Gyakorlati képzőhely ellenőrzés 2005. HAJDÚ-BIHAR MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY OF HAJDÚ-BIHAR COUNTY DEBRECEN PETŐFI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AKKREDITÁLT ISKOLAI RENDSZERŰ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS KOLLÉGIUMA EGYESÜLET „ SZAKMAI GYAKORLAT A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN” WORKSHOP Budapest október.
Advertisements

Sikeresen, tanulószerződéssel a munka világában
Nemzeti Fejlesztési Alap Képzési Alaprész 7/2012 támogatási szerződés
Változások a szakképzésben
„Szakmai gyakorlat a felsőfokú szakképzésben” WORKSHOP A szakmai gyakorlat megszervezése gazdálkodó szervezetnél, gyakorlóhelyek kiválasztása, minősítése.
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
Ipari Park Vállalat Szakmai Képző Központ VIDEOTON Holding Rt.
dr. Sediviné Balassa Ildikó - Cséfalvay Ágnes
A pedagógusminősítési rendszer
10. Tétel.
Állam munkavédelmi feladatai
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Utazási iroda alapítása
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Iskola Tagjai: RFKB Támogatások Iskola 1500 fő Képzési irány, arány Önkormányzati fenntartó Szakképzés szervezési társulás (költségvetési szerv) mint.
Gyakorlati képzőhelyek ellenőrzése A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési Önkormányzati Szabályzata ( )
Tanulószerződéssel a munka világában Versenyképes gazdaság, versenyképes szakképzés Budapest július 19 Dr. Szilágyi János MKIK képzési igazgató.
A gyakorló helyek minősítésének bevezetése Laczky Gabriella december 12.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
NAK, Szakképzési Igazgatóság
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben
A gyakorlati szakképzés finanszírozási lehetőségei 2014-ben
Tájékoztató a gyakorlati képzést folytató szervezetek számára
Felsőoktatási szakmai gyakorlatok megújuló szabályozása
Tájékoztató a gyakorlati képzést folytató szervezetek számára
A kamarai garanciavállalás jogi kérdései
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
A SZAKKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI ÉS FELADATAI Tájékoztató gyakorlati képzést szervezők, oktatók részére október 8. Handler Nándor Szakképző Iskola.
A tanulók tanulószerződés keretében folytatott gyakorlati képzéséről HAJDÚ-BIHAR MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY.
1 Szakképzési hozzájárulás Pósa Józsefné február 06. Adó? Forrás!
A szakképzési hozzájárulás teljesítése Kapcsolódó törvények, rendeletek A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
A szakképzési hozzájárulás Lászlóné Szép Györgyi Bejegyzett, bronzjelvényes igazságügyi adó- és könyvszakértő, felnőttképzési szakértő előadása Szakmai.
A szakképzési hozzájárulás Törvények, rendeletek A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló évi CLV. törvény.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A szakképzésben folyó gyakorlati képzést érintő változások 2012-től február 7.
ÚJ ELEMEK A KÖZPONTI PROGRAMOKBAN Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes május 17.
SZAKMAI FÓRUM 2012.OKTÓBER 17. HEVES EÖTVÖS JÓZSEF REFORMÁTUS KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
„Tanulószerződéssel a munka világában” c. Országos Konferencia A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló évi LXXXVI.
A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS FELHASZNÁLÁSA, ELSZÁMOLÁSA 2011.
Molnár Attila Károly H9QG5B HATÓSÁGI JELLEGŰ KÉPZÉSEK A gépjárművezető-képzés.
Aktuális változások a szakképzésben Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara
Ceglédi Ipartestület február 5. GYAKORLATI KÉPZÉS TANULÓSZERZŐDÉSSEL.
Változások a szakképzésben Cséfalvay Ágnes Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara
Tanulószerződés-kötés Tájékoztató fórum. A tanulószerződés Mire szolgál a tanulószerződés és kik között jön létre? A tanuló gyakorlati képzése folyhat.
Gyakorlati képzőhelyek tájékoztatása Heves október 17.
A Kereskedelmi és Iparkamarák szakképzési feladatai 2012.
SZAKMAI GYAKORLAT Levelező tagozatos hallgatóknak SZEDMÁKNÉ DR. LAJTAI VIRÁG.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE Laczkovich Jánosné Budapest, március 13.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény GAZDÁLKODÓI TÁJÉKOZTATÓ Berta-Mudri Krisztina Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság Háza 8000.
A szakképzési hozzájárulás hatékony felhasználása Cséfalvay Ágnes.
Pályaválasztási tájékoztató szeptember. Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság képviselete Kapcsolattartás a kis- és középvállalkozások.
Az ápoló tanulók/ hallgatók gyakorlati oktatásának tapasztalatai
A szakképzési hozzájárulás teljesítése
A vendéglátóipari képzésről 2010.
A gyakorlati képzés szervezése feladtok – finanszírozás
Gazdik Judit Ápolásfejlesztő, intézményi szakoktató
A szakképzési hozzájárulás teljesítése
A szakképzési hozzájárulás teljesítése
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Tanulóképzés a Váll-Ker Kft.-nél
Szakképzési pályaorientációs fórum
Képzőhelyként a gyakorlati képzésben
Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
„Könyvelőkkel a duális képzésért” oktatási anyag
Előadás másolata:

