A methadon kezelés Dr. Csorba József Fővárosi Önkormányzat Nyírő Gyula Kórháza Drogambulancia és Prevenciós Központ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A methadon kezelés Dr. Csorba József
Advertisements

Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Sportbalesetek Somoskői Mihály, PTE Baleset-megelőzési konferencia, szeptember 30. Budapest.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
Az „első lépés” TÁMOP
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
TÁJÉKOZTATÓ ÉS INDÍTÓ BESZÉLGETÉS A LABORVEZETŐKNEK ÉS MINŐSÉGÜGYI MEGBÍZOTTJAIKNAK SZÓLÓ TANFOLYAM TÉMÁIRÓL, SZERVEZÉSÉRŐL EŐZMÉNYEK Korábbi laborvezetői.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
A dietetikai tevékenység értékelése fekvőbeteg intézményekben a személyi minimumfeltételek teljesülése tükrében Erdélyi-Sipos Alíz MSc Főtitkár, Magyar.
Összeállította: Horváth Józsefné
dr. Lorenzovici László, M.Sc. orvos, közgazdász - tanácsadó
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Hajléktalanokért Közalapítvány
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Flóris István A sürgősségi baleseti ellátás finanszírozásának
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Termékmenedzser A MOM Zrt. 140 éve működő magyar vállalkozás, több, mint 100 évnyi vízmérő gyártásban szerzett tapasztalattal. Piacvezetők vagyunk a vízmérés.
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Szervezetfejlesztés II. előadás
Környezetgazdaságtan 1
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Feladatrendszerek és közszolgáltatások alprogram
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
KÉPZÉSSEL A MUNKAERŐ-HIÁNY ELLEN?
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Bemutatkozik az iskolapszichológus
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
2017. December 7. MGYOSZ tapasztalatai.
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Munkagazdaságtani feladatok
Új pályainformációs eszközök - filmek
a hatékonyabb munkába segítésért
Könyvbemutató rendezvény, OEE Bajai Csoport, Pörböly,
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Céges értekezlet címe Előadó.
Munkagazdaságtani feladatok
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
AZ ÚJ TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSOK ALAPJÁN BEKÖVETKEZETT TISZK ÁTALAKÍTÁSOK HELYZETE ÉS NYOMON KÖVETÉSE A kutatás az NGM felkérésre az NFA KA 3/2013 KÓDSZÁMÚ „JAVASLAT.
Előadás másolata:

A methadon kezelés Dr. Csorba József Fővárosi Önkormányzat Nyírő Gyula Kórháza Drogambulancia és Prevenciós Központ

A methadon kezelés hatékonysága Ajánlások  NHI – USA 1994  WHO 1996, A methadon felkerült az alapvető gyógyszerek listájára „that satisfy the priority healthcare needs of the population... with due regard to the public health relevance, evidence on efficacy and safety, and comparative cost-effectiveness."( WHO Model list of essencial medicines, 14 ed. 2005)  EMCDDA EU drogellenes stratégia EU drogellenes stratégia, EU akció terv Jelentősen emelni kell a szubsztitúciós programok elérhetőségét és a kezelésben lévő opiát használók számát

DIFENILHEPTÁN- METHADON C O CH 2 3 N H 3 C C 3 H 3

A terápia hatásának szempontjai  Neuro- fiziológiai- farmakológiai  Pszichopatológiai tünetek  Szociális működés  Kriminalitás csökkenése  HIV/AIDS, HCV megelőzés  Költség hatékonyság

