PREAMBULUM Szeretem azokat az embereket, akik keresik az igazságot, de óvakodom azoktól, akik megtalálták!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
Önkormányzat építésügyi feladatai 1.településfejlesztés 2.Településrendezés (területek felhasználásának meghatározása és módja) 3.Helyi építészeti értékvédelem.
A környezetvédelem intézményrendszere
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
Közigazgatási alapismeretek
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete
A törvényességi felügyelettel összefüggő írásbeli kapcsolattartás
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
A megyei tervezés jelenlegi állása, a közeljövő jogszabályi változásai Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása,
Dobogókő, január Az előzetes vizsgálati eljárás (Kvt. 67. §, R §) Dancsokné Fóris Edina.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Az évi XCII. törvény (az évi XXI. törvény módosítása)
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Szakmai kamarák jogosultságok megállapításával, névjegyzékvezetéssel, etikai és fegyelmi eljárásokkal kapcsolatos feladatai, a szakmagyakorlási jogosultság.
ÉPÍTÉSÜGYI VIZSGA FELKÉSZÍTŐ ELŐADÁS
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Az EU Városi környezet tematikus stratégia érvényesítéséhez kapcsolódó horizontális eszközök Krakler Judit vezető-főtanácsos ÖTM Építésügyi és Településrendezési.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
A regionális politika 1996 után Magyarországon
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
Az adatvédelem szabályozása
Az önkormányzatok településfejlesztési
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 Péchysek Baráti Köre, Debrecen AZ ÁLLAMI FŐÉPÍTÉSZ SZEREPE AZ ÉPÍTÉSZETI MINŐSÉG ÉRVÉNYESÍTÉSÉBEN, AZ ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG MEGŐRZÉSÉBEN Összeállította:
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Berettyóújfalu Város Polgármesteri Hivatal Műszaki iroda bemutatása.
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
Fontosabb építésügyi jogszabályok évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről (Étv.)
A járási rendszer megújítása
Önkormányzat és állam.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Nemzeti Energetikusi Hálózat
Településrendezési, településképi aktualitások
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A közigazgatási eljárás II.
Településképvédelem2017.
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Pécs, december 5. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Előadás másolata:

PREAMBULUM Szeretem azokat az embereket, akik keresik az igazságot, de óvakodom azoktól, akik megtalálták!

ALAPVETÉSEK ARISZTOTELÉSZTŐL NAPJAINKIG Arisztotelész: „A város nem a puszta együttélés kedvéért alapíttatott, hanem az emberhez méltó élet céljából.” Az EU Tanács következtetései az építészetről (2008/C 319/05) –az építészet minden egyes ország kultúrájának és életének alapvető eleme. –az építészet, mint kreatív kulturális diszciplína és technológiai innovációs ágazat kiválóan példázza, hogyan tud a kultúra hozzájárulni a fenntartható fejlődéshez, figyelembe véve a városok kulturális dimenziójára, valamint a gazdaságra, a társadalmi kohézióra és a környezetre gyakorolt hatását. –a kulturális tevékenységek és a kreatív ágazatok – mint például az építészet – az innováció és a technológia fellendítése tekintetében alapvető fontosságúak, továbbá a jövőben a fenntartható növekedés kulcsfontosságú motorját jelentik.

EMBERHEZ MÉLTÓ ÉLET „lágyfilozófia” személyes egyetemes

TÉVUTAK 1. primitív tévút az élvezetek kiélése 2. silány tévút (jólét) siker vagyon hírnév hatalom 3. nemes tévút az élet a tudás

AZ ÉLET ÉRTELME: MAGA AZ ÉLET Hogyan éljem? –célirányos épülés – a cselekvő szeretet – a keresés Alapigények –szeretetnek, elfogadottnak lenni –értékes, fontos lehessek –szabadság, önállóság –valakihez tartozás érzése

KÖRNYEZETVÉDELMI TÖRVÉNY évi LIII. tv. 1. § (1) A törvény célja az ember és környezete harmonikus kapcsolatának kialakítása, a környezet egészének, valamint elemeinek és folyamatainak magas szintű, összehangolt védelme, a fenntartható fejlődés biztosítása.

