Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tájékoztató a gyakorlati képzést folytató szervezetek számára

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tájékoztató a gyakorlati képzést folytató szervezetek számára"— Előadás másolata:

1 Tájékoztató a gyakorlati képzést folytató szervezetek számára
Voleszák Zoltán szakmai igazgatóhelyettes 2013. szeptember 26.

2 Iskolánk képzési rendszere
2013. szeptember 26.

3 Hagyományos szakközépiskola
► Érettségi után összefüggő nyári gyakorlat (180 óra) teljesítése együttműködési megállapodás keretében. ► A képzés csak akkor indul, ha összejön a létszám (28 fő). 2013. szeptember 26.

4 Új típusú turisztikai szakközépiskola
► Turisztikai szervező, értékesítő. ► 9. évfolyamot követően 70 órás összefüggő nyári gyakorlaton vesznek részt együttműködési megállapodás keretében. ► Turizmushoz kapcsolódó helyeket keresünk (pl. szállodákat). ► A kamaránál be kell jelentkezni erre a képzésre. 2013. szeptember 26.

5 Új típusú vendéglátó szakközépiskola
► Vendéglátásszervező-vendéglős. ► 9. évfolyamot követően 70 órás összefüggő nyári gyakorlaton vesznek részt együttműködési megállapodás keretében. ► Bármilyen vendéglátó üzletben teljesítheti, ahol értékesítés zajlik. ► A kamaránál be kell jelentkezni erre a képzésre. 2013. szeptember 26.

6 Új típusú 3 éves szakképzés
► Cukrász, pincér, szakács, vendéglátó eladó képzés. ► 9. évfolyamon a gyakorlati képzésük az iskolában zajlik. A tanév során szintvizsgát tesznek. ► A kamaránál be kell jelentkezni erre a képzésre (más a szám, mint az eddigiek). ► 9. évfolyamot követően 140 órás összefüggő nyári gyakorlaton vesznek részt együttműködési megállapodás keretében. 2013. szeptember 26.

7 Új típusú 3 éves szakképzés
► szeptember 1-től köthetnek csak tanulószerződést. ► 10. és 11. évfolyamon csak munkahelyi gyakorlatuk lesz, így a vizsgára történő felkészítésük a munkahely kötelezettsége. ► Új típusú, komplex vizsgát tesznek. 2013. szeptember 26.

8 ► A legnagyobb hangsúly a gyakorlati tevékenységen van (60-70%).
Komplex vizsga ► A legnagyobb hangsúly a gyakorlati tevékenységen van (60-70%). ► A korábbiakhoz képest megszűnt a beszámíthatóság. ► Rövidebb vizsga, hiszen nem kell minden kompetenciát mérni a vizsgán. ► A gyakorlati vizsgán felügyelő tanár van, aki nem vesz részt az értékelésben (eddig javaslatot tehetett). 2013. szeptember 26.

9 Régi duális, 3 éves szakképzés
► Cukrász, pincér, szakács, vendéglátó eladó, élelmiszer- és vegyiáru-eladó képzés. ► Gyakorlati képzésük 9. évfolyamon az iskolában zajlott. A 10. tanév során (félévkor) várhatóan szintvizsgát tesznek. ► szeptember 1-től köthettek csak tanulószerződést. (Először úgy volt, hogy ki sem mehetnek ebben az évben még munkahelyre.) 2013. szeptember 26.

10 Régi duális, 3 éves szakképzés
► A korábbihoz képest csökkent a munkahelyen töltendő idő (3 év alatt teljesítenek annyit, mint a másik képzésnél 2 év alatt). ► 11. évfolyamon várhatóan megszűnik az összevont gyakorlat, a gyakorlati vizsgára a munkahelyeknek kell felkészíteniük a tanulókat. 2013. szeptember 26.

11 ► A 11. tanév végén várhatóan szintvizsgát tesznek.
Régi 2+2 éves szakképzés ► Cukrász, pincér, szakács, vendéglátó eladó, élelmiszer- és vegyiáru-eladó, ruházati eladó képzés. ► A 11. tanév végén várhatóan szintvizsgát tesznek. ►A 11. évfolyamosok szeptember 1-től köthettek tanulószerződést. (Először úgy volt, hogy ki sem mehetnek ebben az évben még munkahelyre.) 2013. szeptember 26.

12 ► A munkahelyen töltendő idejük heti 20 óra.
Régi 2+2 éves szakképzés ► A munkahelyen töltendő idejük heti 20 óra. ► A mostani 11. évfolyamosoknak jövőre valószínűleg nem lesz összevont gyakorlata, a gyakorlati vizsgára a munkahelyeknek kell felkészíteniük a tanulókat. 2013. szeptember 26.

13 Hozzáférhető anyagok www.svk.hu - Munkahelyeknek
1. Szakmai és vizsgakövetelmények (SZVK) 2. Központi programok (KP) 3. Vizsgakövetelmények 4. Iskolai óratervek 5. Munkahelyi gyakorlatok tananyaga 6. Minta gyakorlati tételsorok 7. Jogszabályok 2013. szeptember 26.

14 Hozzáférhető anyagok 1. Szakmai és vizsgakövetelmények (SZVK)
► A szakképzés alapadatai ► Betölthető munkakör és leírása ► Szakmai követelménymodulok, kompetenciák ► Vizsgakövetelmények 2013. szeptember 26.