Hatékonysági vizsgálatok  A legnagyobb volumenű hatékonyságvizsgálatban (Drug Abuse Reporting Program, DARP) 52 kezelőhely mintegy kliensét vizsgálták 1969 és 1973 között az USA-ban és Puerto Rico-ban (Sells és Simpson, 1980; Simpson és mtsai, 1986). A vizsgálatban a következő kezelési formák voltak reprezentálva: fenntartó methadon kezelés, terápiás közösség, drogmentes ambuláns kezelés és rövid detoxikálás. Ötödik kategóriaként a kezelésre jelentkezők, de felvételt nem nyerők szerepeltek. Valamennyi, ebben az időszakban kezelt kliensről egy éven át kéthetes rendszerességgel készült adatfelvétel. A vizsgálat lefolytatását követően személlyel készült follow- up interjú, a kezelésre jelentkezéstől számított 5-7 éven belül. A vizsgált változók az illegális droghasználat, a munkavállalás, az alkohol használat, kriminális aktivitás, életkörülmények és a későbbi kezelési események voltak.  Az eredmények szerint (Sells és Simpson, 1980; Simpson, 1981; Simpson és mtsai, 1982) mind a fenntartó methadon kezelésben részesülők, mind a terápiás közösségi ellátásban részesülők, mind pedig a drogmentes ambuláns kezelést választók jobb eredményeket mutattak a vizsgált változó mentén, mint a kezelésből kimaradók, illetve az egyszerű detoxikációs kezelést kapók. Ezek a különbségek, bár csökkenő mértékben, de a több éves uránkövetés során is fennmaradtak.

Hatékonyság vizsgálatok  Treatment Outcome Prospective Study (TOPS). A prospektív vizsgálatban az USA-ban működő 41 program több, mint kliensét vizsgálták (az 1979 és 1981 között jelentkező valamennyi kliens bekerült a vizsgálatba). A fenntartó methadon kezelés, a terápiás közösségei ellátás és az ambuláns drogmentes kezelés összehasonlításában az illegális droghasználatot, a kriminális aktivitást, a munkavállalást, a depressziót és az öngyilkosságot vizsgálták. Az eredmények szerint egyértelműen megmutatkozott, hogy a kezelésben maradás a fenntartó methadon programokban a legnagyobb mértékű.

Hatékonyság vizsgálatok  Gearing és Schweitzer (1974) New York  Az Egyesült Államok hat államában ben 24, legalább öt éve működő, és legalább 200 klienst ellátó intézményt vizsgálatok meg (General Accounting Office Study, 1990 )

Hatékonyság vizsgálatok  D’Aunno és Vaughn (1992) 172 methadon program protokolljának és eredményeinek analizálása során azt találta, hogy a magasabb átlagos dózissal jellemezhető programok magasabb kezelésben maradási aránnyal jellemezhetők.

Hatékonyság vizsgálatok  Barthwell és mtsai (1989) legalább hat hónapja methadon fenntartásban részesülő betegl végzett vizsgálatuk alapján arról számolnak be, hogy klienseik között egyetlen HIV pozitív személyt sem találtak, holott a vizsgált területen (Illinois államban) az intravénás droghasználók mintegy 20%-a fertőzött.  Selwyn és mtsai, 1987; Abdul-Quader és mtsai, 1987; Klee és mtsai, 1991; Darke és mtsai 1990

Magyarországi vizsgálat  Demetrovics, Zs., Balázs, H., Csorba, J., Hoffmann, K., Sasvári-Székely, M., Barta, Cs. ( ).

Magyarország  1992 első kezelés  Nemzeti stratégia a kábítószer probléma visszaszorítására 2000  2002 jogi keret, OEP finanszírozás  Kábítószer Egyeztető Fórumok  Integrált intervenciós - terápiás rendszerek

Ellátási piramis 3) Rehabilitáció – reszocializáció 2)Egészségügyi és szociális kezelés – ellátás 1)Alacsonyküszöbű szolgáltatások,ártalomcsökkentés

Magyarország Bp. NGK Bp. OPNi Bp. SAC PVGySzM

Fejlesztés  több kutatás  a szolgáltatások számának emelése  az elérhetőség javulása  szakmai protokollok aktualizálása  új gyógyszerek bevezetése  börtön programok  finanszírozás javítása

 Köszönöm a figyelmüket