Gyakorlati képzőhely ellenőrzés HAJDÚ-BIHAR MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY OF HAJDÚ-BIHAR COUNTY DEBRECEN PETŐFI TÉR 10.

A tanulók foglalkoztatásának feltételei A tanuló gyakorlati képzése minden olyan szakképző iskola, vagy gyakorlati képzést végző gazdálkodó szervezet által fenntartott, illetőleg működtetett gyakorlóhelyen megszervezhető és folytatható, ahol a gyakorlati követelményekre való felkészítés jogszabályban előírt feltételei biztosítottak.

A tanulók foglalkoztatásának feltételei Személyi feltételek: Szakmai képesítés, nevelésre alkalmas személyiség Legalább 5 év (egyedi: 2 év) szakmai gyakorlat

A tanulók foglalkoztatásának feltételei Tárgyi feltételek: A tanműhely feleljen meg a hatályos előírásoknak (tűzvédelem, munkavédelem, stb.) Rendelkezni kell az adott szakma központi programjában megjelölt szerszámokkal, eszközökkel, gépekkel

Dokumentációs feltételek: Érvényes képzési szerződés (tanulószerződés, vagy együttműködési megállapodás) A gyakorlati képzés vizsgakövetelményei és a szakma központi programja (beszerezhető az iskolában) Tanulói munkanapló (a tanuló vezeti, az oktató értékeli) A tanulók foglalkoztatásának feltételei

Foglalkozási napló (az oktató vezeti, az iskola ellenőrzi) Munkavédelmi napló (egyedül dolgozó, tanulót foglalkoztató gazdálkodónak is vezetni kell) Felelősségbiztosítás (a tanulókat ért és az általuk harmadik személynek okozott károkra vonatkozik) A tanulók foglalkoztatásának feltételei

A napi képzési idő nem haladhatja meg fiatalkorú tanuló esetén a 7 órát, nagykorú tanuló esetén a 8 órát. A képzést 6 és 22 óra között kell megszervezni. A következő napi gyakorlati képzés megkezdése előtt legalább 16 óra pihenőidőt kell biztosítani. A hétvégi munkavégzéshez az iskola beleegyezése szükséges, hétközi pihenőnapot kell biztosítani helyette. Napi 6 órát meghaladó munkavégzés esetén munkaközi szünetet kell biztosítani. A munkaidőről

Díjazás: Tanulószerződés esetén a kötelező minimum a mindenkori minimálbér 15 %, melyet félévenként 10 %-kal emelni kell. A szorgalmi idő befejezését követő összefüggő szakmai gyakorlat időtartamára a tanulónak díjazást kell fizetni. A díjazás összege nem lehet kevesebb a Szakképzési Törvényben meghatározott tanulószerződés alapján kötelezően fizetendő pénzbeli juttatás mértékénél. A tanulóknak járó juttatások

Díjazás: A díjazás összegét arányosan csökkenteni kell, ha az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama egy hónapnál rövidebb, vagy ha a tanuló bármilyen ok miatt távol marad, illetőleg arányosan növelni kell, ha az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama egy hónapnál hosszabb. A gazdálkodó szervezet a tanulót a gyakorlati képzés során elért eredménye, teljesítménye alapján jutalomban, prémiumban és más juttatásban, továbbá szociális támogatásban részesítheti. A tanulóknak járó juttatások

Étkezési hozzájárulás: A tanuló részére a gyakorlati képzési napokon napi egyszeri kedvezményes étkezést, vagy természetbeni étkezési hozzájárulást (utalvány, étkezési jegy) kell biztosítani. Ennek mértéke – időarányosan – nem lehet kevesebb a dolgozóknak adott hozzájárulás adómentes összegénél (4000,- Ft) A tanulóknak járó juttatások

Munkaruha: A tanulót ugyanolyan munkaruha illeti meg, mint a vele azonos munkahelyen, illetve munka- feltételek között foglalkoztatott munkavállalót. A munkaruha kihordási ideje 2 év (szakmafüggően lehet kevesebb is), melynek letelte után az a tanuló tulajdonába kerül. A tanulóknak járó juttatások

A tanulóknak járó egyéb juttatások: tisztálkodási eszközök szappan, kéztisztító krém, egyéb tisztítószerek... védőfelszerelés, ha kell, védőital is védősisak, kesztyű, biztonsági öv, stb. munka-alkalmassági orvosi vizsgálat (évente, az alkalmazottakkal együtt) útiköltség-térítés ( változó képzési hely esetén, ha a szállítás saját járművel nem megoldható) A tanulóknak járó juttatások

Szakértők kijelölése, felkérése (felelős: HBKIK) Szakértők kijelölése, felkérése (felelős: HBKIK) Időpontegyeztetés az elméleti képzést biztosító iskola képviselőjével (felelős: szakértő+iskola képviselője) Időpontegyeztetés az elméleti képzést biztosító iskola képviselőjével (felelős: szakértő+iskola képviselője) A gazdálkodó szervezetek kiértesítése az ellenőrzés időpontjáról (felelős: HBKIK) A gazdálkodó szervezetek kiértesítése az ellenőrzés időpontjáról (felelős: HBKIK) Ellenőrző látogatás lefolytatása (felelős: szakértő+iskola képviselője) Ellenőrző látogatás lefolytatása (felelős: szakértő+iskola képviselője) Az ellenőrzés menete

I. A gazdálkodó szervezet és a képzőhely alapadatai II. A képzőhely felkészültségének értékelése III. A képzőhely értékelése szakmánként IV. Gyakorlati oktatói pótlap a képzőhely felkészültségének értékeléséhez (Abban az esetben kell kitölteni, ha a vizsgált szakmát egynél több oktató oktatja) Ellenőrzési dokumentáció

A gyakorlati képzőhely szakhatóság által kiadott működési, illetve telephely engedélye A gyakorlati képzőhely szakhatóság által kiadott működési, illetve telephely engedélye Együttműködési megállapodás vagy tanulószerződés Együttműködési megállapodás vagy tanulószerződés Pénzbeli juttatás bizonylata Pénzbeli juttatás bizonylata Étkezési hozzájárulás átvételi elismervénye Étkezési hozzájárulás átvételi elismervénye Munkaruha átvételi elismervénye Munkaruha átvételi elismervénye Az ellenőrzés során bemutatandó dokumentumok

Védőfelszerelés átvételi elismervénye Védőfelszerelés átvételi elismervénye Felelősségbiztosítás Felelősségbiztosítás Gyakorlati oktató végzettségét igazoló dokumentum Gyakorlati oktató végzettségét igazoló dokumentum Az OKJ számhoz tartozó szakmai és vizsgakövetelmény Az OKJ számhoz tartozó szakmai és vizsgakövetelmény Az OKJ számhoz tartozó szakmai tantárgyak központi programja Az OKJ számhoz tartozó szakmai tantárgyak központi programja Az ellenőrzés során bemutatandó dokumentumok

Foglalkozási napló Foglalkozási napló Munkavédelmi napló, tanulói aláírásokkal Munkavédelmi napló, tanulói aláírásokkal Tanulói munkanapló Tanulói munkanapló Az ellenőrzés során bemutatandó dokumentumok

Időpontegyeztetés az iskolai képviselőivel, a tervezett ellenőrzési időpontok leadása a HBKIK részére (felelős: szakértő): június 07. Gazdálkodó szervezetek kiértesítése az ellenőrzés időpontjáról (felelős: HBKIK): június június 10. Határidők

Ellenőrző látogatások lefolytatása (felelős: szakértő+iskola képviselője): június július 15. Ellenőrzési jegyzőkönyvek leadása a HBKIK részére (felelős: szakértő): július 20. Határidők

Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara 4025 Debrecen, Petőfi tér 10. Telefon:52/ / Fax:52/ Internet: További információ