Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez."— Előadás másolata:

1 Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez

2 Fontos tudnivalók Közös katalógusok készülhetnek –nemzeti/nemzetközi összefogással –azonos könyvtári szoftvert használó könyvtáraknak a szoftvergyártók nyújthatnak ilyen szolgáltatást Nem feltétlenül sorolják fel a lelőhelyek között az összes olyan könyvtárat, melyben megtalálható a keresett mű. Még akkor sem, ha a könyvtár tagja a közös katalógusnak. Nézzünk néhány példát!

3 Magyar Országos Közös Katalógus Egyesület (MOKKA) http://www.mokka.hu/ Itt azt láthatjuk, hogy a MOKKÁ-ban résztvevő könyvtárak közül hatban található meg a keresett mű. Láthatjuk azt is, hogy a közös katalógusok nem adnak példányadatokat, így raktári jelzetet sem. Ehelyett lelőhelyet találhatunk, ami megadja azokat az intézményeket, ahol megtalálhatjuk a művet. A közös katalógusok általában lehetőséget nyújtanak a konkrét intézmények katalógusába való átlépésre. Nézzük meg!

4 A MOKKÁ-ból átléptünk az ELTE katalógusába Láthatjuk, hogy valóban egy másik katalógusba érkeztünk. Itt már nem kell a keresést újra végrehajtanunk. Rögtön láthatjuk a keresett mű példányadatait. Raktári jelzet, kölcsönözhetőség. Ne tévesszen meg minket, hogy lelőhelyadatot itt is találunk. Felsőoktatási könyvtáraknál ez gyakori, hiszen nemcsak egy központi könyvtárból, hanem több kari, intézeti, tanszéki könyvtárból állnak.

5 De választhatunk más könyvtárat is Ha számunkra túl messze van az előbb kiválasztott könyvtár, vagy éppen nincs kölcsönözhető példányuk a keresett dokumentumból, akkor választhatunk másikat is. Ebben az esetben például azt is láthatjuk, hogy a Neveléstudományi Tanszéknek van példánya, de a tanszéki könyvtár példányadatai nincsenek benne a központi katalógusban.

6 Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR) http://odr.lib.klte.hu/ Ezt a művet az ODR közös katalógusa két könyvtárban találta meg. A további információkat a piktogramok segítségével kaphatjuk meg. Olvasók számára a könyves képek hasznosak. Az első automatikusan megkeresi nekünk a konkrét intézmény katalógusában a művet. A második pedig a konkrét könyvtári katalógus keresőfelületét adja. Láthatjuk, hogy ez utóbbi szolgáltatások nem feltétlen állnak rendelkezésre minden ODR- tagkönyvtár esetében.

7 Közös Elektronikus Katalógus (Közelkat) http://www.eduport.hu/kozelkat/ A Közelkatban lehetőség van a keresés előtt kiválasztani azokat a könyvtárakat, amelyekben keresni szeretnék.


Letölteni ppt "Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez."

Hasonló előadás


Google Hirdetések