„Az iskola dolga, hogy megtanítsa a tanulóknak hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Advertisements

TAMOP B-11/ „A fiatalok családi életre nevelését, a kismamák munkaerő piaci elhelyezését segítő, innovatív családbarát szolgáltatások.
Kókai Ivett közismereti igazgatóhelyettes Érettségi vizsgák 2013/2014. tanév, május-június.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
Hogyan készüljünk a francia nyelvi érettségi változásaira?
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
„Az iskola dolga, hogy megtanítsa a tanulóknak hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZER HATÉKONY MŰKÖDTETÉSE ÉS A SZOLGÁLTATÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE VI. KSZR MŰHELYNAP – ZALAEGERSZEG NOVEMBER 11. A KSZR.
„Internetes kommunikáció” pótkurzus Készítette: Tóth Tímea Szak: Tantárgykódja: Tanár neve:
GUARDING YOUR BUSINESS ■ Linux disztribúciók és FreeBSD az upstream szemszögéből Czanik Péter Community manager syslog-ng upstream.
Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése. Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció.
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Internet tudományos használata
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
A mese címe: A változások viharában – NEXON insight
Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
Berényi Eszter – Damásdi Judit
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Lendületben a Pénziránytű Iskolahálózat
Nagyméretű állományok küldése
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Gyűjtőköri szabályzat
Pályaválasztási tanácsadás
A térdkímélő „mezítlábas” futótechnika tanulása
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Kórházi könyvtárak lehetőségei a tudáspiacon
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Vállalati brosúra A cég általános célkitűzése
Közösségben ,együtt eredményesebben
Projektmunka Földrajzolok
A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS GIMNÁZIUM felvételi tájékoztatója a 2018/2019-as tanévre „Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok.
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
Család és iskola Nevelés.
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
Készítette: Boros Bence
Számítógépes vírusok.
Felhasználóképzés a kórházban
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
TÉNYEK UTÁN CSELEKVÉS Viziné Molnár Anna Uzsoki Utcai Kórház
DARUS.
Online jegyzőkönyv kitöltési segédlet
Kétszintű érettségi vizsga
Új pályainformációs eszközök - filmek
Northwind Traders Kik vagyunk?
SZÓTÁRFEJLESZTÉS KÖZÖSEN Katolikus Pedagógiai Intézet, 2018
Programjaink matematikából a es tanévben
Programjaink fizikából a es tanévben
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Föderalizmus és decentralizáció kutatás svájci–magyar együttműködésben
VÁLLALKOZZ! Pénzügyi és Vállalkozói Témahét 2019 Órai segédanyag
Vállalati brosúra A cég általános célkitűzése
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
A tehetséggondozás kihívásai
“Kicsit kemény, nehéz, de kezdem élvezni”
Előadás másolata:

„Az iskola dolga, hogy megtanítsa a tanulóknak hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére, az alkotás izgalmára, hogy megtanítsa szeretni amit csinálok, és segítsen megtalálni amit csinálni szeretnék….” Szentgyörgyi Albert Az írás- és a beszédkészség fejlesztésének gyakorlata a nyelvi órákon Sík Péter Dugonics András Piarista Gimnázium Szeged HIK Budapest március 3.

A produktív nyelvi készségek fejlesztésénél meg lehet tanítani a diákot arra, hogy hogyan használhatják hatékonyan a világhálón lévő nyelvi anyagokat, vagy a külön egyénileg összeállított számítógépes feladatokat. A számtalan meglévő honlap pedig, lehetőséget ad arra, hogy a helyes gyakorlati tanácsok birtokában a diák a tanórán, és otthon egyénileg is, olyan módszert alkalmazzon, melynek segítségével sikeresebbé válhat.

Ötletek az írás gyakorlására 1.On-line szótárak használata 2.Helyesírás ellenőrzése 3.Szövegszerkesztés a gyakorlatban 4.Szavak számának ellenőrzése 5.Különféle irományok: nem hivatalos és hivatalos vagy üzleti levél, jelentkezés valamire, reklamáció, leírás, rövid történet, újságcikk, riport, értekezés, esszé, önéletrajz 6.Időkorlát, szóhatár, elrendezés, külalak, végleges megjelenítés 7.Humor, anekdoták, események, iskolai élet. 8.Minták, a neten? (Ismétlődő hibák évről-évre) 9.Szókészlet, klisék, állandó részek. 10.Elektronikus üzenetek és csatolt dokumentumok

Szövegszerkesztő használata a helyesírás ellenőrzéséhez is Az eszközöknél van A nyelv kiválasztása Szöveg kijelölése Helyesírás ellenőrzése Ne higgyünk el mindent ! Nyelv váltása Szavak száma Szöveg rendezése Bekezdések

Szótárazás a Világhálón Angol-magyar, magyar- angol szótár ( szópár)Angol-magyarmagyar- angol szótár Német-magyar, magyar- német szótár ( szópár)Német-magyarmagyar- német szótár szotar.sztaki.hu Gyors szótárazás és szószedetek készítése De melyik szó a jó???

Írjunk egy levelet Meg kell persze tanítanunk a nyelvi fordulatokat és hogy egy adott nyelvben mik a levélírás szabályai. Röviden, hívjuk meg az ismerőst látogatóba, hogyan, mikor jöhet, hogyan lesz a szállás, étkezés és néhány program, adjuk meg a település nevét is. Állítsuk be a nyelvet, a helyesírást ellenőrizzük és ne legyen több 100 szónál semmiképpen. Lehet a levelet ketten írni a mellettünk ülőknek. Ezt perc alatt meg lehet csinálni. Mindig mentsünk, mert bármi történhet

Ötletek a beszéd gyakorlására 1.Képek a netről (Google) Mit ábrázol, mi jut az eszembe róla? 2.Kivetítés álló és mozgó képek 3.Rövid előadás egyedül, párban, csoportban. 4.Rövid, vagy hosszú legyen? 5.Szerkesztett anyagról mesélés, kiállítás 6.vagy a Google képek segítségével valamit. 7.Minden video digitalizálható. 8.Saját képek a világhálóra. 9.Minden téma és anyag ott van a Web-en. 10.Céltudatos anyaggyűjtés közösen. 11.Magyarul először aztán a célnyelven. Előadói rutin !

Beszélgetés előtt kicsit össze kellene ismerkedni a szomszédokkal. Név lakóhely és iskola, közben helyet cserélhetünk, hogy a levelet lássuk Miután elolvastuk a levelet, nézzük meg az Interneten, hogy mit lehet megtudni arról a településről. Ehhez persze jól kell tudni keresni információt. Erre perc van A levél íróit fel lehet hívni, hogy mit találtunk a városról és milyen konkrét dolgokban egyezünk meg. Ebben a bábeli csoportban, tanárokkal, ez nem lehet gond, a gépteremben viszont járkálhatok, figyelhetek, javíthatok. A beszélgetésre perc van.

Az írásról általában Magyarországon szinte teljesen elhanyagolt terület A helyesírás nem mindig erőssége a diplomásoknak sem Az érettségi előtt mutatkozik meg, hogy a diákok többségének hiányosak a fogalmai a különféle stílusokról, utána pedig már késő Óriási hiba, hogy a számítógépek miatt a kézírás gyakorlására egyre kevesebb gondot fordítanak

Köszönöm a figyelmet, további hasznos munkát kívánok Elérhetőség: Sík Péter Pax Mundi konzorcium Ma este fél tizenegytől egy órán át lehet majd megfigyelni a holdfogyatkozást