17 ISMERTESSE AZ INTERNETES KERESÉSI MÓDSZEREKET! KONKRÉT GYAKORLATI PÉLDA KERESÉSRE.(KERESÉS, TALÁLATI LISTA ÉRTELMEZÉSE, TALÁLT OLDAL MENTÉSE.) Készítette:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan jutunk információkhoz az interneten
Advertisements

Keresőrendszerek.
Keresés a számítógépes katalógusokban
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
A Publ-IQ ( különlegessége, hogy amikor egy témában már elegendő hozzászólás van, akkor csillagtérképen jeleníti meg azokat, (az egymáshoz.
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Az Internet adta lehetőségek
Internet ismeretek II..
Microsoft Internet Explorer
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
Amit a HTML-ről érdemes tudni
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Honlapelemzés. miért?  tanulmányok  tapasztalatszerzés  előkészítő munkálatok: honlaptervezés  fejlődés.
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
A körlevél készítésének menete
Műszaki tudományok az interneten
Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
1 Hogyan juthatunk be a keresők első oldalára – kereső optimalizálás.
Böngésző programok (Böngészés).
Kereső programok használata
Aki keres, az talál? Igen, talál. Ki ezt, ki azt, de egy szót beütve a google keresőbe (pl.) mindig ugyanazt, hacsak nem kerültek fel új honlapok az adott.
A legjobb és legolcsóbb hirdetési lehetőségeket az interneten találjuk. Rengeteg ingyenes hirdetési oldal van, s ha otthon rendelkezünk internetkapcsolattal,
Hálózatkezelés, Internet 5. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Információ és kommunikáció Szilágyi András. Követelmények A cd-n az anyag a következő részeket fedte le: Kliensprogramok, letöltés-vezérlők Kliensprogramok,
Szemantikus keresők.
Ebsco adatbázisok Koltay Klára 2006/ félév.
Kedves Olvasóink! Sajnálatos módon előfordul, hogy az online katalógusunk átmenetileg nem elérhető. Helyette használható:
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
A Google teljes kihasználása. A legtöbb felhasználónak a webkeresés jelenti a Google legfontosabb funkcióját. Alapértelmezésben aktivált.
Készítette: Gocsál Ákos, Gocsál Klára, Fehér Péter 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Internet az oktatásban – taneszközök.
Számítógép-kezelői tanfolyam VFMK
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Support.ebsco.com Saját EBSCOhost oktatóprogram Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Business Source keresés az EBSCOhost felületen Oktatóprogram.
Keresőrendszerek.
Blogok keresése, keresőoptimalizálás, Google Webmaster Tools
Internet, Elektronikus levelezés
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
rendszer intézményértékelés és projektértékelés Felhasználói segédlet 2005.
Topológiák Hálózati eszközök
Az internetes keresési módszerek
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
Weblap-szerkesztés. Információs hálózati szolgáltatások Internet fontosabb szolgáltatásai (szóbeli) Elektronikus levelezési rendszer használata (szóbeli)
14. Szóbeli középszintű informatika tétel:
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
TÁMOP /1-2F Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam Keresések, regisztrációk Szepessy István 2009.
Adatkeresés az interneten
Google Scholar Wolfram Alpha Scirus Készítette: Varga Ádám.
A Z I NTERNET BÖNGÉSZŐ PROGRAM KEZELÉSE, BEÁLLÍTÁSAI Készítette:Giricz Anna.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
FELHASZNÁLÓI TRÉNINGEK Bevezetés a könyvtári katalógusok használatába.
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
Webportálok készítése CMS alapokon beadandó
Információ és kommunikáció
Információ és kommunikáció
Chrome Készítette: Szimku Kornél Felkészítette: Ravasz Imréné
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
A kedvenc prezentáció készítő szoftverem: PowerPoint 2010
Internet, Elektronikus levelezés
5 tipp a munka egyszerűsítésére
Internet és kommunikáció
Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam
PsycINFO keresés Csajbók Edit
Előadás másolata:

17 ISMERTESSE AZ INTERNETES KERESÉSI MÓDSZEREKET! KONKRÉT GYAKORLATI PÉLDA KERESÉSRE.(KERESÉS, TALÁLATI LISTA ÉRTELMEZÉSE, TALÁLT OLDAL MENTÉSE.) Készítette: Sáfár Beáta 12. c

Internetes keresési módszerek  A Web-en napjainkra nagyon sok információ halmozódott fel. A keresésben segítenek minket a szabadon igénybe vehető keresőrendszerek, amelyek két nagy kategóriába sorolhatók.  Tematikus keresés (témakör szerinti keresés)  Kifejezés keresés, szavak szerinti keresés

Tematikus keresés (témakör szerinti keresés)  A keresés egyik esete az, amikor azt szeretnénk megtudni, hogy egy adott témában milyen információk találhatók a különböző Web lapokon. Egyes keresőprogramok tartalmuk szerint különböző kategóriákba sorolják a lapokat. Először néhány főkategória közül kell egyet kiválasztani, majd ezt bonthatjuk további kategóriákra.  Ezt a módszert tematikus vagy címjegyzék keresésnek nevezik. A címjegyzék nem más, mint rengeteg Web oldal különböző kategóriákba sorolva.  Az egyik legjobban használható tematikus keresőprogram a startlap ( Teljesen általános, tehát szinte minden téma megtalálható benne.

Kifejezés keresés, szavak szerinti keresés  A keresés során nem egy listából választunk ki kategóriákat, hanem megadjuk a keresett szót, szavakat vagy kifejezést. Ez az kulcsszó alapján történő kereséshez hasonlít.  Egy-egy ilyen keresés azonban nemcsak a bejegyzett oldalakról gyűjti az információt. Ha a keresők találnak egy új oldalt azt egyből fel is dolgozzák. Az adott lapon található szavakat, kifejezéseket bejegyzik saját „szószedetükbe", más szóval leindexelik.  A keresés a Web oldalak szövegében történik. A keresés eredménye egy lista, azon Web lapok címével és tartalmának elejével.  Előnye: eredményül rendszerint sok címet kapunk, általában friss információkkal.  Hátránya: a kategorizálás hiánya, így az egyes oldalakról kevés információt tudhatunk meg, ha csak a találatok listáját nézzük végig.

 Az ilyen kereséseknél tehát elég sok oldalt végig kell böngésznünk, hogy az eredmény a keresett információt egyáltalán tartalmazza-e. Sokszor előfordul, hogy ugyanaz az oldal többször is szerepel a keresés eredményében vagy az adott oldal már nem is létezik vagy időközben más helyre került  Legismertebb nemzetközi keresőlap a  A kezdőlapon eldönthetjük, hogy csak magyar oldalakon, vagy a teljes weben kívánunk keresni. Lehetőség van csak képek, vagy csoportok keresésére, illetve a címtárban kereshetünk. A Speciális keresés linkre kattintva finomíthatjuk a keresési beállításokat. Speciális keresés

Talált oldal mentése  Ha megtaláltuk azt, amit kerestünk, akkor elmenthetjük a talált oldalt.  Menthetjük az egész oldalt: Fájl menü – Mentés másként (vagy Weblap mentése). Ebben az esetben a Weboldal akkor is megnyitható, ha nem vagyunk Internet kapcsolatban (de nem lesz friss az oldal).  Másik lehetőség, hogy a talált oldalt felvesszük a kedvencek közé. Kedvencek menü – Hozzáadás a kedvencekhez. Ez a módszer csak Internetes kapcsolat esetén működik.

Köszönöm a figyelmet!