Hohmann Judit Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Advertisements

Csorna A Harmadik legyakoribb halálok Évente 4-5 millió haláleset a világon 2020-ra millió 30% halálozás további 30% maradandó rokkantság.
8. rész. A koleszterin Klikk a folytatáshoz. A koleszterinről sűrűn írnak a sajtóban, gyakran foglalkoznak vele a televízióban is. Nem véletlenül, hiszen.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
HUNGARIKUMOK A FOGYASZTÓI KOSÁRBAN (MI LENNE HA?) Seregi J. – Holló G. – Gál I. – Pusztai P. Mosonmagyaróvár, október 5. XXXI. Óvári Tudományos Nap.
ÁLLATI KÖRNYEZETVÉDELEM Adatok, lehetőségek és eredmények az állattenyésztés környezetvédelmi szerepéhez Seregi János, Holló Gabriella, Holló István, Zsarnóczay.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Hypertonia Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I.(szerk.)Népegészségügyi orvostan 140 és/vagy 90 Hgmm-t elérő és az.
Magyarország gyógyfürd ő i és gazdasági vonzata. Magyarország különösen gazdag gyógyvizekben, termál- és gyógyvíz készletei alapján Európa országai közül.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
Dohányzás,nikotin függőség
A Levegő összetétele.
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Egészséges táplálkozás
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
Gyűjtőköri szabályzat
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A napsugárzás jótékony hatásai:
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Civil szervezetek tapasztalatai a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében Dr. Nagy Márta Eger.
A talajok szervesanyag-készlete
Colorianne Reinforce-B
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
A NEAK szerepe a ritka betegségek finanszírozásában
Életfeltételek, források
Avagy vissza az őskorba!
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Munkanélküliség.
A klinikai gyógyszerészet jövőképe a köztestületi célrendszerben
A SIKERES MEGHÍVÁS TITKA!
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Megújuló energiaforrások
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Iskolai szociális segítő
Dr. Krisztián erika – megyei tisztifőorvos
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Hohmann Judit Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet Zsíros olajok, telítetlen zsírsavak alkalmazása a mai terápiában – hazai készítmények Hohmann Judit Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet

Az emberi táplálkozás alakulása 3-4 millió évvel ezelőtt 50 000 – 100 000 évvel ezelőtt 1960-as évek Napjaink Összzsírbevitel 25% 30% 36% 42% Telítetlen:telített zsírsavak 1:1 0,75:1 0,6:1 3:6 zsírsavak 1:10 1:20 Növényi eredetű táplálék, halak, vadak gabonafélék, háziállatok húsa

Vázlat Zsírok, zsíros olajok kémiája, szerkezeti jellemzők Zsíros olajok a terápiában Élettani jelentőségük, farmakológiai, klinikai vonatkozások Hazai termékek bemutatása, értékelése Következtetések

Zsírsavak felosztása Kémiai szerkezet szerint Lánchosszúság szerint Telítettek, telítetlenek (egyszeresen, többszörösen), szubsztituáltak Lánchosszúság szerint Rövid (C1-C7), közepes (C8-C12), hosszúláncúak (C12-nél több) Táplálkozásélettani szempontból Eszenciális, nem eszenciális Előfordulás gyakorisága szerint Ubikvitérek – ritkák Zsírok domináns vagy minorkomponensei

Zsírsavak Általánosan előforduló zsírsavak Biogén alifás monokarbonsavak, lineáris szénláncúak, telítettek vagy telítetlenek Rendhagyó szerkezetű zsírsavak Hidroxi-, acetilén-, epoxi-, ciklopropán-, ciklopentán-zsírsavak, elágazó láncúak, stb. Eikozanoidok (prosztaglandinok)

