Radikális életváltozás Igehirdetés Békés, 2004. május 9. Előadó: Merényi Zoltán Textus: Csel 9,19-30.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Advertisements

Szent Pál missziós tevékenysége és a „pogánykeresztény” közösségek.
Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
Személyes életvitel. VI Tanácsok a személyes segítő szolgálathoz 9. Vigyázz magadra, hogy kísértésbe ne essél „Testvéreim! Lehet, hogy közületek valaki.
Menedék módszertan1 A Menedék Alapítvány küldetése Módszertani előadás.
Kezdő Ének Mialatt mély csend borult mindenre, és az éjszaka sietôs útja közepén tartott, mindenható Igéd, Urunk, királyi trónjáról eljött közénk. (Bölcs.
Erkölcsteológia - I. Jegyzet: Dr. Veres András: Erkölcsteológia megtalálható.
Advent Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző.
Református istentisztelet
Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport
Intézményesülés a Baptista egyházban
Isten Nagy Terve 2 rész: Isten, ma is Teremtő.
A halál utáni élet Ifjúsági óra Békés.
Ó szép Jézus. Ez új esztendőben légy híveidben. Ó Mária
Évközi 4. vasárnap Január 29. – „A” év.
A protestáns vallások terjedése Magyarországon
XXI Évközi Vasárnap B- év.
Automataváltás - hanggal!!!
Automataváltás - hanggal!!!
Értékpapír-piaci egyenes
Pakisztáni beszámoló.
REFORMÁCIÓI ISTENTISZTELET
ESETTANULMÁNY Készítette: Fenyvesi Petra
Évközi 8. vasárnap Február 26. – „A” év.
Szeretettel köszöntjük Istentiszteletünkön!
Évközi 7. vasárnap Február 19. – „A” év.
A Menedék Alapítvány ÉRTÉKEI
Oltáriszentség, Papság,
A szentség Isten igéje, látható jellel összekapcsolva.
Igeolvasás „6Nem jól dicsekedtek ti. Hát nem tudjátok, hogy egy kicsiny kovász az egész tésztát megkeleszti? 7Takarítsátok ki a régi kovászt, hogy új tésztává.
Igeolvasás.
Református istentisztelet
Évközi 6. vasárnap Február 12. – „A” év.
Református istentisztelet
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Az életvezetés etikája - a döntésről
A korai Egyház Az első közösségek.
Szolgálj, vigyázz, menj el! Felszólító igék Máté evangéliumában
TANÉVZÁRÓ ISTENTISZTELET
„16„Egy kis idő még, és nem láttok engem, de ismét egy kis idő, és megláttok engem.” 17A tanítványai közül egyesek ezt kérdezték egymástól: „Mi az, amit.
Az alkalmazott szeretet
160.
Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2008-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Nagy Király, Fenséges Úr, Király Isten Fia,
Albert Einstein idézetek.
A mennyei világ lelki áldásai 2. rész
Várakozás – Simeon és Anna
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
JÓ REGGELT! BÖJT- ÚTON JÉZUSSAL 2016.
Református istentisztelet
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Igeolvasás „21Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát. […]24„Aki.
…Kezdjük el együtt nagyböjt szent Idejét!
Arany János Vojtina ars poétikája.
Hogyan legyünk kiváló költők?
Mondd, mi a szeretet ? Ismeretlen szerző Mirjam.
Jól tudjuk…. és mégsem teszünk semmit. Mountain of China.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Jól tudjuk…. és mégsem teszünk semmit. Mountain of China.
A katolikus óvodák feladata a Hit évében III.
Jézuskától - Jézus Krisztusig
Az identitástudat kialakulásának tényezői kisebbségi közegben
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Tizenegy ember lógott egy helikopter kötelén, tíz férfi és egy nő.
Oféliák színháza.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Előadás másolata:

Radikális életváltozás Igehirdetés Békés, május 9. Előadó: Merényi Zoltán Textus: Csel 9,19-30

I. Bevezetés  Az első idők evangelizációs sikerei  Terv: Csel 1,8 – A Szentlélek által. Apostolok cselekedetei = Szentlélek cselekedetei  Isten ma is cselekszik. Példák  Mi lehet az oka, hogy ma kevésbé látjuk ezt Magyarországon?

