A képzett szakemberekért MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2009 Éves feladatok 2008 év feladatainak tapasztalatai Menner Ákos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2008 Versenyképesség Minőség Boldogulás Menner Ákos.
Advertisements

A levéltár Országos Tudományos és Felsőoktatási Szakmai Központ tevékenységei.
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. ÚJSZÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT „21. századi módszerek.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
„Dolgozva tanulj!” Tájékoztató a „Gyakorlati oktatók továbbképzése a szakképzésben” című TÁMOP B-13/ projekt feladatairól
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
A év értékelése és a év újdonságai
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Barcsák Marianna KPSZTI
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Mayer József Budapest február 27.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Mátészalkai Szakképző Iskola
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
HHR.
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma
Az EQAVET szerepe a szakképzés fejlesztésében
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
2017. December 7. MGYOSZ tapasztalatai.
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
A gyermeki jogok érvényesítése
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Intézmény minőségirányítási programja
Iskolai szociális segítő
Baranya Megyei Önkormányzat
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Előadás másolata:

A képzett szakemberekért MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2009 Éves feladatok 2008 év feladatainak tapasztalatai Menner Ákos

A képzett szakemberekért Minőségfejlesztés - témakörök  Intézményi önértékelések Benchmarking adatbázis  Intézményi fejlesztési célok megvalósításának támogatása  Intézményi folyamatok szabályozására felkészítő képzés  Intézményi folyamatok szabályozásának tanácsadói támogatása

A képzett szakemberekért Megközelítés  A Közoktatási Tv. kimondja, hogy az intézményeknek TELJESKÖRŰ ÖNÉRTÉKELÉST kell folytatni  A Szakiskolai programban levő intézmények jelentős szakmai és pénzügyi támogatást kaptak a teljesítéshez  Közpénzeket használunk fel a feladat teljesítéséhez  A jók védelme érdekében nyilvánosságra kell hozni az eredményeket  Az iskolahasználók számára biztosítani kell e lehető legjobb minőséget

A képzett szakemberekért Az intézményi önértékelés tapasztalatai  Az intézmények egyharmadában az önértékelés aktív eszköz a szervezeti fejlesztésében, a szervezeti tudás állandó fejlesztésében  A minőségért és eredményért érzett felelősség (minőségbarát iskolai környezet)  Teljesítményorientáció (ambiciózus célokat követő iskola)  Kooperativitás, partnerekkel való kommunikáció, együttműködés és valós kíváncsiság a partnerek véleményét illetően  Benchmarking eredményekben is javuló eredmények

A képzett szakemberekért Önértékelés - pozitív példák  Pozitív példaként említendőek az alábbi intézményi SZÖM anyagok, amelyek mind Adottság, mind Eredmény és a teljes anyag tekintetében az átlaghoz képest jobbak voltak a többinél. – Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskola, Tokaj (szakértő: Szamosfalvy Jánosné) – Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátó (szakértő: Takács Éva) – Barabás György Műszaki Szakközépiskola, Sárvár (szakértő: Takács Éva) – Jálics Ernő Szakképző Iskola, Kadarkút (szakértő: Ritter Attila)

A képzett szakemberekért Az intézményi önértékelés tapasztalatai II.  Az intézmények közel egyharmadában az önértékelés intézményi fejlesztési eszközként használják, de már előfordulnak hiányosságok: – Elkötelezettségben – Módszertanban (szakértői probléma is) – Megvalósítás erőforrásaiban, felkészültségben  Némely esetben kétséges, hogy valós szakmai munka folyt az intézmény és a szakértő között.  Megkérdőjeleződnek a fejlesztési célkitűzések objektív alapjai

A képzett szakemberekért Problémás önértékelések  Adottság oldali problémák (gyakorlatilag kifejtetlen, értékelhetetlen egy – egy kritérium) – Hefele – Kocsis – Dobos – Pesti Barnabás – Ruhaipari (Szolnok)  Eredményoldali problémák (nincs adat) – Lukács (Győr) – Eötvös (Kaposvár) – Baross (Mátészalka) – Angster (Pécs) – Arany (Nkőrös) – BKMÖ (Baja) – Wesselényi (Nyíregyháza) – Oktatási Központ (Makó)

A képzett szakemberekért Az intézményi önértékelés tapasztalatai III.  Adottság és eredményoldalon egyaránt kidolgozatlan kritériumok  Kimaradt kritériumok  Fejlesztési célkitűzések teljes hiánya  Még nem küldte be az intézmény a dokumentációt Ipari (Nagykáta) Bánki (Kisbér) Móricz (Ibrány) Farkas (Békés) Szent László (Szekszárd)

A képzett szakemberekért Egy negatív példa  Adottság oldali kifejtés: Milyen rendszerben biztosítják az intézmény Pedagógiai Programjának, helyi tantervének és egyéb hosszú távú terveinek éves szintű értékelését?  - Munkaközösségek beszámolói által..

A képzett szakemberekért Intézkedések  Intézményi felülvizsgálat – hátha nem a „jó” anyagot küldte be az intézmény – 15 nap  A problémás helyeken a szakértő, az intézmény vezetése és a Koordinációs iroda közti egyeztetés  A nagyon problémás helyeken a fenntartó, az intézmény vezetés és a Koordinációs iroda közti egyeztetés – szakértő kizárása a szakértői listáról  Fejlesztési célok vizsgálata – támogatás csak az önértékelésből levezethető fejlesztési célokra

A képzett szakemberekért A 2009-es év célkitűzései  Az önértékelésből megfogalmazott intézményi célok eredményes megvalósítása  A szakképzési rendszer átalakításában valós eredmények elérése érdekében az intézményi folyamatok újragondolása és szabályozása  Külső értékelés kiterjesztése, az eredmények publikálása

A képzett szakemberekért A minőségfejlesztési terület fő tevékenységei 2009  Intézményi felelősök (2 fő) felkészítése a folyamatok feltárására és szabályozására  Időpontok: április , május , május  Helyszíni szakértői támogatás biztosítása a folyamattérkép és a szabályozások elkészítéséhez  Április – november 15.  Önértékelés alapján megvalósuló fejlesztési célkitűzések támogatása  600 e. Ft/ int. Munkatársak, külső szakértő, költségek, BM  10 hazai és 5 külföldi külső értékelés lehetőségének biztosítása  Szakértői és intézményi munka helyszíni ellenőrzése

A képzett szakemberekért 2009 VÁRT EREDMÉNYEI  Intézményi fejlesztési célkitűzések hatékony megvalósítása: – Fejlesztési eredmények bevezetése, megtartása – Benchmarking adatokban javulás bemutatása – Beszámoló a partnereknek, honlap megfelelő feltöltése  Indikátorok feltöltése a benchmarking adatbázisba  Folyamattérkép és 5 kulcsfolyamat szabályozása  Külső értékelés 15 intézményben  A kiváló eredmények publikálása  Minőségügyi tananyag kidolgozása

A képzett szakemberekért Köszönöm a figyelmet! Menner Ákos  :   :