Fontosabb telített zsírsavak C-6 CH3-(CH2)4-COOH kapronsav C-8 CH3-(CH2)6-COOH kaprilsav C-10 CH3-(CH2)8-COOH kaprinsav C-12 CH3-(CH2)10-COOH laurinsav C-14 CH3-(CH2)12-COOH mirisztinsav C-16 CH3-(CH2)14-COOH palmitinsav C-18 CH3-(CH2)16-COOH sztearinsav C-20 CH3-(CH2)18-COOH arachinsav C-22 CH3-(CH2)20-COOH behensav C-24 CH3-(CH2)22-COOH lignocerinsav C-26 CH3-(CH2)24-COOH cerotinsav C-28 CH3-(CH2)26-COOH montánsav C-30 CH3-(CH2)28-COOH melisszinsav

Fontosabb telítetlen zsírsavak olajsav 18:1 linolsav 18:2 - linolénsav 18:3 -linolénsav 18:3 konjugált linolsav CLA 18:2 Izolénzsírsavak: a kettőskötések metiléncsoportokkal vannak elválasztva Konjugált zsírsavak: CLA Genuin zsírsavakban az olefinkötés cisz

Telítetlen zsírsavak nevezéktana 9 zsírsav 9 9 olajsav (18:1, 9Z) 6 12 9 linolsav (18:2, 9Z,12Z) -linolénsav (18:3, 6Z,9Z,12Z) arachidonsav (20:4, 5Z,8Z,11Z,14Z) 6 zsírsavak 6 12 9 6 6 3 -linolénsav (18:3, 9Z,12Z,15Z) 16:3, 7Z,10Z,13Z 3 zsírsavak 3

Legfontosabb 3 zsírsavak AHA = -linolénsav C18:3 oktadekatetraénsav C18:4 moroktsav EPA = eikozapentaénsav C20:5 timnodonsav DHA = dokozahexaénsav C22:6 cervonsav Sztearinsav DHA

Transz-zsírsavak Képződés, előfordulás: Tulajdonságaik, hatásuk: Növényi olajok hidrogénezésekor (zsírkeményítés) keletkeznek 180 °C felett a cisz-zsírsavak átalakulásakor képződnek A kérődzők teje és testzsírja tartalmaz transz-zsírokat. Tulajdonságaik, hatásuk: Jobb stabilitás, eltarthatóság, többször felhasználhatóság Növelik az LDL szintet, a triglicerid szintet, csökkentik a HDL szintet. Napi 5 g fogyasztása 30%-al növeli az agyérelmeszesedés, koronária elzáródás és szívinfarktus esélyét Szabályozások: Dánia: max 2 % lehet a termékek zsírtartalmában a transz-zsír mennyiség Transz-zsírsav mentes éttermi szolgáltatások brit kereskedelmi láncok, Egyesült Államokbeli városok Gyorséttermi hálózatok értékelése

Transz-zsírok az étrendben http://www.mnsza.hu/elhizas_transz_zsir.htm Keksz, ropi 40% Margarin 17% Állati termékek 21% Egyéb 5% Sültkrumpli 8% Chips, popkorn 5% Salátaöntet 3% Gabonapelyhek 1% Bár a margarinok révén is sokat fogyasztunk, a legtöbb a ropik, kekszek, chipsek elfogyasztásával kerül szervezetünkbe. Sok transzzsírsav van a mélyhűtött pékárukban, levesporokban, salátaöntetekben, mélyhűtött pizzákban. A gyorséttermek és más vendéglátóhelyek is előszeretettel használnak tömbös kiszerelésű ipari sütőmargarint, melynek magas a transzzsír tartalma. Brit kereskedelmi láncok az év végéig megszüntetik az egészségre ártalmas transz-zsírsavak hozzáadását a saját márkanév alatt forgalmazott termékeikhez. A bejelentésben, a hazánkban is jól ismert Tesco mellett a legjelentősebb kereskedelmi cégek is szerepelnek, mint a Sainsbrury's vagy a Marks and Spencer. New-York város már korábban hasonló rendeletet alkotott. Az Egyesült Államokban számos oktatási intézmény és étteremlánc már önkéntesen felhagyott a transz-zsírok alkalmazásával. A rendelet szerint a transz-zsír mentesnek számít az étel, ha egy adagnyi mennyiségben kevesebb mint fél grammot tartalmaz a káros anyagból. Philadelphia Város Tanácsa egyhangúlag elfogadta a város éttermeiben felszolgált ételek transzzsír mentesítését előíró rendeletet. A rendelkezés 2007 szeptember elsejétől fokozatosan lép hatályba, elsőként a sütési zsiradékokra és a kenyérre kenhető krémekre vonatkozik Emelik az érfalkárosító LDL koleszterin szintjét, csökkentik a jó HDL koleszterinét.

Eikozanoidok Oxigéntartalmú telítetlen 20 szénatomos zsírsavak Ciklusosak: prosztaglandinok tromboxánok Aciklusosak: leukotriének Prosztaglandinok (prosztatából izolálták) Tromboxánok (trombocitákból izolálták) Leukotriének (leukocitákból származnak) TXA2 leukotrién A4

Prosztaglandinok Nomenklatúra: ciklopentángyűrű szubsztitúciójától függően, indexben olefinkötések száma, , hidroxicsoportok térállása PGA PGB PGC PGD PGE PGF PGH PGG PGI

Eszenciális zsírsavak átalakulásai a szervezetben Kompetitív folyamatok Linolsav 18:2 -6 6 deszaturáz enzim -Linolénsav 18:3 -3 -Linolénsav 18:3 -6 Gamma-linolénsav képződés sebessége a meghatározó 1%-BAN MEGY VÉGBE Lánchosszabbodás elongáz enzim Dihomo--linolénsav 20:3 -6 Arachidonsav 20:4 -6 Eikozapentaénsav EPA 20:5 -3 5 deszaturáz enzim COX COX COX 1-sorozatbeli eikozanoidok 2-sorozatbeli eikozanoidok 3-sorozatbeli eikozanoidok PGD, PGE, PGI, TXA1 PGE2, PGI2 TXA2 LT 4-sorozat PGE3, PGI3, TXA3 LT 5-sorozat Gyulladáscsökkentő hatás Protrombotikus gyulladásserkentő hatás Antitrombotikus, antiarritmiás, értágító, gyulladásgátló hatás

3 Zsírsav források Növényi ALA Állati EPA + DHA ALA EPA + DHA Lenmag, dió, szójamag, repce olaj, tökmag Állati EPA + DHA Halolajok Halmájból (A1, D3 vitamin) Haltestből: lazac, makréla, szardínia, hering, pisztráng, busa Átalakulás a szervezetben ALA EPA + DHA

Olajsavban gazdag zsíros olajok Zsírsavtartalom megoszlása % Zsíros olaj sztearinsav olajsav (9) linolsav (6) -linolénsav ALA (3) földimogyoróolaj 6-12 42-65 13-34 - olivaolaj 8-20 65-85 4-20 1 avokádó olaj 10-26 44-76 8-25 mandulaolaj 3-5 67-86 7-25 0,4 repceolaj 3-6 52-66 17-25 13

Linolsavban gazdag zsíros olajok palmitinsav olajsav (9) linolsav (6) -linolénsav ALA (3) kukoricacsíraolaj 9-12 25-35 40-60 1 tökmagolaj 6-13 40-56 0-15 sáfr. szeklice olaj 4-10 14-24 63-79 0,5 szezámolaj 8-10 35-46 40-48 - szójaolaj 8-12 18-25 49-57 8 napraforgóolaj 5-8 14-34 55-73

Linolénsavban gazdag zsíros olaj Lini oleum virginale ALA 

Egyéb zsíros olajok -Linolénsav GLA tartalom!!! Zsíros olaj palmitinsav sztearinsav olajsav (9) linolsav (6) ALA (3) GLA (6) borágó olaj 12 5 17 42 24 ligetszépe olaj 6 1 8 76 9 kender magolaj 2 56 22 4 ribiszke magolaj 7 11 48 13 szőlő magolaj 6-8 2-4 15-20 69-78 0,3-1 - búzacsíraolaj 3 46

Iecoris aselli oleum A, B Gadus morrhua Ph. Hg. VIII. Csukamájolaj Tőkehalak májából nyert kiolvasztással, kifagyasztással és további tisztítással nyert olaj. Zsírsav-összetétele 7-16% EPA, 6-18% DHA, 12-21 % olajsav, 5-17% ejkozénsav, 4,5-11,5% palmitoleinsav Vitaminok: D3-vitamin 0,04 – 0,4 mg %, A1-vitamin 4-200 mg % és E-vitamin

Piscis oleum omega-3 acidis abundans Ph. Hg. VIII. Halolaj, omega-3 savakban gazdag Különböző halfajokból nyert tisztított, kifagyasztott, szagtalanított olaj Omega-3 savak: min. 13% EPA trigliceridekben kifejezve min. 9% DHA trigliceridekben kifejezve min. 28% Összes omega-3 sav trigliceridben kifejezve

Salmonis domestici oleum Ph. Hg. VIII. Salmo salar Lazac olaj tenyésztett halból származó Omega-3 savak: 10-28% EPA+DHA összege trigliceridben kifejezve Minőségi követelmény: (2) helyzetű acilcsoport %-os aránya: DHA 60-70% EPA 25-35 % moroktsav 40-55% – meghatározás 13C-NMR spektroszkópiával

Az omega‑3 zsírsavak fontosabb hatásai „Eszkimodiéta” (Bang és Dyerberg) Szív hatások Antiarrhytmiás hatás Antithrombotikus hatás Érrendszeri hatások Antiatherosclerotikus Csökkentik a triglyceridszintet Gyulladáscsökkentők Javítják az endothelfunkciót Csökkentik a vérnyomást - csekély mértékben

Aterioszklerózis kialakulása Évtizedek alatt…. LDL felhalmozódása az érfalban Évek alatt…. Makrofágok elhalnak, koleszterin, Ca-só lerakódás, plakk-képződés, érfal vastagodás Néhány óra alatt… Trombocita felhalmozódás, trombusképződés, érfal összehúzódás, érelzáródás (szívinfarktus) artériafal hasadása makrofágok koleszterol kicsapódás trombociták elhalt makrofágok zsírlerakódás tunica media tunica intima endothel

-3 Zsírsavak szerepe ateroszkelózisban Plakk-stabilizáló hatás: az -zsírsavak beépülnek a plakkokba és elősegítik egy vastag fibrotikus bevonat képződését csökkentik a gyulladásos sejtek okozta infiltrációt, a makrofágok számát a plakkokban Gyulladáscsökkentő hatás: gátolják a gyulladásserkentő citokineket csökkentik a sejtadhéziós molekulák (CAM) expresszióját, ezzel a leukociták endothel sejtekhez való kötődését Trombocitaaggregáció gátlás: nagy dózisban érvényesül, kisebb dózisban mérsékelt

-3 Zsírsavak antiaritmiás hatása Csökkenti a hirtelen szívhalál kockázatát. A tartós aritmiák okozzák a hirtelen halálesetek 50-60%-át. A szívhalált indukáló TXA2 és a preventív prosztaciklin arányát javítja NO emelkedést okoznak, mely stabilizálja az izomsejtek kontraktilitását Feszültség függő Na-csatorna gátlás Szív mikroszomális Ca/Mg ATP-áz gátlás Védenek az -3 zsírok a koszorúér-elzáródás utáni kamrafibrillációtól Kris-Etherton PM et al. Circulation 2002, 106, 2747-2757

Klinikai vizsgálatok eredményei Szív-, érrendszeri betegségekből eredő halálozások csökkenése – 15 tanulmány 60 000 betegen, 20-30 %-os csökkenés 1993-1995. Randomizált, kontrolos tanulmány 11 324 betegen, előzmény miokardiális infarktus <3 hónap. Értékelés 3,5 év után. Napi 850-880 mg DHA+EPA 2:1 Eredmények: Összhalálozás 20%-al csökken Kardivaszkuláris eredetű halálozás 30%-al csökken Hirtelen szívhalál 45%-al csökken (GISSI Prevenzione trila, Lancet 1999, 354, 447)

American Heart Association ajánlása 2003 Koszorúér betegség nincs az anamnézisben Heti 2 étkezésben halfogyasztás: hering, makréla, lazac, szardínia, tonhal Ajánlott emellett ALA-tartalmú ételek fogyasztása: lenolaj, dió, szójaolaj, repceolaj Van igazolt koszorúér betegség az anamnézisben Naponta kb. 1 g EPA+DHA bevitel A trigliceriszint csökkentése szükséges Napi 2-4 g EPA+DHA bevitel orvossal történő egyeztetést követően 20 – 40 %-ban csökkenti a trigliceridszintet

American Heart Association (AHA) figyelmeztetése 2003 Túlzottan nagy mennyiség fogyasztása vérzéseket okozhat! Bizonyos halfajták jelentős mennyiségű toxikus anyagot – metil-higany, poliklórozott difenilek (PCB), dioxin, stb. – tartalmazhatnak. Főként idősebb, nagytestű állatokban, ragadozó halakban, tengeri emlősökben gyakori. A metil-higany neurotoxikus! Haszon – kockázat értékelése: Gyermekek, várandósok feltétlenül kerüljék a kétes minőségű termékek fogyasztását! Kris-Etherton P, Arterioscler. Thromb. Vasc. Biol. 2003, 23, 151

Mellékhatások, kölcsönhatások PUFA-k autooxidációra hajlamosak, stabilitás biztosítása szükséges, antioxidánsok! Sztatinokkal kombinációban potencírozó hatás Kis dózisú aszpirinnel kombinációban annak gyomorfal károsító hatását csökkentik Magas dózisban (>3g/nap) mérsékelt gasztrointesztinális zavarok, glikémia súlyosbodása (magas trigliceridszint esetén) előfordulhat, hal utóíz érzet lehet

-3 Zsírsavak egyéb hatásai, alkalmazásai Immunrendszeri és gyulladáscsökkentő hatás: Reumatoid artritiszben, gyulladásos bélbetegségben (Crohn betegség), vastagbélfekély és asztma megelőzése Neurológiai betegségek adjuvánsaként és preventíve Depresszió, Alzheimer kór, stb. Retinaműködésre gyakorolt hatás Bőrgyógyászati alkalmazások Száraz bőr, ekcéma, pikkelysömör kezelése

-3 Zsírsavak hatása terhesség alatt Csökkentik a a terhességi magas vérnyomást Csökkentik a koraszülés előfordulási gyakoriságát Alacsony születési súly kockázatát csökkentik Méhlepély és tejmirigyek fejlődését elősegítik Terhességi és szülés utáni depresszió megelőzése Magzati idegrendszer és retinafejlődés elősegítése PERILIP EU-program ajánlása (2007): terhesség, szoptatás alatt napi 200-1000 mg DHA bevitel vagy heti 1-2 adag hal fogyasztása Su KP et al. J Clin Psychiatry. 2008, 18:1-8 Muthayya S et al. Eur J Clin Nutr. 2007, Oct 24 Koletzko B et al., Br. J. Nutr. 2007, 98, 873-7

Termékcsoportok Gyógytermékek, étrendkiegészítők – kapszulák, olajok Olajok: Floriol trió étolaj (repce, kukoricacsíra, napraforgó), Linom olaj (52% ALA), Omega olajessimo Margarinok: pl. szívbarát Flora margarin 3, 6 zsírsavakkal Őrlemények (Linom - lenmagcsíra) Tojás („okos tojás” EPA+DHA+emelt ALA tartalommal) Pékáruk pl. O”mega buci 3 zsírsavakkal dúsított (Vésztő) Kozmetikai termékek pl. Eucerin Omega zsírsavas termékcsalád

Halolaj alapú gyógyhatású termékek Napi dózis EPA+DHA Ajánlás Egyéb komponens Halolaj kapszula 1,5 – 3,0 g 450-900 mg Szív-, érrendszeri betegségek - Eskimo-3 halolaj 5 g 1425 mg Eskimo-3 halolaj kapsz. 4,5-13,4 g 1200-3600 mg Epasel kapsz. 2 g 600 mg 25 g szelén Epavir kapsz. 2,9 g 869 mg Herpes simplex fertőzés lizin HCl Memolife kapsz. 0,4 g 120 mg Koncentráció-készséget javítja borágo olaj, lecitin, -karotin AHA ajánlás: EPA+DHA 1 g, trigliceridszint csökkentésre 2-4 g orvosi ajánlással.

Halolaj alapú gyógyhatású termékek Ellenjavallat: Vérzékenység, vérzési rendellenességek, súlyos májbetegségek, terhesség, szoptatás esetén és gyermekek részére. Együttadagolás: Vérzést, véralvadást gátló gyógyszerekkel tilos! Alkalmazás időtartama: 2-3 hónap, majd 1-2 hét szünet, laborvizsgálatok

Étrendkiegészítők Omega-3 lágyzselatin kapszula Béres Egészségtár Ajánlás: Az EPA+DHA telítetlen zsírsavak hozzájárulnak az egészséges szív- és érrendszer működéséhez, továbbá elősegítik a vér normális koleszterin- és trigliceridszintjének fenntartását. Alkalmazása javasolt: Kevés tengeri eredetű táplálék (pl. hal) fogyasztásából adódó kiegyensúlyozatlan táplálkozás esetén. Adagolás: felnőtteknek naponta 2 kapszula. Összetétel: napi bevitel 960 mg zsír (2 kapszula) BluBio Omega 3 Lazacolaj kapszula + E-vitamin Dózis: 500 mg EPA+DHA/nap Eurovit kismamáknak halolaj, szójaolaj, lecitin, B6, B12 vitamin North American Treaty Organization ajánlása 400 mg EPA+DHA

Egyéb összetevők, kombinációk Halolaj+repceolaj, D, E-vitamin (EskimoKids) Halolaj+olivaolaj (Forever Arctic Sea omega3) Halolaj+tökmagolaj (Prostayol) Halolaj+szagtalanított fokhagyma (Optimum omega) Halolaj+ligetszépe magolaj (Alfavit) Halolaj+szójaolaj+kókuszolaj (Walmak) Omega 3+6+9 (Sanhelios, TTP40) Halolaj+krillolaj (antarktiszi világító rák) (Marine omega)

Megaflax termékek MegaFlax ProActive 24 alapanyagból - omega 3-6 alapú különleges táplálék-kiegészítő „Whole body superfood” Összetétel: lenmag, rizs korpa, melasz, élesztő, napraforgó mag, lucerna, alma, sárga répa, szezám mag, citrus pulpa, édes gyökér, brokkoli, petrezselyem levél, cseresznye, zöld árpa, srirulina, csalán levél, barna alga, vanilia, gyömbér, cink monometmethionin, zsálya, rozmaring, fokhagyma, yucca,  B2, B1, B3, B6, B12-vitamin, folsav

Konklúziók Természetes alapú készítményeknek helyük van a terápiában. Kellő mennyiségű kísérletes adat igazolja a hatékonyságot. Termékek széles változatossága áll rendelkezésre – gyógyszerészi feladat a megfelelő ajánlása. Gyógyszerészi gondozási feladat: a helyes táplálkozás fontosságára is fel kell hívni a figyelmet: Magyarországon a zsírbevitel mindössze 0,5%-a származik halfogyasztásból.