ÉPÍTÉSI TÖRVÉNY évi LXXVIII. tv. 1. § (1) g), k) A törvény hatálya kiterjed az épített környezet alakítása és védelme körébe tartozóan az épített környezet emberhez méltó és esztétikus kialakítására, valamint az építészeti örökség védelmére. az építésügy részeként

EMBERHEZ MÉLTÓ KÖRNYEZET Fodor László: A környezethez való jog dogmatikája Egészséges környezet (szűk értelemben az ember élete és egészsége szempontjából megfelelő, káros hatásoktól mentes környezet) Biztonságos környezet (amelyben az ökológiai problémák nem fenyegetik az emberiség fennmaradását, az egyes emberek életét, békés egymás mellett élését és vagyonát) Zavartalan környezet (amely biztosítja a mentális egészséget, a pihenést és a megújulást is) Esztétikus környezet (amely szolgálja az emberi személyiség kiteljesedését, önmegvalósítását) Harmonikus környezet (vagy ökológiailag kiegyensúlyozott környezet, amelyben biztosított a természet megújuló képessége, a fenntartható fejlődés) Kedvező környezet (amely változatos, s amelyben jó életkörülmények biztosítottak a természet javaihoz, mint közjavakhoz, a nemzeti vagyon részihez való hozzáférésen keresztül) Emberhez méltó környezet (amely az előbbieket magában rejti, a társadalom mindenkori értékrendjének, emberképének megfelelően)

ÉPÍTÉSI TÖRVÉNY évi LXXVIII. tv. 6. § (1) b) A települési (fővárosban a kerületi) önkormányzat, valamint szerveik építésügyi feladata különösen: a jogszabályok keretein belül a településrendezési feladatkör ellátása, az épített környezet emberhez méltó és esztétikus kialakítása, valamint a helyi építészeti örökség védelme, az építésügy helyi feladatainak ellátásához szükséges anyagi és személyi feltételek biztosítása.

ÉPÍTÉSI TÖRVÉNY évi LXXVIII. tv.2. § 16. Önkormányzati (megyei, települési, térségi) főépítész : a helyi önkormányzat területrendezési, valamint e törvényben meghatározott építésügyi feladataival kapcsolatos döntéseit előkészítő - felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkező - személy.

FŐÉPÍTÉSZI KORMÁNYRENDELET 190/2009.(IX.15.) Korm rendelet 12. § (4) A területfejlesztéssel és -rendezéssel, a településfejlesztéssel és -rendezéssel, továbbá az épített környezet alakításával és védelmével, valamint az építésüggyel kapcsolatos a) megyei önkormányzati feladatokkal kapcsolatos döntéseket a megye közigazgatási területére kiterjedő illetékességgel a megyei főépítész, b) társulási megállapodásban meghatározott települési önkormányzati feladatokkal kapcsolatos döntéseket a társulásban részt vevő települések közigazgatási területére kiterjedő illetékességgel a térségi főépítész, c) települési önkormányzati feladatokkal kapcsolatos döntéseket a települési önkormányzat közigazgatási területére kiterjedő illetékességgel a települési főépítész, a fővárosban a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok megosztott feladataik szerint a fővárosi, illetve a kerületi főépítész készíti elő.

FŐÉPÍTÉSZI KORMÁNYRENDELET Az önkormányzati főépítész általános feladatai 8. § Az önkormányzati főépítész a) az állami főépítésszel és az érintett önkormányzatok főépítészeivel együttműködve elősegíti az illetékességi területét érintő területrendezési és településszerkezeti tervek összhangjának kialakítását, b) folyamatosan figyelemmel kíséri a rendezési eszközök hatályosulását, tapasztalatairól évente tájékoztatást ad, és négyévente összefoglaló jelentést készít a képviselő-testület (közgyűlés) részére, c) közreműködik a kulturális örökség védelméről szóló törvényben foglaltakkal, valamint a kulturális örökség védetté nyilvánításának részletes szabályairól szóló miniszteri rendeletben foglaltakkal kapcsolatos önkormányzati feladatok ellátásában, d) szakmai véleményével, állásfoglalásaival segíti a térség, illetve a település egységes táji és építészeti arculatának alakítását, e) közreműködik a területrendezési tervek és a településrendezési eszközök nyilvántartására, a szabályozásokon alapuló adatszolgáltatásra és az ezzel kapcsolatosan felmerülő költség megállapítására vonatkozó helyi szabályok előkészítésében, f) részt vesz - szükség szerint adatok szolgáltatásával - az illetékességi területére vonatkozó területi és települési információs rendszerek kialakításában és működtetésében, g) vezeti a helyi önkormányzati tervtanácsot, h) gondoskodik a helyi tervtanács nyilvántartásának vezetéséről, és abból adatokat szolgáltat az állami főépítésznek.

