósága kiváló! Félvezető alapú IC-ben a legelterjedtebb kötéstípus!

Eutektikus kötés: N2 chip fólia 97Au3Si hordozó Au chiptartó felület Az arany és a szilícium 370 ºC-on eutektikumot képez. A chipet N2 atmoszférában vákuumcsipesszel fogják meg és mozgatják, hogy feltörjön könnyebben az oxidréteg. Ritkán alkalmazzák a magas hőmérsékletigénye miatt. Az eutektikus forrasztással bekötött chip nem távolítható el.

A forrasztott kötések speciális esete – félvezető technikában Si vagy Ge chipeket kell Au vagy aranyozott fém felülethez kötni. Kötőanyag: Au-Si eutektikus ötvözet – azonos az összekötendő anyaggal – olvadási hőmérséklete alacsonyabb, mint a tiszta anyagoké. Technológia lépései: 390-400 oC-ra melegített állványon, H2 –N2 gáz, tisztított, N2 gázban kötés – chip a tokra – kötés létrejön, N2 gázzal lehűtjük – leemeljük.