„Az iskola dolga, hogy megtanítsa a tanulóknak hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
Advertisements

„Az iskola dolga, hogy megtanítsa a tanulóknak hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka.
1. Bethlen Gábor Középiskola, Szakképző Iskola és Kollégium Nyírbátor 2 Iskolai közösségek A tanulók összetétele: A tanulói létszám jelenleg:780 fő –Szakközépiskolai.
Hogyan készüljünk a francia nyelvi érettségi változásaira?
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
GUARDING YOUR BUSINESS ■ Linux disztribúciók és FreeBSD az upstream szemszögéből Czanik Péter Community manager syslog-ng upstream.
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI INCK401 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2016/2017. I. félév Tudnivalók.
avagy a háromszög technika
Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
BOROS SÁMUEL SZAKGIMNÁZIUMA
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
Gyűjtőköri szabályzat
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
A matematikatanítás aktuális kérdései február
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Adatok importálása, rendezése és szűrése
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Caracalla udvarában Kalandjáték 1.
Sz&p prof.
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Microsoft songsmith Zenekészító program.
Vállalati brosúra A cég általános célkitűzése
Statisztika 10 évf. 3 osztály 82 tanuló 9 évf. 4+1 osztály 118 tanuló Minden osztályt külön pedagógus javított 8 fő - részben of, ha vállalta.
Közösségben ,együtt eredményesebben
Projektmunka Földrajzolok
középfokú felvételi eljárás
Az én házi feladatom volt:
Miért pont a BME, hogyhogy a VIK?
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
Készítette: Boros Bence
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
2017. December 7. MGYOSZ tapasztalatai.
Felhasználóképzés a kórházban
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
TÉNYEK UTÁN CSELEKVÉS Viziné Molnár Anna Uzsoki Utcai Kórház
DARUS.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Northwind Traders Kik vagyunk?
Szerzője Konzulens neve
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Megfigyelés és kísérlet
Összeállította: J. Balázs Katalin
Informatikai eszközök a földrajzórán
A szállítási probléma.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
MIÉRT ÉRDEMES HOZZÁNK JÖNNÖD?
Könyvtárhasználati alapismeretek II. Olvasószolgálat
VÁLLALKOZZ! Pénzügyi és Vállalkozói Témahét 2019 Órai segédanyag
Vállalati brosúra A cég általános célkitűzése
Nagytakarítás? Segítünk!
Jézuskától - Jézus Krisztusig
Hogyan készítsünk előadást?
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Informatika Oktató: Katona Péter.
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Pszichológia BA műhelymunka és szakdolgozat tájékoztató
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

„Az iskola dolga, hogy megtanítsa a tanulóknak hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére, az alkotás izgalmára, hogy megtanítsa szeretni amit csinálok, és segítsen megtalálni amit csinálni szeretnék….” Szentgyörgyi Albert A hallás utáni értés és az olvasási készség fejlesztésének gyakorlata a nyelvi órákon. Sík Péter Dugonics András Piarista Gimnázium Szeged HIK Budapest március 3.

A receptív nyelvi készségek fejlesztésénél meg lehet tanítani a diákot arra, hogy hogyan használhatják hatékonyan a világhálón lévő nyelvi anyagokat, vagy a külön egyénileg összeállított számítógépes feladatokat. A számtalan meglévő honlap pedig, lehetőséget ad arra, hogy a helyes gyakorlati tanácsok birtokában a diák a tanórán, és otthon egyénileg is, olyan módszert alkalmazzon, melynek segítségével sikeresebbé válhat.

Ötletek a hallgatás gyakorlására 1.mp3 formátum és lejátszása 2.A diákok segítsége 3.Fülhallgató egyénileg. Mindenkinek van. ??? 4.Milyen hanganyagok? 5.Hanganyagok gyűjtése a szerverre 6.Komolyabb és lazább anyagok 7.Én hallgatok, Te kérdéseket írsz. 8.Melyikünk mit értett belőle ? 9.Hallgatott szövegek típusai 10.Kapcsolódás egy másik nyelvi készséghez

Ötletek az olvasás gyakorlására 1.Azonos honlapok, vagy eltérő honlapok 2.Weblap olvasása magyarul vagy a célnyelven 3.Tartalom összefoglalása (a lényeg) először magyarul aztán a célnyelven 4.Munka egyedül, párban, csoportban. Átolvasás, a lényeg megértése, info keresés. 5.Idő megadása, gyorsabb olvasás (verseny) 6.Részletek megvitatása 7.Kérdések megválaszolása, kérdések írása 8.Kapcsolódás más készségekhez.

Felolvasó program Letölthető, bármely szöveget több idegen nyelven hangosan felolvasó program, férfi és női hangokkal. Bármit bemásolhatunk a programba a kívánt nyelven Kiejtés és szövegértés gyakorlására is

Readplease a felolvasó program A telepítéshez megtalálható egy egyszerűsített magyar nyelvű leírás a: oldalonwww.szepi.hu/~psik/readplease/setupinstructions.htm

Szöveg hallgatása Az itteni gépekre elvileg telepítették ezt, úgyhogy aki a kiírást elolvasva hozott fülhallgatót, ki is próbálhatja a programot. Nos, akkor van mindenkinek fülhallgatója? Kattintsunk a desktop ikonok között a ReadPlease FREE ikonra és válasszuk ki alul a kívánt nyelvet.

Szöveg bemásolása a programba Az általunk beszélt nyelv oldaláról másoljunk ki egy szövegrészt úgy, hogy kijelöljük és CTRL+C majd CTRL+V beillesztés angolhttp:// olaszhttp:// némethttp:// spanyolhttp:// franciahttp:// Magyarul nem tud sajnos Ezután kijelöljük és megnyomjuk a …….-t

Időnk rövid, de egy kis játék következik Nagyon aktuális téma, ami mindenkit érdekelhet, a Stromboli vulkán. Mit tudunk róla ? Csoportonként egy plakátot kell készíteni 20 perc alatt úgy, hogy bármilyen nyelven szerepelhet az információ, olvashatóan. Rajzolni lehet, dátumokat lehet rá írni, bármit lehet, de legyen a plakát minél gazdagabb. Adok pár percet megbeszélni, hogy a csoportok hogyan képzelik a feladat megoldását. Két forrást tudok ajánlani, de lehet bármit használni

Természetesen bármilyen más oldalt lehet használni a feladathoz A feladat: Plakát készítése 20 perc alatt

Hogyan vihető tovább a feladat ? Szókincset, fogalmakat gyűjthetünk El lehet magyarázni, hogy hogyan működik Írni lehet róla valami cikket képekkel ben lehet tudósítani a kitörésről A tartalomalapú oktatás megvalósulhat Kérdés: Hogyan érintheti ez az embereket? A lényeg a napi információ, és érdekesség használata, ami felkeltheti az érdeklődést és kapcsolható a tananyaghoz is, ugyanakkor sokféle hasznos dolog elrejthető a munkában.

Köszönöm a figyelmet, további hasznos munkát kívánok Elérhetőség: Sík Péter Pax Mundi konzorcium Ma este fél tizenegytől egy órán át lehet majd megfigyelni a holdfogyatkozást