ÉTELALLERGIÁK ÉS INTOLERANCIÁK ÓVODAI VONATKOZÁSAI Tóth Babett Dietetikus, táplálkozástudományi szakértő Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
EPIDEMIOLÓGIA Valódi táplálékallergiások prevalenciája: kb. a felnőtt lakosság 1,5-3,5 %-a, és a gyermekek 2-8 %-a.
Táplálékallergia: Specifikus, mindig reprodukálható, a tápláléktól adverz tünet- együttestokozó immunreakció. A táplálék vagy annak összetevője antigénként viselkedik. Táplálékintolerancia: Specifikus, mindig reprodukálható, adverz tünet-együttestokozó, de sem immunreakció, sem pszichés eltérés nincs a háttérben. Táplálékaverzió: A táplálék elutasításának kizárólag pszichés oka van.
DIAGNOSZTIKA Össz. IgE kimutatás Specifikus IgE és IgG kimutatás gyári panel alapján Bőrpróbák (Prick-teszt, Epikután-teszt, Prick-Prick teszt, Pach-teszt) Általános góc-keresés Provokáció (nyílt vagy kettős vak vagy placebo kontrollált) GOLD STANDARD=DBPCFC=Double Blinde Placebo Controll Food Challenge
TÜNETTAN I. Allergiák Hova kerül az allergén? bőr légutak emésztő rendszer
TÜNETTAN II. Intoleranciák Emésztő rendszer hasmenéshányáspuffadás hasi görcsök
TERÁPIA = ELIMINÁCÓS ÉTREND Célja: A tüneteket kiváltó élelmianyag/élelmiszer/adalékanyag elkerülése, a tápláltsági állapotnak és az életkori sajátosságoknak megfelelő tápanyag bevitel mellett. Életre szól vagy csak meghatározott időre?? Pontosan tudjuk, hogy mit is kerüljön el és hogyan?? Pontosan tudjuk, hogy mit is kerüljön el és hogyan?? A diéta hosszának megállapítása mindig egyéni elbírálás alá esik (figyelembe véve a beteg korát, az allergiás tünetek súlyosságát, a fennállás idejét, és nem utolsósorban az allergén fajtáját).
A 14 FŐ POTENCIÁLIS ALLERGÉN Zeller Gluténtartalmú gabonák Tojások Hal Farkasbab (egy Fabaceae családból származó hüvelyes) Tej Puhatestűek Mustár Földimogyoró Szezámmag Kagyló Szója Kéndioxid (antioxidánsként és tartósítóként használt olyanokban, mint szárított gyümölcsök, bor vagy feldolgozott burgonya) Olajos magvak
MI A KERESZTALLERGIA? Allergiás tüneteket kiváltó allergének különböző fehérjék A különféle növények és élelmiszerek hasonló szerkezetű fehérjéket tartalmazhatnak, így a problémát ugyanúgy kiválthatják, ezt nevezzük keresztreakciónak, azaz keresztallergiának
LAKTÓZ INTOLERANCIA A tejcukor lebontását végző laktáz enzim részleges, vagy teljes hiánya Lehet primer/szekunder ≠tejallergia! Tejmentes diéta, vagy Laktózmentes tejtermékek választása
A SOKARCÚ COELIAKIA (Lisztérzékenység-gluténérzékenység-sprue-gluténszenzitív enteropátia) Hasmenés/székrekedés, szekunder laktóz intolerancia, pókhas, vérszegénység, kiütések, pszichés zavarok, csontritkulás…stb Genetikailag meghatározott Autoimmun Gabonákban lévő glutén gliadin frakciójának hatására termelődő antitestek okozzák Búza, rozs, árpa, zab
FRUKTÓZ FELSZÍVÓDÁSI ZAVAROK Fruktóz intolerancia → veleszületett, súlyos enzimdefektus ≠ Fruktóz malabszorpció → laktóz intoleranciához hasonló tünettan
MIRE FIGYELJÜNK ODA MI - SZAKEMBEREK?? Szakorvosi igazolás! Kérdezzünk rá a keresztallergiára! Hol fogyasztják el? – pl. mogyorófa alatt Kontamináció – keresztszennyeződés! Edények, egyéb eszközök… Szakosított tárolás! Tünetek! Edukáció, tájékozódás Pl. Magyar Táplálékallergia és Intolerancia Adatbank, Allergének feltüntetése az étlapon!
KIVITELEZÉS A szülő hozza be az ételt Saját élelmezés normál konyha – diétás konyha (személyi & tárgyi feltételek!) Megbízott közétkeztető cég Saját konyha Báziskonyha – tálalókonyha
A JOGSZABÁLYOK ELÉRHETŐSÉGE
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!