A helyi foglalkoztatási fejlesztések és a szociális gazdaságban rejlő lehetőségek Lévai Márta 2006. június.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
Advertisements

ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A Kormány intézkedései és tervei
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény június 24.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása az Államreform Operatív Program keretében ápr. 29. Kullmann Ádám.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
MTA Regionális Kutatások Központja Szociális gazdaság a gyakorlatban Dr. G.Fekete Éva főmunkatárs, osztályvezető MTA Regionális Kutatások Központja, Miskolc.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
1 A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009 Szűcs Erika július 16. Miskolc.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
TÁMOP B TELEP-PROGRAMOK ELNÉPTELENEDŐ FALVAK LANGERNÉ VICTOR KATALIN.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Foglalkoztatási Paktum Magyarországon Gere János.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
„Út a munkához” program tapasztalatai
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Napirendek Megnyitó Együttműködési megállapodás megvitatása, elfogadása Irányító Csoport megválasztása, Irányító Csoport elnökének megválasztása Egyebek.
Az SZMBK Intézményi Modell
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Előadás másolata:

A helyi foglalkoztatási fejlesztések és a szociális gazdaságban rejlő lehetőségek Lévai Márta június

Az új tagállamok és a helyi foglalkoztatási fejlesztés: a jelen helyzet számbavétele és a jövő tervezése (VT/2004/024) A helyzetfeltáró munkáról: megrendelő az Európai Bizottság Foglalkoztatási Főigazgatósága 2005-ben azonos struktúrával és módszerrel készült helyzetleírás a 10 új tagországban, valamint Romániában és Bulgáriában összegzés az új tagországok struktúráiról helyi foglalkoztatási fejlesztések terén, és javaslatok arra vonatkozóan, hogy milyen lépések, támogatások szükségesek a helyi foglalkoztatási potenciálok hatékonyabb kiaknázásához.

Helyi foglalkoztatási fejlesztések Miért vizsgáljuk? A helyi szükségletekre építve a helyben adott lehetőségeket aknázza ki a helyi szereplők mobilizálásával. A helyi foglalkoztatási fejlesztések nélkül az Európai Foglalkoztatási Stratégia nem valósítható meg. A as Foglalkoztatási Irányvonalak bevezetője megfogalmazza: „ Az intézkedések során a tagállamoknak biztosítaniuk kell a foglalkoztatáshoz kapcsolódó politikák hatékony irányítását. A változás érdekében széles partnerséget kell létrehozniuk a parlamenti szervek és az érdekelt felek bevonásával, ideértve a regionális és a helyi szintű szereplőket is. ”

Mitől helyi? Ha a foglalkoztatáspolitika –kialakításában/tervezésében, –menedzselésében, –megvalósításában/kivitelezésében a központi kormányzat alatti szinteken számottevő hozzáadott érték keletkezik.

Helyi foglalkoztatási fejlesztések helyzete Magyarországon A helyi szint fontossága a kormányzásban (kormányzati struktúra, valós erőforrások) Kapacitás a helyi intézményekben és a civil társadalom ereje X-faktor: a helyi emberek és vezetők nyitottsága, rugalmassága, vállalkozói szelleme, dinamizmusa

Kormányzati struktúra és szakmapolitikai környezet Magyarországon Kormányzati struktúra: kétszintű kormányzat (központi és helyi szint) –központi szinten – főbb szereplők: FMM és ÁFSZ dekoncentrált szervezeti felépítéssel –önkormányzati szinten - nagy különbözőségek, sok az apró önkormányzat; foglalkoztatás-fejlesztési szerepük nem pontosan meghatározott területfejlesztés tervezési, statisztikai és fejlesztési szintjei (régiók és kistérségek) –foglalkoztatás-fejlesztési szerepük nem pontosan meghatározott Szakmapolitikai környezet elkülönülő ágazati politikák (gazdasági, foglalkoztatási, szociális, esélyegyenlőségi, felnőtt- valamint szakképzési) sok és nem tervezhető változás a szakmapolitikákban szervezeti struktúrák elkülönülnek, szintjeik nem azonosak, koordináció megoldatlan eredmények és hatások értékelésének hiányossága

A helyi szintű tervezés Magyarországon Helyi foglalkoztatás-fejlesztési stratégiák léteznek, különösen a területfejlesztési stratégiák humánfejlesztési részei többnyire csak elvi, koncepcionális szinten maradnak a finanszírozás és a felhasználás szabályai központi szinten dőlnek el, így az aktuálisan rendelkezésre álló eszközök és források kreatív kiaknázása a cél jelentős feladat a különböző szereplők együttműködésének ösztönzése

Szervezeti kapacitások helyi szinten Magyarországon feldarabolódott intézményi struktúrák (még önkormányzaton belül is – pl. képzés, köz…munka- szervezés, szociális munka, stb.) sokszor versenyeznek egymással helyi szereplők jelentős szemléletformálásra van szükség a vállalkozói szférával való együttműködés megerősítéséhez hiányzó menedzsment kapacitások nem mindig ahhoz jut el a támogatás, akinek szánták „a jó gyakorlatok” elterjesztésének nincs kialakult fóruma nem tud hatékonyan bekapcsolódni a helyi szint az országos szakmapolitikák formálásába

Horizontális együttműködések és partnerség Magyarországon Az együttműködéseket a pályázati lehetőségek ösztönzik. Jó példák fellelhetők! A partnerségek sokszor formálisan működnek, nincs az együttműködések gyakorlati kiaknázásához megfelelő kapacitás, menedzsment készség. Bizalmatlanság és pozícióféltés tapasztalható. KINEK A FELADATA A KOORDINÁCIÓ? KI KÉPES KOORDINÁLNI?

