Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú."— Előadás másolata:

1 JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú közhasznú feladatok hatékonyabb ellátására SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2011. december 15.

2 Ellenőrzés célja NCA működési és szakmai támogatásának rendszere
biztosította-e a társadalmi és civil kapcsolatok eredményes fejlődését, a közfeladatok hatékonyabb ellátását; megvalósította-e a támogatott civil szervezeteknél a rendeltetésszerű felhasználás, a közhasznú feladatellátás követelményeit; érvényesítette-e a támogatások szabályszerű engedélyezésének, átláthatóságának jogszabályi előírásait; hasznosította-e a támogatások hatékonyságát, ellenőrzöttségét célzó számvevőszéki javaslatokat.

3 Helyszínen ellenőrzöttek
Ellenőrzés köre KIM (SZMM) NCA Tanács Kezelő szerv Kollégiumok Támogatott szervezetek Helyszínen ellenőrzöttek

4 Alapprogram rendszerhibája
NCA szabályozási és intézményi rendszere, támogatásainak elosztása és felhasználásának kontrollja nem biztosította a társadalmi és civil kapcsolatok eredményes fejlődését, nem járult hozzá a hatékonyabb állami és önkormányzati közfeladatok ellátásához.

5 Intézményrendszer hibái
NCA szervezete széttagolt, működését a felelősség hozzárendelése nélküli feladatmegosztás és koordinációs hiányosságok jellemezték. Az egymást váltó testületek között dokumentált átadás-átvétel nem volt

6 Szabályozás fejlődése
Közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvénnyel összehangoltan szabályozták Pályázói kifogások kezelését Jogorvoslati eljárás rendjét Beszámolási nyilvánossági előírásokat

7 Szabályozás hiányosságai
NCA működésének kezdete óta: forrásmegosztás aránya változatlan; működési támogatások alapjának meghatározásán nem módosítottak; egy civil szervezetnek nyújtható támogatás felső határa nem változott.

8 NCA forráselosztása

9 Támogatási mutatók Igényelt támogatás Megítélt támogatás
Adatok: millió Ft-ban Megnevezés 2008. év 2009. év 2010. év Összesen Működési Szakmai Igényelt támogatás 15 798 8 921 17 577 9 746 19 384 9 263 80 689 Megítélt támogatás 4 815 1 818 5 310 1 973 4 703 1 611 20 230 Igényelt/ Megítélt % 328 491 331 494 412 575 399

10 Támogatási rendszerhibák
Stratégia részeként elmaradt a monitoring rendszerek kialakítása, az indikátorok teljes körű meghatározása. Pályázatok nem fedték le teljesen a törvényi célokat, bírálati követelménye nem biztosított egységességet. Nem éltek a hosszabb távú projekt finanszírozásával, önrész támogatásával, visszatérítendő támogatással. Nem biztosították a támogatások szabályszerű elszámolását, felhasználását, hatékony ellenőrzését. Nem írták elő a támogatási célok megvalósulásának szakmai, hatékonysági értékelésének szempontjait.

11 Ellenőrzöttek támogatása

12 Működési felhasználások

13 Szakmai programok

14 Feltárt szabálytalanságok
Összértéke: ezer Ft Támogatási cél teljesítését nem dokumentálták Elszámolása nem felelt meg a jogszabályoknak Céltól, szerződéstől eltérő felhasználás Szabálytalanul felhasznált NCA támogatás aránya: Helyszíni körben: 16,6 % Kezelő szervnél: 11,0 % MAKE elnöke személyes felelősségének megállapítása

15 Feltárt mulasztások Számviteli törvényben előírt szabályzatok hiánya.
Nem érvényesítették a bizonylati elvet és fegyelmet. Könyvvezetésben nem biztosították a közpénzek felhasználásának átláthatóságát. Közhasznú törvényben meghatározott közzétételi kötelezettséget nem teljesítették. Közhasznúsági jelentésben a támogatásokat nem mutatták be támogatónként, célonként.

16 Intézkedési javaslatok
Tanácsnak: módosítsa az összevont kiadási jogcímek alkalmazására vonatkozó támogatási elveket, tegyen intézkedést a munkacsoportok hatékony és eredményes működésére, az elmaradt feladatok végrehajtására. Alapkezelőnek: intézkedjen a szabálytalanul felhasznált, elszámolt ezer Ft támogatás visszafizetésére. Támogatóknak: intézkedjenek a szabálytalanul felhasznált, elszámolt 1841 ezer Ft támogatás visszafizetésére.

17 Ellenőrzés hasznosulása
A feltárt szabálytalanságok és rendszerhibák a támogatások új intézményi és szabályozási alapokra helyezését indokolja. A Civil tv. kidolgozásánál a jogalkotó a számvevőszéki ellenőrzés több megállapítását már hasznosította: közhasznú minősítés feltételeinek szigorítása; számviteli beszámoló letétbe helyezése; hosszabb távú projektek támogatása, visszatérítendő támogatás, hitelfelvétel engedélyezése. A végrehajtási rendeletekben kell megoldani az átláthatóság, az elszámoltathatóság, valamint az ellenőrizhetőség követelményeit.

18 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú."

Hasonló előadás


Google Hirdetések