II. Saul élete megtérése előtt  Gal 1,13-14: féktelenül üldözte és pusztította az egyházat, buzgó rajongója volt a hagyománynak  Nem volt ateista, sem langyos, de nem a megfelelő oldalon harcolt  Kevés a rajongás, tartozás egy tanrendszerhez  Újjá kell születni

III. Újjászületés = új élet  2Kor 5,17: megtérés = 180%-os fordulat  Csodára van szükség: Ef 1,19-2,1  Életünk Krisztus nélkül tartalmatlan, üres, csak a rosszat tudjuk tenni  Pál nevének jelentése: kicsi Helyes önértékelés

Pál hiteles ember akart lenni  Megtérése előtt is azt tette, amiben hitt – de hite nem Isten igazságán alapult  Megtérése után is következetes volt  Egy nem hiteles keresztény  Példák szerepe

IV. Pál azonnal szolgálatba állt  Damaszkuszról  Fiatal hívő – életkorban 30 év körül, hitben meg csecsemő  Honnan a fiatal hívők lelkesedése  A tűznek nem csökkennie kell, hanem növekedni!

a) Bátorság a hívő életben  Vannak-e félelmeik az evangélium hirdetésében? Mit mondanak mások? Félünk az elutasítástól… - emberektől való félelem Félünk a konfrontációtól  Péld 29,25: Az emberektől való rettegés csapdába ejt  Következmény: hatástalan hívő élet

b) Pál összeütközése a zsidókkal  Még néhány napja ő is közéjük tartozott.  Pál nem toleráns a zsidókkal sem – nem megalkuvó. Tudja az igazságot: üdvösség egyedül Krisztusban van  Pál motívációja. Megváltozott: régen a harag a gyűlölet, a karrier hajtotta, most a szeretet  Nem lehet túlzásba vinni!

c) Milyenek a mi motívációink?  Kötelességből tesszük?  Lelkiismeretünk megnyugtatásáért?  Érdemszerzésért?  Önző vágyakért – többen legyünk…  Vagy azért, mert szeretjük Istent, és szeretjük az embereket? Érdekel-e minket a sorsuk? 2Kor 5,14-20  Tele van-e a szívünk ezzel az üzenettel?

d) Miről tanít Pál?  Jézus a Krisztus, Ő a Messiás: ezt tanulta meg ő is először  Kinek vallod Jézust? Ma is ez az üzenetünk lényege. Pál rácsodálkozott erre az igazságra…  Vannak, akik mást várnának – 1Kor 2,1-5 (szenzációkat…)  Te miről szoktál beszélni?

A korszerű igehirdetés  Igehirdetés, mint hídépítés. Ebben Pál profi volt.  Egy vélemény: Amit tudni szeretnénk, nem az, hogy igaz-e a keresztyénség, hanem, hogy időszerű-e. Őszintén szólva nem látjuk annak. A keresztyénség két évezrede született egy első századbeli palesztinai kultúrában. Mit mondhat a Közel-Kelet ősi vallása nekünk, akik a XX. Század végének izgalmas, kavargó világában élünk?”

e) Reakció  Pál elmondja az üzenetet, aztán a hallgatókra bízza a döntést. Tiszteletben tartja a szabad akaratukat.  Hamis eszközök, amikkel manipulálni próbálják sokan az embereket: Erőszak Hízelgés Flört

1) Első reakció: csodálkozás  Görög szó: exisztanto (nem tudtak napirendre térni felette, magukon kívül voltak) Mk 5,42-ben is előfordul a kifejezés  Mi meg tudunk még döbbenni az Isten üzenetén?  Pál egyre jobban belelendül Második félelem: nem tudjuk, mit mondjunk Isten ad bölcsességet, erőt, ha tesszük!

2. Második reakció: harag, gyűlölet  Csodálkoznak, mégsem térnek meg – furcsa! Miért?  Önigazolás: „Szeretik az emberek a fénylő igazságot egészen addig, amíg az őket igazolja” Ágoston  Mi is azokat szeretjük általában, akik egy véleményen vannak velünk   El kell hallgattatni inkább

3. Isten Igéje megosztja a világot: 1Kor 1,18-24  Némelyeknek bolondság  Némelyeknek megbotránkozás  Nekünk örök élet – neked is?  Mennyire félsz a visszautasítástól?  Pálnak nem kell félnie semmitől. Az üldözőből üldöző lett

V. Megváltozott kapcsolatok  Pál elveszített egy csomó kapcsolatát  Viszont nyert testvéreket  Mit tanulhatunk a damaszkuszi hívőktől?  Felelősségvállalás, mint a közösség jellemzője

VI. Szükség van felkészülésre  Három év Arábiában Gal 1,17-18  Lelkesedés + ismeret A kettő együtt hatékony  Felkészülésre van szükség nekünk is, de nem lehet egész életünk felkészülés

VII. Jeruzsálemben – új munkatárs  Idáig együtt végezte a szolgálatot  Barnabás – a vigasztalás fia Szükség van Barnabásokra, akik maguk mellé veszik az új hívőket, felkarolják őket  Munkatársak lesznek

VIII. Összefoglalás  Megváltozott élet hitelesség, lelkesedés  Megváltozott célok szolgálat bátorság a szolgálatban  Megváltozott motívációk: szeretet  Megváltozott kapcsolatok  Szükséges felkészülés  Együttmunkálkodás más hívőkkel  Isten minket is akar használni. Miben kell változnunk?