X-faktor Magyarországon a jelentős és gyors változások miatt biztonságra törekszenek a szereplők külföldi példákat sokszor szívesebben veszünk át, semmint hogy egymástól tanulnánk rövidtávú gondolkodás a helyi társadalmi tőke értékét még nem fedezték fel a vállalkozások

Hogyan bővíthető a helyi foglalkoztatási fejlesztések tere Magyarországon? A megkérdezettek többsége úgy látja, hogy a helyi szereplők humán kapacitásának továbbfejlesztésével, a partnerségi kultúra elterjesztésével léphetünk előre

Főbb konklúziók a helyi foglalkoztatási fejlesztésekről a 12 új tagállamban

Kormányzás helyi szinten és elszámoltathatóság A nemzeti szint alatt több „köztes” szint is megjelenhet, a NUTSII szint bevezetése miatt többnyire „zavaros” kép A helyi szinten megsokszorozódtak az önkormányzatok K-K- Európában, ami szétdarabolódáshoz és a kritikus tömeg hiányához vezetett Az önkormányzati rendszerek reformja és racionalizálása ellen hat a helyi autonómiához való (érzelmi) ragaszkodás A helyi foglalkoztatási fejlesztések felelősét nem jelölik ki egyértelműen a nemzeti szabályozások, legelterjedtebb értelmezés az, hogy a foglalkoztatási szolgálatok helyi szintje a felelős A társadalmi és gazdasági reform politikákban viszonylag kevés hivatkozás található a helyi foglalkoztatási fejlesztésekben rejlő potenciálok kiaknázására A reformpolitikák kialakítása során a társadalmi egyeztetésnek fokozódó szerepe van, melyben legfontosabb szerep az országos önkormányzati szövetségeknek jut

Foglalkoztatás politika – helyi szint Munkaerőpiaci kínálat fejlesztése – munkához segítés Helyi szinten a foglalkoztatási szolgálatok játsszák a fő szerepet, képző és humán szolgáltató szervezetek bevonásával A helyi tevékenységek többnyire az országos prioritásokat tükrözik, nem a helyi szükségletek által irányítottak Munkaerőpiaci kereslet fejlesztése – több és jobb munkahely Több munkahely teremtése hangsúlyos (nem a jobb) Túlzsúfolt intézményi/szervezeti tér Sokszor az önkormányzatoknak nincsenek valódi eszközei Gazdasági és társadalmi befogadás – hátrányos helyzetűek Sok (kísérleti) kezdeményezés a hátrányos helyzetűek munkapiaci integrációjának támogatására, vagy közösségfejlesztésre A szociális gazdaság fogalmának meg nem értése, csekély alkalmazása Az országos kezdeményezések sokszor versenyhelyzetet teremtenek, ahelyett hogy a koordinációt és együttműködést ösztönöznék

Kapacitások közös helyi tevékenységekhez Helyi fejlesztési tervek „kívánságlisták” – nélkülözik a megvalósításhoz szükséges erőforrásokat Külső elvárások miatt létrejövő helyi partnerségek – országos irányelvek hiányoznak Kialakult a civil szektor – kormányzati szereplők tanulják az együttműködést a civilekkel – közpénzekből finanszírozott tevékenység A szociális partnerekkel a formális konzultáció rendszere kialakult – kérdéses a bizalom kialakítása és a közös érdekek beazonosítása Menedzsment készségek hiánya – képzett, koordinációhoz szükséges készségekkel rendelkező, motivált emberek nélkül nem működnek a partnerségek Közös normák, értékek és bizalom hiányában nincs kellő társadalmi tőke

A szociális gazdaság fontossága, szerepe Új foglalkoztatás-fejlesztési formák Helyi köztes munkaerőpiacok kialakítása Szociális (foglalkoztatási) célokat betöltő vállalkozások Képzési, készségfejlesztési elemeket is tartalmaznak Helyi szükségletekre építenek, kereslet-kínálat szabályait veszik figyelembe Helyi közösségek tulajdonosi szemléletét erősítik Nem azonos a közmunkával, vagy a szociális ellátások kiépítésével!!!

A szociális gazdaság célja: a háztartások és az egyének számára igénybe vehető helyi szolgáltatások piaccá szervezése – a kihasználatlan munkaerő-kapacitások mozgósítására. Szereplői: nonprofit szervezetek és önfoglalkoztató szolgáltatásnyújtók Működési forrásai: EU-alapok, foglalkoztatási alapok, TB-alapok, állami és önkormányzati támogatások, piaci bevételek, nem pénzbeli támogatások, adományok, önkéntes munka, tagdíjak, stb. Dr. Frey Mária anyagából átvett dia

Állami/önkormányzati támogatás indokai A helyi közösségi és személyi szolgáltatások fejlesztése Munkalehetőség, különösen az alacsony képzettségű embereknek A munka és a családi élet összehangolása A nem regisztrált munkavégzés beterelése a szervezett munkaerőpiac keretei közé Dr. Frey Mária anyagából átvett dia

Köszönöm a figyelmet!