ÉTELALLERGIÁK ÉS INTOLERANCIÁK ÓVODAI VONATKOZÁSAI Tóth Babett Dietetikus, táplálkozástudományi szakértő Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Advertisements

A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
Fontosabb szja és járulék változások január 1.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
A vállalkozások kihívásai és tapasztalatai a termékfelelősség és az élelmiszerbiztonság területén Győri Keksz Kft. BELSŐ PIACI HÉT II
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
A nyomonkövetési dokumentáció javasolt adattartalma: I
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
1 Elektronikus adóbevallás. 2 Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus úton történő benyújtásának bemutatása Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus.
Allergének és intoleranciát okozó anyagok jelölése..
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Open SKM Agency Kft. - „...a nyílt szabványok választása egyértelműen okos üzleti döntés...” „... az EU nem válhat a zárt forráskód rabjává,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
Réztextiliák A gyógyító réz. Oldja az izom- és érgörcsöt, árnyékolja az elektroszmogot. Hatására a blokkolt testrészekben fokozódik a vér- és a nyirokkeringés.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Egészséges táplálkozás
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
A dietetikai tevékenység értékelése fekvőbeteg intézményekben a személyi minimumfeltételek teljesülése tükrében Erdélyi-Sipos Alíz MSc Főtitkár, Magyar.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 43.hét Október Hétfő Kedd Szerda
Downstream Power Back Off (DPBO)
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 40.hét Október 2-6. Hétfő Kedd Szerda
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZÁMVITEL.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 39.hét Szeptember Hétfő Kedd
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 39.hét Szeptember Hétfő Kedd
Környezeti teljesítményértékelés
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Piaci kockázat tőkekövetelménye
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Downstream Power Back Off (DPBO)
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Önfeledt játék a biztonság tudatában
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Jejunális táplálás a gyakorlatban
Avagy vissza az őskorba!
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Adatszolgáltatás a számlákról
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Járműtelepi rendszermodell 2.
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Fekete harkály.
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Előadás másolata:

ÉTELALLERGIÁK ÉS INTOLERANCIÁK ÓVODAI VONATKOZÁSAI Tóth Babett Dietetikus, táplálkozástudományi szakértő Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet

EPIDEMIOLÓGIA Valódi táplálékallergiások prevalenciája: kb. a felnőtt lakosság 1,5-3,5 %-a, és a gyermekek 2-8 %-a.

Táplálékallergia: Specifikus, mindig reprodukálható, a tápláléktól adverz tünet- együttestokozó immunreakció. A táplálék vagy annak összetevője antigénként viselkedik. Táplálékintolerancia: Specifikus, mindig reprodukálható, adverz tünet-együttestokozó, de sem immunreakció, sem pszichés eltérés nincs a háttérben. Táplálékaverzió: A táplálék elutasításának kizárólag pszichés oka van.

DIAGNOSZTIKA Össz. IgE kimutatás Specifikus IgE és IgG kimutatás gyári panel alapján Bőrpróbák (Prick-teszt, Epikután-teszt, Prick-Prick teszt, Pach-teszt) Általános góc-keresés Provokáció (nyílt vagy kettős vak vagy placebo kontrollált) GOLD STANDARD=DBPCFC=Double Blinde Placebo Controll Food Challenge

TÜNETTAN I. Allergiák Hova kerül az allergén? bőr légutak emésztő rendszer

TÜNETTAN II. Intoleranciák Emésztő rendszer hasmenéshányáspuffadás hasi görcsök

TERÁPIA = ELIMINÁCÓS ÉTREND Célja: A tüneteket kiváltó élelmianyag/élelmiszer/adalékanyag elkerülése, a tápláltsági állapotnak és az életkori sajátosságoknak megfelelő tápanyag bevitel mellett. Életre szól vagy csak meghatározott időre?? Pontosan tudjuk, hogy mit is kerüljön el és hogyan?? Pontosan tudjuk, hogy mit is kerüljön el és hogyan?? A diéta hosszának megállapítása mindig egyéni elbírálás alá esik (figyelembe véve a beteg korát, az allergiás tünetek súlyosságát, a fennállás idejét, és nem utolsósorban az allergén fajtáját).

A 14 FŐ POTENCIÁLIS ALLERGÉN Zeller Gluténtartalmú gabonák Tojások Hal Farkasbab (egy Fabaceae családból származó hüvelyes) Tej Puhatestűek Mustár Földimogyoró Szezámmag Kagyló Szója Kéndioxid (antioxidánsként és tartósítóként használt olyanokban, mint szárított gyümölcsök, bor vagy feldolgozott burgonya) Olajos magvak

MI A KERESZTALLERGIA? Allergiás tüneteket kiváltó allergének különböző fehérjék A különféle növények és élelmiszerek hasonló szerkezetű fehérjéket tartalmazhatnak, így a problémát ugyanúgy kiválthatják, ezt nevezzük keresztreakciónak, azaz keresztallergiának

LAKTÓZ INTOLERANCIA A tejcukor lebontását végző laktáz enzim részleges, vagy teljes hiánya Lehet primer/szekunder ≠tejallergia! Tejmentes diéta, vagy Laktózmentes tejtermékek választása

A SOKARCÚ COELIAKIA (Lisztérzékenység-gluténérzékenység-sprue-gluténszenzitív enteropátia) Hasmenés/székrekedés, szekunder laktóz intolerancia, pókhas, vérszegénység, kiütések, pszichés zavarok, csontritkulás…stb Genetikailag meghatározott Autoimmun Gabonákban lévő glutén gliadin frakciójának hatására termelődő antitestek okozzák Búza, rozs, árpa, zab

FRUKTÓZ FELSZÍVÓDÁSI ZAVAROK Fruktóz intolerancia → veleszületett, súlyos enzimdefektus ≠ Fruktóz malabszorpció → laktóz intoleranciához hasonló tünettan

MIRE FIGYELJÜNK ODA MI - SZAKEMBEREK?? Szakorvosi igazolás! Kérdezzünk rá a keresztallergiára! Hol fogyasztják el? – pl. mogyorófa alatt Kontamináció – keresztszennyeződés! Edények, egyéb eszközök… Szakosított tárolás! Tünetek! Edukáció, tájékozódás Pl. Magyar Táplálékallergia és Intolerancia Adatbank, Allergének feltüntetése az étlapon!

KIVITELEZÉS A szülő hozza be az ételt Saját élelmezés  normál konyha – diétás konyha (személyi & tárgyi feltételek!) Megbízott közétkeztető cég Saját konyha Báziskonyha – tálalókonyha

A JOGSZABÁLYOK ELÉRHETŐSÉGE

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!