15 Hozzáférhető anyagok 2. Központi programok (KP)
► A szakképzés alapadatai ► A képzés szervezésének feltételei ► Óratervek ► Szakmai követelménymodulok, kompetenciák (tananyagtartalom) ► Vizsgakövetelmények 2013. szeptember 26.

16 Hozzáférhető anyagok 3. Vizsgakövetelmények
► Az SZVK alapján ► Vizsgarészek és vizsgafeladatok 2013. szeptember 26.

17 Hozzáférhető anyagok 4. Iskolai óratervek
► Heti és összes óraszámok ► Munkahelyi gyakorlat ► Nyári összefüggő gyakorlat 2013. szeptember 26.

18 Hozzáférhető anyagok 5. Munkahelyi gyakorlatok tananyaga
► Óraszámok tananyag-egységenként ► Tananyagegységek tartalma megtalálható a központi programokban 2013. szeptember 26.

19 Hozzáférhető anyagok 6. Minta gyakorlati tételsor
► Vizsgaszervező (iskola) állítja össze ► Vizsga elnöke fogadja el 2013. szeptember 26.

20 Hozzáférhető anyagok 7. Jogszabályok
► évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről ► évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 2013. szeptember 26.

21 Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között
1. Tanulói jogviszony - tanulószerződés 2. Hiányzások jelzése, nyilvántartása, igazolása 3. Munkanapló vezetése 4. Foglalkozási napló vezetése 5. Gyakorlati képzés ideje 6. Iskolai szakoktatók 7. Egyéb 2013. szeptember 26.

22 Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 1
Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 1. Tanulói jogviszony - tanulószerződés ► Tanulószerződés csak tanulói jogviszony keretében köthető. ► A tanulói jogviszony az első szakmai vizsga utolsó napjával szűnik meg. ► A tanulói jogviszony megszűnéséről az iskola értesíti a munkahelyet is. ► Sok esetben jóval később kap az iskola információt. 2013. szeptember 26.

23 Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 2
Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 2. Hiányzások jelzése, nyilvántartása ► A gyakorlaton a részvétel kötelező. ► Táppénzes papírral történik az igazolás. ► A tanuló munkanaplójába történő bejegyzés. ► Tanuló mulasztását a gazdálkodó szervezet is nyilvántartja. 2013. szeptember 26.

24 Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 2
Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 2. Hiányzások jelzése, nyilvántartása ► Ha a gyakorlatról történő igazolt és igazolatlan hiányzása 20 %-nál nagyobb - következmények. ► Ha a nyári szakmai gyakorlati képzésről való igazolt és igazolatlan mulasztása 20%-nál nagyobb – következmények. ► Első alkalommal történt igazolatlan mulasztásakor az iskola értesítése. ► 10 óra, 30 óra, 50 óra igazolatlan mulasztásról 2013. szeptember 26.

25 Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 3. Munkanapló vezetése
► A tanuló köteles munkanaplót vezetni, amelyben a Munkahelyen végzett tevékenységeket röviden rögzíti. 2013. szeptember 26.

26 Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 4
Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 4. Foglalkozási napló vezetése ► A foglalkozási naplót a szakképző iskola felkérése alapján betekintésre rendelkezésre kell bocsátani. 2013. szeptember 26.

27 Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 5
Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 5. Gyakorlati képzés ideje ► A gyakorlati képzésére nem kerülhet sor: a) az elméleti képzési napokon, b) a szakképző iskola által szervezett olyan rendezvény napján, amelyen minden tanuló részvétele kötelező, c) a tanuló tanulmányok alatti vizsgája napjain és a tanulmányokat befejező szakmai vizsgája napjain, d) minden olyan esetben, amikor a munkajogi szabályok szerint a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól. 2013. szeptember 26.

28 Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 5
Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 5. Gyakorlati képzés ideje ► A gyakorlati képzést folytató szervezet a heti pihenőnapokon és a munkaszüneti napokon, valamint az őszi, a téli és a tavaszi szünet időtartama alatt a tanulót gyakorlati képzésre csak a rendeltetése folytán e napon is működő gyakorlati képzési helyen és a szakképző iskola hozzájárulásával veheti igénybe. Az igénybe vett idő helyett – lehetőleg a következő gyakorlati képzési napon – ugyanolyan mértékben kell szabadidőt biztosítani. ► Ha a napi gyakorlati képzési idő a négy és fél órát meghaladja, a tanuló részére legalább harminc perc, megszakítás nélküli szünetet kell biztosítani a képzési időn belül. 2013. szeptember 26.

29 Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 6. Iskolai szakoktatók
Cukrász szakma Horváthné Lőrincz Eszter Simon Zita Élelmiszer- és vegyiáru-eladó, ruházati eladó Kontorné Saly Marianna - Krausz Károlyné Pincér - Cihlár Lajos Schaller Tamás Schwendtner-Kovács Mariann - Svedics Tibor Szakács Hende Gábor Major Zsolt Merth Mária - Németh Tibor Rákóczy László Vendéglátó eladó Muszikné Nyiki Tímea - Hosinnerné Makalicza Ágnes 2013. szeptember 26.

30 Kapcsolat a gyakorlati helyek és iskola között 7. Egyéb
a) Szakmai versenyek, bemutatók. b) Szakmai követelmények egyeztetése. 2013. szeptember 26.

31 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! szakmai igazgatóhelyettes
Voleszák Zoltán szakmai igazgatóhelyettes 2013. szeptember 26.


Letölteni ppt "Tájékoztató a gyakorlati képzést folytató szervezetek számára"

Hasonló előadás


Google Hirdetések