Projektek megvalósítása során felmerülő módosulások kezelése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tájékoztatás a projektek megvalósításához és a tartalomváltoztatás lehetőségeiről (ÚSZT) Domokos Béla csoportvezető.
Advertisements

Projektek pénzügyi végrehajtása. Pénzügyi megvalósítás alapvető dokumentumai  Támogatási szerződés  Szakmai és pénzügyi végrehajtásra vonatkozó előírásokat.
TÁMOP /1, TÁMOP /2 Nyomonkövetés.
ESZA Nonprofit Kft. TÁMOP /A azonosítószámú
Az Új Széchenyi Terv Infopontok feladatai
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER, kifizetési kérelmek.
ROP-os projektek sikeres megvalósítása a KSZ szemszögéből
Az Új Széchenyi Terv Infopontok feladatai A pályázatkezelés menete – Pénzügyek.
A projektmegvalósítás egyes kérdéseiről
A projektek megvalósítása I.
Hazai társfinanszírozási támogatási szerződés megkötésének folyamata Nagyváradi Alíz, TEÜ, PVEI Partneri szeminárium magyar partnerek részére Budapest,
Projektindító nap.
Leggyakoribb hibák a KMH pályázatokban
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
A projekt megvalósítás tapasztalatai
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER.
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
IV. modul Nyertünk – Hogyan tovább? KULTURÁLIS PROJEKT CIKLUS MENEDZSMENT IV. modul Nyertünk – Hogyan tovább?
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Az ellenőrzés jogi háttere
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Regionális Operatív Programok KMOP közoktatási intézmények beruházásainak támogatására Pénzügyi lebonyolítás.
Az ÁFA törvény módosulásának következményei a programra „Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” című 2002/2003. évi területfejlesztési Phare program.
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
Projektfejlesztés DDOP /2F VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht.
Tájékoztató kedvezményezettek részére Az ÚMFT keretében támogatott projektek megvalósításának szabályai KMOP Pályázati konstrukció Január 30.
Projektzárással kapcsolatos teendők
Tartalékkeret és Pótmunka engedélyezése, finanszírozása
Nemzeti Fejlesztési Terv Civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek javítása.
Európai Visszatérési Alap évi / évi allokáció szeptember 26.
Európai Menekültügyi Alap évi allokáció szeptember 18.
TÁMOP /1. és TÁMOP /2. A korai beavatkozást középpontba helyező Biztos Kezdet programok elterjesztése országos szinten, kiemelt figyelemmel.
TÁMOP TÁMOGATÁS FOLYÓSÍTÁSA, PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁS.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Projekt tervezés és megvalósítás. Az üzleti projektek és a támogatási rendszer április 20.
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
 Módosítás jogszabályi háttere: › évi XVII. Törvény › 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet › Letölthető:  Benyújtás helye: támogatási.
!!! FONTOS projektmegvalósításhoz !!!
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
TÁJÉKOZTATÁS A PROJEKTEK MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ ÉS A TARTALOMVÁLTOZTATÁS LEHETŐSÉGEIRŐL (ÚSZT) DOMOKOS BÉLA.
TÁMOP /1-2 TÁMOP /1 Az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, foglalkoztathatóságának elősegítése, sikeres.
FuturICT.hu Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma Kick-off meeting Szeged, december 7. PROJEKT SZINTŰ PÉNZÜGYI LEBONYOLÍTÁS MŰKÖDÉS.
Projekt zárás.
Projekt címe, azonosító száma Projektvezető/Előadó Beszámolási időszak Dátum.
Támogatási szerződés.
KMOP „ELEKTRONIKUS HELYI KÖZIGAZGATÁSI INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE” TÁRGYÚ FELHÍVÁS KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET: PRO RÉGIÓ ÜGYNÖKSÉG.
dr. Szedő Szilvia Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium
2007. febuár 6.1 Kedvezményezetteket érintő változások a projekt megvalósítása során.
A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT ÉS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT PÁLYÁZATAI A TÁMOP KERETÉBEN PROJEKT ZÁRÓ NAP:
Pályázati audit. Jogszabályi háttér as periódusban változatlan volt  Közösségi joganyag 1083/2006/EK rendelet 1828/2006/EK rendelet 1080/2006/EK.
KDOP /C- Telephelyfejlesztés Projekt finanszírozás Harsányi Andrea KDRFÜ Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit.
Monitoring tájékoztató nap július 8. Budapest TÁMOP /1/A és TÁMOP /2/A/KMR Tananyagfejlesztés és tartalomfejlesztés különös tekintettel.
TÁMOP 3.2.9/B-08/1 és /2 (Audiovizuális emlékgyűjtés) pályázattal kapcsolatos PEJ tájékoztató.
TÁMOP 3.2.8/10/B és TÁMOP 3.2.8/10/B/KMR „Múzeumok Mindenkinek” Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése.
Pénzügyi Elszámolások, Helyszíni Ellenőrzések (ÚSZT) Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT ÉS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT PÁLYÁZATAI A TÁMOP KERETÉBEN PROJEKT ZÁRÓ NAP:
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Nyert a pályázatom! Hogyan tovább? Segítünk a megoldásban!
KDOP Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése.
Röviden a közbeszerzésről
A folyamatba épített ellenőrzés
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Közbeszerzési Hatóság
dr. Szedő Szilvia Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium
Belső Biztonsági Alap pályáztatás Alapvető információk
Előadás másolata:

Projektek megvalósítása során felmerülő módosulások kezelése

Projekt tartalomváltozása A támogatási szerződések változtatására sor kerülhet, ha a projekt végrehajtásának időtartama alatt jelentős, a projekt végrehajtását befolyásoló körülmények változtak az eredeti szerződés aláírása óta. A szerződés csak akkor módosítható, ha a projekt a módosított feltételekkel is támogatható lett volna. Ha a kedvezményezett szerződésben foglalt azonosító adatai, illetve a projekt jellemzői a 16/2006 MeHVM-PM együttes rendelet 17.§(2) a)- d) pontjában meghatározott mértéket el nem érő mértékben megváltoznak, akkor erről írásban, legkésőbb a változást követő 8 napon belül értesíti a Közreműködő Szervezetet.

Projekttartalom változás kezelése A támogatási szerződés módosítását kezdeményezheti a Kedvezményezett, illetve a IH/KSZ; A Kedvezményezettnek a KSZ-hez kell benyújtania a szerződésmódosítási vagy változás bejelentési kérelmet. A módosítási igényt a szerződésmódosítási kérelem formanyomtatványon/változás bejelentési formanyomtatványon a kedvezményezettnek írásban, megfelelő indoklással és minden, a kérelmet alátámasztó dokumentumokkal együtt szükséges benyújtania. A Közreműködő Szervezet dönt: –a bejelentés elfogadásról (Értesítés változás bejelentés tudomásul vételéről). –az elutasításról (Értesítés Változás bejelentés elutasításáról) –vagy bármilyen kifogás emeléséről (Felhívás Változás bejelentés hiánypótlására)

Alapelvek teljes helyzetfeltárás: az előforduló esetek teljeskörű tipizálása nem lehetséges, projektszinten egyedileg, helyzetelemzés alapján mérlegelve hozza meg a KSZ a döntést, figyelembe véve a kedvezményezett korábbi módosítási igényeit is; a módosítás nem változtathatja meg a projekt alapvető célját; a módosítás nem irányulhat olyan szempontra, amely jogosultsági feltétel volt az értékelés során; az értékelésnél előnyt jelentő feltételeket negatívan érintő módosítás nem lehetséges, a módosítási igény nem kerülhet jóváhagyásra, amennyiben az a pályázat készítésekor előre látható, tervezhető körülmény miatt merült fel, de ez alól kivételt jelentenek a nem negatív irányú változások, továbbá az alapvető célok teljesülését elősegítő, ésszerűsítést célzó módosítások;

Változás bejelentés A Kedvezményezettnek valamennyi, a projektet érintő változás esetén bejelentési kötelezettsége áll fenn az alábbi esetekben: Adminisztratív okokból szükséges változások pl. címváltozás, bankszámlaszám változás, további bankszámlák nyitása esetén, A projekt megvalósításának befejezése az eredeti támogatási szerződésben meghatározott időponthoz képest előreláthatóan 3 hónapot nem meghaladóan késik; TSZ-ben rögzítettől eltérő tényleges projekt kezdés bejelentése, amennyiben a projektmegvalósításának befejezése az eredeti TSZ-ben rögzítetthez képest nem vagy három hónapot nem meghaladóan csúszik. Amennyiben a TSZ-ben rögzítettnél korábbi a tényleges kezdés időpontja, a projektmegvalósítás határideje is korábbi lesz a TSZ-ben rögzítetthez képest, ezért annak módosítása is szükséges, amennyiben a kiírásban meghatározott maximális időtartam alapján indokolt.

Változás bejelentés A projekt összköltségének húsz százalékát nem meghaladó mértékben változik az elszámolható költségek költségkategóriák szerinti bontása az eredeti támogatási szerződésben rögzített bontáshoz képest (kumuláltan értendő); A cselekvési és ütemterv tevékenységeinek átütemezése esetén, amennyiben a projekt végrehajtásának időtartama nem változik vagy csökken. Az aláírásra jogosult személy(ek), pénzügyi kötelezettségvállalók személyében bekövetkezett, ill. a kapcsolattartó személyének és adatainak megváltozása esetén (aláírásra jogosult személy, projektmenedzser, műszaki ellenőr).

Változás bejelentés „Számviteli kategóriák” változása, ha a változás a tevékenységek, költségkategóriák szerinti felosztást nem érinti; Ha az engedélyezési eljárások esetén valamely érdekelt fellebbezéssel élt, vagy olyan szakhatósági előírásoknak kell megfelelnie a kérelmezőnek (kedvezményezettnek), mely előreláthatóan 3 hónapot meg nem haladóan a projekt befejezését késlelteti; A projekt tényleges összköltségének bejelentése : Az elszámolható költség és a támogatás nem változik. Kizárólag a záró elszámolás benyújtásakor szükséges megadni, adatszolgáltatási céllal.

Változás bejelentés A projekt indikátorainak - ideértve a horizontális vállalásokat is - nem teljesülése kevesebb, mint 10%: amennyiben ez műszaki, szakmai tartalom változást jelent, a projekttartalom-változás útmutató alapján elszámolható költségcsökkentéssel jár az adott tétel vonatkozásában. Műszaki, szakmai tartalom csökkenés, amennyiben építési engedélyt NEM érintő változás. mindenképpen elszámolható költségcsökkentéssel jár az adott tétel vonatkozásában;

Változás bejelentés Műszaki, szakmai tartalom helyettesítő módosítása, amennyiben építési engedélyt NEM érintő változás; Műszaki, szakmai tartalom növelés, vagy helyettesít módosítás, amennyiben támogatást kívánnak igényelni rá (megtakarítás átcsoportosításával); Műszaki, szakmai tartalom növelés, amennyiben támogatást nem kívánnak igényelni rá; Pótmunka - amennyiben építési engedélyt nem érint. Elszámolásra benyújtás előzetes KSZ jóváhagyást igényel, de maga a végrehajtása nem Kiviteli terv módosulás, ha nincs elszámolható költség-változás és az építési engedély módosítását nem igényli.

Szerződésmódosítás A Kedvezményezettnek valamennyi, a projektet érintő változás esetén bejelentési kötelezettsége áll fenn az alábbi esetekben: A projekt megvalósításának befejezése az eredeti támogatási szerződésben meghatározott időponthoz képest előreláthatóan 3 hónapot meghaladóan késik; TSZ-ben rögzítettől eltérő tényleges projekt kezdés bejelentése, amennyiben a projektbefejezés várható határideje az eredeti TSZ-ben rögzítetthez képest három hónapot meghaladóan csúszik.

Szerződésmódosítás A projekt összköltségének húsz százalékát meghaladó mértékben változik a költségek költségkategóriák szerinti bontása az eredeti támogatási szerződésben rögzített bontáshoz képest (kumuláltan értendő); Költségvetés-átcsoportosítás (megtakarítás felhasználása) új, a hatályos TSZ-ben nem szereplő költségre (hatóság, tervellenőr stb.), függetlenül attól, hogy a 20%-os korlát átlépésre kerül-e – csak abban az esetben lehetséges, ha jogszabályváltozás, szakhatósági előírás írja elő Az egyes tevékenységek, projektelemek elszámolható költségeinek növelése költségvetés-átcsoportosítással akkor fogadható el, ha az a projekt szakmai megfelelőségéhez szükséges

Szerződésmódosítás A pályázati útmutatóban megjelent output- és eredményindikátorok bármelyike a pályázat benyújtásakor vállalt célértékének 25%-nál, kulcsindikátorok esetén 10%-nál nagyobb mértékű kedvezőtlen irányú változása a 25%, ill. 10% feletti mértékkel arányos elszámolható költség-, ill. támogatáscsökkenést eredményez. Az output- és eredményindikátorok bármelyikének fentiek szerinti, 50%-ot elérő kedvezőtlen irányú változása a támogatási szerződéstől való elállást vonja maga után. A projektmegvalósítás végére vállalásként rögzített horizontális indikátorok vállalásának módosítása a fenntartási időszakra; Helyszínváltozás, helyrajzi számok módosulása - telekegyesítés, ill megosztás esetén ide értve az adminisztrációs hibák miatti helyszínmódosítást;

Szerződésmódosítás Egyoldalú TSZ módosítás: Költségcsökkentés okán szabálytalansági eljárás eredményeként; Műszaki, szakmai tartalom csökkenés, amennyiben építési engedélyt érintő változás műszaki, szakmai tartalom helyettesítő módosítása, amennyiben építési engedélyt érintő változás - a műszaki, szakmai tartalom csökkenése esetén az elszámolható költségek összegét is arányosan csökkenteni szükséges az érintett költségtétel vonatkozásában Műszaki, szakmai tartalom növelése - az ezzel járó esetleges költségnövekedés miatt a teljes projektre megítélt támogatás nem növelhető Műszaki, szakmai tartalom helyettesítése - szakmai tartalom minden szempontból legalább olyan paraméterekkel bír, mint a hatályos szerződés részét képező tartalom Műszaki tartalom módosulása esetén szükséges a szerződésszerű teljesítésért felelős műszaki, szakmai személy szervezet előírása, igazolása!

Köszönöm a figyelmet!