ESZKÖZRENDSZER településrendezés helyi építési szabályzat (RENDELET) sajátos jogintézmények az épített környezet emberhez méltó és esztétikus kialakítása (döntési hatáskör hiánya!) főépítész (VÉLEMÉNY) tervtanács (VÉLEMÉNY) a helyi építészeti örökség védelme (RENDELET)

PÁR-BESZÉD Az állam építésügyi feladata: JOGHARMONIZÁCIÓ A helyi önkormányzat építésügyi feladata: A HARMÓNIÁHOZ VALÓ JOG

KÖZÖS CÉL Az érdekek egyeztetése mellett úgy kell értéket teremteni, hogy (közben) a jót – vagyis a közjót – szolgáljuk.

PÉLDÁK A „SZERINTÜNK”-RE az önkormányzat elfogadja, az építési hatóság pedig engedélyezi a terveket. önkormányzati vétójog önálló, az önkormányzatoktól független építéshatóság. a helyi (főként a települési-, de egyes esetekben a megyei-) önkormányzatot az egyedi építési hatósági ügyek elbírálása során mindenképpen érdekelt félnek (ügyfélnek) kell tekinteni. Az építési hatóság döntési mechanizmusa nem fér össze a szubjektív minősítés lehetőségével, a „szép vagy nem”, a „tetszik vagy sem” kérdésére a hatóság nem válaszolhat, döntésének egyetlen szempontja a „szabályosság” vizsgálata lehet. Az építési hatóság legyen „megközelíthetetlen”, objektív, vagyis általában is helyre kell állítani a hatóság tekintélyét. A hatóságnak nem lehet mérlegelési joga! Amely egyedi ügyben a számára előterjesztett javaslat tartalma megfelel az általános (országos), illetve a helyi szabályozásban foglalt követelményeknek, a hatóságnak legyen kötelező az engedély megadása, viszont a jogi peremfeltételeknek meg nem felelő kérelem pozitív elbírálása ugyanúgy nem engedhető meg.

PARTNERSÉG

A FŐÉPÍTÉSZ A VALÓSÁGBAN A jövő őrzője (Melocco Miklós) A település élő szakmai lelkiismerete (Sáros László DLA) Végvári vitéz (Philipp Frigyes) A főépítész egy személyben bonviván (díva), népnevelő/gyógypedagógus és melegszívű, ámde kérlelhetetlen kommandós (Kiss Lajos) A szakm(áj)a helyi követe (Berényi András)

REÁLIS ÁLOM "Aki éjszaka álmodik, annak álmai szertefoszlanak, mire felkel a nap. Aki nappal is képes álmodni és elég hittel rendelkezik, lehetőséget kap álmai megvalósításához.” Arábiai Lawrence

"Az előretörés, az alkotás vágya szállta meg a városokat és mindenki széppé, nagygyá s hatalmassá tenné városát a legrövidebb idő alatt. Ám nagy akadályok gördülnek e vágy elé, gyakran csak látszólag: mert akadályokat vélünk látni ott, hol nincsenek, nem hárítjuk el azokat, amelyek könnyen kiküszöbölhetők és nem használjuk fel azon egyszerű, természetes és közelfekvő eszközöket, melyek bizton célhoz vezetnek. " Lovass Zsigmond (1904) AZ ÁLOM

A HIT „A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés.” (Szent Pál)

A LEHETŐSÉG „Az emberi történelem hatalmas kultúrák teremtője, melyek azért pusztultak el, mert képtelenek voltak tervszerűen, értelmesen és cselekvően válaszolni a kihívásokra.” Erich Fromm

ÚTRAVALÓ „ Az emberséges ember kilenc gondolata: 1.Nézek, de tisztán látok-e? 2.Hallgatok, de helyesen értek-e? 3.Beszélek, de szelíden szólók-e? 4.Szembeszállok, de tiszteletet a másik felé tanúsítok-e? 5.Mondok valamit, de őszinte és igaz-e? 6.Dolgozom, de dolgom komolyan veszem-e? 7.Kétkedem, de mások tanácsát kikérem-e? 8.Mérges vagyok, de tettem következményeit átgondolom-e? 9.Lehetőségem nyílik, de élni vele helyes és becsületes-e?” Konfuciusz

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET! Philipp Frigyes az Országos Főépítészi Kollégium elnöke Országos Főépítészi Kollégium Titkársága 1364 Budapest, Pf Telefonszám: honlap: