Munkajogi ismeretek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkaszervezési ismeretek
Advertisements

Munkaszervezési ismeretek
A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás

8. Tétel Vállalkozásában lehetősége nyílik alkalmanként foglalkoztatni még egy fodrászt. Határozza meg, hogy mely foglalkoztatási forma keretén belül.
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
A MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE, MEGSZÜNTETÉSE ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
7. Tétel Ahhoz, hogy szalonja teljes körű szolgáltatást nyújtson, szüksége van további szépségápolással foglalkozó szakemberre (fodrász, kozmetikus, masszőr.
Bukarest április1 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége -
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
A munkaszerződés december Dudás Katalin. A munkaszerződés szerepe jogviszony-alapító jogviszony-alapító tartalommegállapító tartalommegállapító.
A munkaszerződés elméleti kérdései. A munkaszerződés megkötése
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….
Munkajogi alapismeretek
14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Munkajogi alapismeretek
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….
Amit a diákmunkáról tudni kell

A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya

Munkaszervezési ismeretek
Munkajog Munkajog Dr. Kovács László I. A MUNKAVÉGZÉSI VISZONYOK TIPIZÁLÁSA 1. Munkaviszonyok 1.1. A versenyszférában foglalkoztatottak munkaviszonya.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Közszolgálati jogviszony létesítése
A munkaviszony megszüntetése
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Előadó: dr. Kártyás Gábor
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Munkajogi alapismeretek Előadó: dr. Csőke Rita 2015/ félév 4. hét.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA GYULAVÁRI TAMÁS
MUNKAJOG – 3. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás dr. Szabó Melinda szociális igazgatási szakreferens Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Szociális.
Munkaidő 2. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Munkajogi ismeretek A munkáltató kötelességei. A felek jogai és kötelezettségei a munkajogviszonyban A munkáltató kötelezettségei 1)a munka díjazásának.
MUNKAJOG – 7. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
Munkavégzés. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése A munkavégzés szabályai A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles 1)meghatározott helyen.
Mindennapok munkajoga – 3. Dr. Csőke Rita
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
Előadó: dr. Takács Gábor
A munkaidő beosztása a 2003/88/EK irányelv tükrében
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Munkajog 3. előadás (Munkagazdaságtan és munkajog) Dr. Csőke Rita
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
A munkaszerződés módosítása, munkáltatói jogutódlás
Munkaidő 2. előadás.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Dr. Pál Lajos ügyvéd A munkaidő megszervezése Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete Budapest, november.
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
Előadás másolata:

Munkajogi ismeretek

A munkaszerződés tartalmi elemei A munkaszerződés és a munkajogviszony A munkajogviszonyt keletkeztető jogi tény a munkaszerződés. Szerződés tartalmát a felelek (a munkáltató és a munkavállaló) szabadon határozzák meg, de nincs teljes szerződési szabadságuk a határokat a jogszabályok vonják meg

I. A munkaszerződés tartalmi elemei A munkaszerződés és a munkajogviszony A jogszabály (főképpen a Munka Törvénykönyve) előírja, hogy milyen kötelező tartalmi elemei vannak egy munkaszerződésnek, általában ezektől érvényesen eltérni nem lehet – ha eltérnek, a kikötés semmis vannak esetek, amikor el lehet térni tőlük, de csak a munkavállaló javára.

A munkaszerződés tartalmi elemei A munkaszerződés és a munkajogviszony A jogszabály előírja azt is, hogy a szerződés típusának megválasztása nem irányulhat a munkavállaló jogos érdekeink védelmét biztosító rendelkezések érvényesülésének korlátozására ezért, a szerződés típusát nem elnevezése szerint, hanem az eset összes körülményét figyelembe véve kel megítélni (megbízási szerződés, határozott idejű szerződés)

A munkaszerződés tartalmi elemei A munkaszerződés kötelező tartalmi elemei A munkaszerződés természetes tartalmi elemei A munkaszerződés esetleges tartalmi elemei

I. A munkaszerződés kötelező tartalmi elemei személyi alapbér (pótlékok, jutalom, prémium nélkül számított rendes havi bruttó bér) órabér napibér havi bér személyi alapbér kiegészülhet pótlékokkal jutalommal prémiummal

I. A munkaszerződés kötelező tartalmi elemei b) munkavégzés helyében való megállapodás A munkahely mindazoknak a helyeknek az összességét jelenti, ahol a munkavállalónak a munkajogviszonyból származó kötelezettségét teljesítenie kell. A munkahely meghatározása két módon történik: állandó munkahely változó munkahely állandó munkahely: a szerződésben konkrétan meghatározott teljesítési hely (ez lehet pl. a munkáltató meghatározott telephelye változó munkahely: a munkaszerződésben a munkahely több lehetséges teljesítési helyként keretszerűen kerül meghatározásra (pl. több telephely vagy egy adott régió) ilyen pl. az építőipar vagy a biztonsági őröket foglalkozatható cégek

I. A munkaszerződés kötelező tartalmi elemei Változó munkavégzési helyben történő megállapodás esetén a munkavállalót az első munkavégzési helyéről tájékoztatni kell Ha viszont állandó munkahely van rögzítve a szerződésben, a munkavállalót csak indokolt esetben, és meghatározott időbeli korláttal lehet munkahelyen kívüli munkavégzésre utasítani.

I. A munkaszerződés kötelező tartalmi elemei c) Munkakörben való megállapodás Azoknak a feladatoknak a meghatározását jelenti, amelyeket a munkavállaló a munkajogviszony alapján végezni köteles A munkakörben való megállapodás történhet: foglalkozásra utalással, pl. szakács munkakörben, vagy munkaköri leírással, amely részletesen tartalmazza a munkaköri feladatok felsorolását, (a munkaszerződés melléklete lesz)

II. A munkaszerződés természetes tartalmi elemei Ezeket a tartalmi elemeket nem kötelező a szerződésben leírni, csak abban az esetben, ha a Munka Törvénykönyvében (Mt.) foglalt általános szabályoktól el kívánnak térni, ezek a szerződés „természetes” velejárói. Ha a szerződés hallgat ezekről a pontokról, akkor a munkajogviszonyra automatikusan az Mt. szabályai lesznek irányadóak.

II. A munkaszerződés természetes tartalmi elemei a) Határozatlan idejű munkajogviszony Az Mt. a munkaszerződés természetes velejárójának tekinti, hogy a létrejövő jogviszony határozatlan időtartamra jön létre. Ezt rögzíti a törvény a következőképpen: („Eltérő megállapodás hiányában a munkaszerződés határozatlan időre jön létre” (Mt. 79 §) A feleknek lehetőségük van, hogy ettől eltérően állapodjanak meg, és határozott idejű munkajogviszonyt létesítsenek, pl. 6 hónap időtartamra.

II. A munkaszerződés természetes tartalmi elemei b) Teljes munkaidőben való foglalkoztatás A munkavégzés időtartamának meghatározására az Mt. a napi 8 órás munkaviszonyt tekinti főszabálynak. kimondva, hogy a teljes munkaidő mértéke napi nyolc, heti negyven óra. A felek megállapodása vagy a munkaviszonyra vonatkozó szabály rövidebb teljes munkaidőt is előírhat. (részmunkaidőben való foglalkoztatás)

II. A munkaszerződés természetes tartalmi elemei c) munkajogviszony kezdő időpontja A munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződés megkötésekor gyakran megállapodik abban, is, hogy mikor keletkezik a munkajogviszony, azaz, mikor kell az új munkavállalónak munkába állnia. Ezt ilyenkor beleírják a munkaszerződésbe is. Ha a felek külön nem állapodtak meg ebben a kérdésben, vagy megállapodtak, de nem foglalták írásba, ara az esetre az Mt. úgy rendelkezik, hogy a munkajogviszony a szerződés megkötését követő napon kezdődik, azaz a munkavállaló a szerződés aláírását követő napon munkába is áll. A munkajogviszony kezdete egyben az APEH felé való bejelentési kötelezettség időpontja is. A munkavállalónak a munkába lépés előtt már be kell jelentve lenni.

II. A munkaszerződés esetleges tartalmi elemei III. A munkaszerződés esetleges tartalmi elemei A munkaszerződés esetleges tartalmi elemei azok az elemek, amelyekben a felek megállapodhatnak. Az Mt. alapján a felek bármely kérdésben megállapodhatnak, de a munkaszerződés jogszabállyal ellentétben nem állhat. Kivételt képez ez alól, ha a jogszabállyal ellentétes szerződési tartalom a munkavállalóra kedvezőbb feltételt állapít meg.

II. A munkaszerződés esetleges tartalmi elemei A próbaidő A próbaidőben való megállapodás a munkaszerződés gyakori esetleges tartalmi eleme, A próbaidő kikötése függő jogi helyzetet teremt azáltal, hogy ezen időtartam alatt azonnali hatállyal bármelyik fél megszüntetheti a munkaviszonyt, A próbaidő kikötésére a munkaszerződésben, a munkajogviszony létesítésekor van lehetőségük a feleknek. Feltételei: csak a munkajogviszony létesítésekor kerülhet rá sor, később nem a próbaidőre vonatkozó megállapodást is írásban kell rögzíteni a próbaidő hossza a 3 hónapot nem haladhatja meg a próbaidő kikötött időtartama nem hosszabbítható meg.

II. A munkaszerződés esetleges tartalmi elemei A próbaidő A próbaidő legfontosabb jellemzője, hogy időtartama alatt bármelyik fél azonnali hatállyal megszüntetheti a munkajogviszonyt. Ezt a megszüntetési nyilatkozatot (felmondást) egyik félnek sem kell megindokolnia, ami elsősorban a munkáltató számára jelent nagy könnyebbséget.