Dr. Pók László SZECSKAY ÜGYVÉDI IRODA Köthetünk-e útján szerződést? „INFORMÁCIÓVÉDELEM MENEDZSELÉSE” LXII. SZAKMAI FÓRUM szeptember.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KÖZBESZERZÉSI ELLENŐRZÉSI RENDSZER ALAKULÁSA A LEGAKTUÁLISABB EURÓPAI UNIÓS BIZOTTSÁGI AUDITTAPASZTALATOK ALAPJÁN DR. SIMON ANNAMÁRIA.
Advertisements

Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
ECM/DMS A GYAKORLATBAN E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
1 ÜZLETI JOG II. 2013/14 1. előadás A kötelem általános szabályai.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
KAB-KEF-11 A/B/C Gyakran Ismételt Kérdések. Nem érkezett meg a regisztrációt aktiváló . Kérjük, először nézze meg a spam-ek között, hátha a levelező.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
1 RÁTAI BALÁZS A konverziós rendelet értelmezése Budapest, május 9.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Internet tudományos használata
Munkáltatói intézkedések közlésének Kttv. szerinti szabályozása
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
Fenntartható utak Jogi Bizottság
A jogszerű és hatékony foglalkoztatás lehetősége kollektív szerződésben Pécs, Előadó: dr. Nemeskéri-Kutlán Endre Munkajog vezető.
Elővásárlási, visszavásárlási, vételi és eladási jog
JSA/LMRA – Veszélyazonosítás a munkavégzés előtt
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Jogi alapismeretek 2013.
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Jogszabályi és hatósági támogatás az elektronikus számlázáshoz
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
376/2014 EU RENDELET BEVEZETÉSÉNEK
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Előadó: Dr. Csányi István,
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
Elektronikus számlázás
A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ PEREK SZABÁLYAI
A KÖZIGAZGATÁSI PERRENDTARTÁSRÓL SZÓLÓ ÉVI I
Korrupció és közbeszerzési kartellek
Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
tanév 1. félévében szakmai gyakorlatot teljesítőknek
Nemzetközi magánjog II.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
tanév 1. félévében szakmai gyakorlatot teljesítőknek
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Köszöntő A Dokumentumkezelő rendszerek helye és szerepe
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Adatszolgáltatás a számlákról
Hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások Közbeszerzési Hatóság
Hallgatói ösztöndíjak
Családi vállalkozások
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
Szakmai gyakorlat tájékoztató
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

Dr. Pók László SZECSKAY ÜGYVÉDI IRODA Köthetünk-e útján szerződést? „INFORMÁCIÓVÉDELEM MENEDZSELÉSE” LXII. SZAKMAI FÓRUM szeptember 17.

Miről lesz szó? Új Ptk. Hogyan jön létre a szerződés? Ajánlatadás és – elfogadás, ezek módosítása, megállapodás létrejötte. Mit jelent az írásbeliség? Írásbelinek tekinthető-e az útján tett nyilatkozat?

Régi vagy új Ptk. Új Ptk.: évi V. törvény, hatályos: től március 15. után kötött szerződések  új Ptk. alkalmazandó  Kiköthetik-e a felek a régi Ptk. alkalmazását március 15-e után kötött szerződésükre? március 15. előtt kötött szerződések  régi Ptk. alkalmazandó  szerződés március 15. utáni módosítása esetében is a régi Ptk. marad alkalmazandó  felek dönthetnek úgy, hogy áttérnek az új Ptk. alkalmazására

Hogyan jön létre a szerződés? Kép forrása:

A szerződéskötés folyamata Szerződés létrejötte:  ajánlat + elfogadás Fő újdonságok az új Ptk.-ban  ajánlattól eltérő elfogadás  szokások, gyakorlat  előszerződés

Ajánlattól eltérő elfogadás Lényeges kérdésben eltérés: új ajánlat Nem lényeges kérdésben eltérés  szerződés részévé válik (!) kivéve:  ennek lehetőségét az ajánlat kizárja  ajánlattevő késedelem nélkül tiltakozik Javaslat:  ajánlatban kizárni az eltérő elfogadás lehetőségét

Szokások, gyakorlat Automatikusan a szerződés részévé válnak (!)  azok a szokások, amelyekben korábbi kapcsolatukban megegyeztek  egymás közt korábban kialakított gyakorlat  üzletágban széles körben ismert és rendszeresen alkalmazott szokások (kivéve, ha indokolatlan) Javaslat:  szerződésekben kifejezetten rendelkezni a fentiekről (ha kell, kizárni ezeket)  nem biztos, hogy ezek hátrányosak!

Írásbeliség az új Ptk.-ban

Jognyilatkozatok Jognyilatkozat  szóban, írásban és ráutaló magatartással tehető  hallgatás, valamilyen magatartástól való tartózkodás a felek rendelkezése alapján Jognyilatkozat hatályosulása – ajánlati kötöttség  Jelenlévők között tett azonnal  Távollevők között tett a megérkezéssel  Ráutaló magatartással tett a tudomásszerzéssel  Technológia semlegesség (telefon, , videotelefon stb.)

Írásbeliség – általában Írásbeliség  lényeges tartalom írásban + aláírás  fokozott biztonságú elektronikus aláírás (Eatv. 4. § (1) bek.) Írásbeliség aláírás nélkül  ha a forma alkalmas:  tartalom változatlan visszaidézésére  nyilatkozattevő személyének azonosítására  nyilatkozat időpontjának azonosítására  taxáció megszűnik! Javaslat: szerződésben rendelkezni az alakiságról

Vékás Lajos:  „… kizárólag a minősített elektronikus aláírással ellátott elektronikus dokumentum tesz eleget a Ptk. írásbeliségre vonatkozó követelményének, hiszen ennél egyszerűbb technológia a változatlanságot, a küldő személyének és a megtétel időpontjának azonosítását nem teszi lehetővé.” Kisfaludi András:  „… az elektronikus levelezés megítélésünk szerint a Ptk.- ban írt követelményeket nem képes maradéktalanul kielégíteni, mert az elektronikus levél a levél küldőjének személyét nem azonosítja, legfeljebb az árulja el, hogy kinek az elektronikus postafiókjából indult a levél.”

+ szkennelt pdf fájl Van eredeti irat!  scan = másolat  jognyilatkozat továbbításának módja, amit a Ptk. nem szabályoz jogvita esetén:  az eredeti kiadása kérhető (Pp § (2) bek.)

Szkennelt aláírás Nincs eredeti aláírással ellátott irat  szkennelt aláírás nem minősül aláírásnak (polgári jogi szempontból), így az irat nem tekinthető írásba foglaltnak Ha a szerződést kötelező írásba foglalni  szkennelt aláírás nem elegendő Ha a szerződést nem kötelező írásba foglalni  szkennelt aláírással ellátott iratok alapján ráutaló magatartással jöhet létre szerződés

Fax Régi Ptk.:  Ptké. 38. § (2) bek. értelmében írásbeli  beiktatta: évi CXIX. törvény  korábban: táviratváltás, távgépíró Egyéb jogszabályok:  Vbtv. 5. § (3) bek. („a felek üzenetét tartósan rögzítő eszközön történt üzenetváltás” = írásbeli) Jogalkotói cél?  technológiasemleges definíció  szigorítási szándékra nem utal semmi

Köszönöm a figyelmet! Dr. Pók László