Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II."— Előadás másolata:

1 Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
Tudásbővítő Fókuszrendezvény Budapest, „Az Önkormányzati horizontális és vertikális együttműködési és koordinációs mechanizmus kiterjesztését megalapozó I. kutatás” Előadó: Dr. Kovács Éva kutatásvezető, BM ÖKI egyetemi adjunktus Nemzeti Közszolgálati Egyetem

2 A kutatás kérdései és adatforrásai
KK1: Mi jellemzi az önkormányzatok közötti együttműködés gyakorlatát Magyarországon? KK2: Milyen tényezők ösztönzik vagy gátolják az önkormányzatokat abban, hogy kölcsönösen együttműködjenek? KK3: Mivel magyarázható az önkormányzatok közötti együttműködés eltérő sikere? „Siker” mérői: Belső konfliktusoktól mentes Hosszú távú, stabil Aktív és széleskörű együttműködés Kölcsönös előnyök realizálása (outputok/outcome-ok) az együttműködések vizsgálata tekintetében VAN korlátja a kutatásnak, mert a vizsgált együttműködések köre a jogi formában működő önkormányzati társulások vizsgálatát/elemzését tudja fókuszba helyezni, mivel nincs más adatbázis, amelyből dolgozhatna (idézve: CSG)

3 Az önkormányzati együttműködést befolyásoló tényezők

4

5 Kutatási stratégia: Multi – Method elemzés - Adatgyűjtés
KVANTITATÍV ELEMZÉS kvantitatív önkormányzati tipológia On-line kérdőív (~2500) Együttműködés lehetséges területeinek mérése Önkormányzatok közszolgáltatási kapacitása és együttműködés hajlandósága Az együttműködési hajlandóság vizsgálata az önkormányzat adottságai, kapacitása alapján (Társulási adatbázis + LEADER adatbázis + KSH adataival összekapcsolható) Lakossági kérdőív (~ 1800) (1) közszolgáltatásokkal való elégedettség mérése (2) a közös intézményfenntartással kapcsolatos elégedettség mérése KVALITATÍV ELEMZÉS Önkormányzati együttműködések mintázatainak vizsgálata Dokumentumelemzés Az önkormányzati koordináció szabályozásának, területeinek, hátterének feltárása Megyei rendezvényeken készített dokumentumok elemzése >> megyei és települési önkormányzatok közötti koordináció egyes önkormányzati feladatok horizontális és vertikális koordinációjának feltárása a megyékben (7db) Szakértői interjúk (80 db) (1) az önkormányzati érdekképviseleti szervek képviselőivel (2) önkormányzatok vezetőivel Önkormányzati együttműködést gátló és ösztönző tényezők feltárása.

6 . Adatok feldolgozása 22 esettanulmány
Kutatási jelentés Az empirikus adatgyűjtés eredményeinek rendszerezése, összegzése és értelmezése. A koordinációt gátló és ösztönző tényezők feltárása. Regressziós adatelemzés: korreláció vizsgálat a függő (önkormányzatok együttműködési esélye) és független változók (önkormányzat adottságai) között. Kvalitatív adatelemzés (MAXQDA dokumentumelemző szoftver) .

7 Az online kérdőív eredményei és a települések tényleges jellemezői közötti kapcsolat vizsgálata

8 1. ábra: A Közszolgáltatás-nyújtási kapacitás és a Célszerűnek tartott együttműködések száma közötti kapcsolat

9 2. ábra: Az állandó népesség és a Célszerűnek tartott együttműködések száma közötti kapcsolat

10 3. ábra: Az adóerőképesség és a Célszerűnek tartott együttműködések száma közötti kapcsolat

11 Az interjúk szöveges elemzésének eredményei
8.      dia-9. dia- 10. dia: egyeztetésre v. törlésre javasolt (CSG) diánál: (…) fontos az előadásból kiderülnie, hogy az interjúalanyok véleményének elemzése alapján fogalmazódtak meg a Kutatásvezető megállapításai (idézve: CSG); a 12. diánál javasolt a cím kiegészítése -  Az önkormányzatok motivációi a különböző együttműködésekben az interjúalanyok véleménye szerint; a 13. és 15. dia szakmailag aggályos, mivel a gyakoriságot bemutató vélemény-összesítésségnek 100%-nak kellene lennie, de a 13. dián a vízszintes tengely 80,00, a 15. dián pedig 45,00; a 15. dián a címben gyakoriság, az ábra legalsó sorában megoszlás szerepel, ami nagyon más – Gábor egyetért, kérjük az egyeztetés lehetőségét a Kutatásvezetővel Az interjúk szöveges elemzésének eredményei

12 Az önkormányzatok motivációi a különböző együttműködésekben az interjúalanyok véleménye Alapján

13 Az önkormányzati együttműködéseket gátló tényezők az interjúalanyok véleménye alapján

14 Kérdés? Észrevétel? KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II."

Hasonló előadás


Google Hirdetések