Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lipidek.
Advertisements

Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
ÉRZÉKENYÍTÉS Siketvakok. 1. Siketvakság definíciója: A siketvakságba olyan fogyatékos állapotok tartoznak, amikben a látás és a hallás is annyira sérült,
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Vállalati gazdasági kérdések Pékakadémia2010.április.20.
TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,
Szerves vegyületek. 21. lecke A lipidek Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű anyagok, de Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Atomrácsos kristályok Azokat az anyagokat, amelyekben végtelenül sok atom szabályos rendben kovalens kötésekkel kapcsolódik össze, atomrácsos kristályoknak.
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK ÉTEREK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek oxovegyületek.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Hogyan épül fel a testünk? Testfelépítés 8. oszt / 1.
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Észterek. Észterek származtatása ecetsav+etil-alkohol↔etil-acetát + víz cc. kénsav, mint katalizátor melegítés.
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
A Levegő összetétele.
Vörösiszap vizsgálata talajtani felhasználás céljából
Egészséges táplálkozás
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
39. lecke Mohák.
Heteroatomos szénvegyületek halogéntartalmú szénvegyületek
Mosószerek a fürdőszobában
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A napsugárzás jótékony hatásai:
Készítette: Szabó Krisztiánné
Sejtbiológia.
Downstream Power Back Off (DPBO)
C, H, O,N, S, P,  organogén elemek
SZÁMVITEL.
Növények világa.
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Peremfigyelés: Boundary Scan IEE
1.Szénhidrogének.
Downstream Power Back Off (DPBO)
Bőrelváltozások, bőrsérülések és tennivalók
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Lipidek anyagcseréje.
Króm Boros Alex 10.AT.
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
Számítógépes szimulációval segített tervezés
Avagy vissza az őskorba!
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
RUGÓK.
A VÍZ.
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
A hétköznapok kémiai biztonsága
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
ÉLELMISZERIPARI ÁRUK MINŐSÉGE
Készletek transzformációja
AZ ANYAGI RENDSZER FOGALMA, CSOPORTOSÍTÁSA
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Hogyan készítsünk előadást?
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
A bioszféra.
Illesztések.
Oxigéntartalmú szerves vegyületek az észterek
Oxigéntartalmú szerves vegyületek éterek
SZERVES VEGYÜLETEK.
Műanyagok.
Előadás másolata:

Zsírok, olajok Trigliceridek

Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel alkotott észterei.

Szerkezetük Glicerin + észteresítő savak  normális láncú  telített és telítetlen (cisz) karbonsavak  mindig páros szénatomszámúak mivel az élő sejt ecetsavrészletekből építi fel őket leggyakoribb az olajsav, a palmitinsav és a sztearinsav  lehetnek azonos és különböző karbonsavak leggyakrabban 3 különböző karbonsav észteresít

Csoportosításuk Zsírok: 25 o C-on szilárd Olajok: 25 o C-on folyadék  a határ nem éles  kakaóvaj, kakaóolaj  nincs határozott olvadáspontjuk, csak lágyulási pontjuk

Molekulaszerkezet A zsírok és az olajok között nincs szerkezetbeli különbség  a zsírokban a telített szénlánc a több,  az olajokban a telítetlen a szilárd zsírok általában állati eredetűek  pl. disznózsír, marha- és juhfaggyú a folyékony olajok pedig növényi eredetűek  pl. napraforgóolaj, lenolaj, olívaolaj De: vannak állati eredetű olajok (pl. halolaj) és növényi eredetű zsírok (kókuszzsír) is

Fizikai tulajdonságaik Vízben nem oldódnak Apoláris oldószerben kiválóan Sűrűségük kisebb a víznél A sejteknek azokat az alkotórészeit, amelyek vízben nem, csak „zsíroldószerekben” oldódnak, zsírszerű anyagoknak, lipideknek nevezzük

Kémiai tulajdonságaik oldott étolaj + Br 2 -os víz  elszíntelenedik  A sok kettős kötés addícionálja a brómot oldott disznózsír + Br 2 -os víz  halványul  Kevesebb kettős kötés van  Ez alapján meghatározható a zsiradékokban levő kettős kötések száma (a zsiradék minőségét jellemző adat).

Zsírkeményítés Az olajokban előforduló kettős kötéseket katalitikus hidrogénezéssel (hidrogénaddíció) telíteni lehet. Ez az eljárás a „zsírkeményítés”. Így készítik a margarint is.

Jelentőségük A zsírok és az olajok az élő szervezet tartalék tápanyagai. „Ínséges időkben” a szervezet a zsírokat ecetsav-részletekké bontja le és elégeti. „Bőség idején” ecetsavrészletekből a sejt zsírsavakat épít fel. Ezeket glicerinnel észteresíti és ilyen alakban tárolja a bőr alatt (háj).

Melyik „egészségesebb”? Bár energiatartalom szempontjából a növényi olajok és az állati eredetű zsírok egyenértékűek,  a növényi olajok fogyasztása ajánlatosabb, mert könnyebben emészthetőek,  emellett vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak

Felhasználásuk A zsírokat és az olajokat  táplálékként,  szappankészítéshez,  mosószerek előállítására,  glicerin és zsírsavak gyártására használják

Definíció A szappanok a nagy szénatomszámú karbonsavak nátrium- vagy kálium sói.  Káliszappan  Nátronszappan

Szappankészítés Szappant már az ókorban is készítettek. Zsiradékokat főztek lúggal, legtöbbször hamuzsírral (K 2 CO 3 ), és a keletkező terméket hagyták beszáradni.

A szappanfőzés kémiája

Foszfatidok A sejtek felépítésében fontos szerepe van a glicerin olyan észtereinek,  amelyekben a glicerint két zsírsav és egy foszforsav észteresíti. Ez az észter a foszfatidsav

Foszfatidok A foszfatidsav származékai a foszfatidok  Foszfatidok az alkotói a sejthártyáknak, az agyállomány, az idegszövet, a vese és a máj zsíranyagainak Kettős polaritásúak  Hosszú apoláris rész  Kis ionos rész Emiatt a foszfatidok egyik „oldalukkal” vizes, a másikkal pedig apoláris közegben oldódnak jól.