Veszélyhelyzet: „Energiaital” Vizsgáztatásaink alkalmával is egyre több problémával találkozhatunk Ugye nem ezt akarjuk? Egészségünk érdekében ne tegyük!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BKÁE- ÁFK, BCE-KIK Közigazgatás szervezéstan és technológia A funkcionális, a divizionális, a programorientált és a team- orientált szervezet bemutatása.
Advertisements

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Nem várt terhesség. NEM VÁRT TERHESSÉG Pánikba essünk? -Megtartsuk vagy elvétessük? -Kitől kérjünk tanácsot? -Hová forduljunk?
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
2. rész: A szív Klikk a folytatáshoz!. A sejtek táplálása, a lebontási termékek kiszűrése és elszállítása a vérkeringés feladata. A vér hozza-viszi.
8. rész. A koleszterin Klikk a folytatáshoz. A koleszterinről sűrűn írnak a sajtóban, gyakran foglalkoznak vele a televízióban is. Nem véletlenül, hiszen.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Az alkoholfogyasztás és az alkoholizmus hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Búvárok csoport: - Babos Gréta - Lajtai Barnabás - Nagy Bianka - Süte Tamás Keszthely, március 22. Klikkelve lépj tovább!
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Az energiaital igazi arca Az energiaital olyan ital, amely egy bizonyos ideig fokozza az emberi szervezet anyagcseréjét, az ébrenlétet és a teljesítőképességet.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.
Réztextiliák A gyógyító réz. Oldja az izom- és érgörcsöt, árnyékolja az elektroszmogot. Hatására a blokkolt testrészekben fokozódik a vér- és a nyirokkeringés.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
A Levegő összetétele.
Egészséges táplálkozás
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
Valószínűségi kísérletek
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
A körforgásos gazdaság
WE PROVIDE SOLUTIONS.
A napsugárzás jótékony hatásai:
A kis dózisok kimutatására alkalmas biológiai markerek vizsgálata
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly

Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések.
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Egészségügyi közbeszerzések
Klímaszkeptikusok és dilemmák
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Colorianne Reinforce-B
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Környezetgazdaságtan 1
A mozgási elektromágneses indukció
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
NE LÁZADJ, MOST AZ A COOL PRESENTATION TITLE 2012.
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Compliance és Corporate Governance
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
MASLOW „PIRAMISA” AZ EMBERI SZÜKSÉGLETEK HIERARCHIÁJA
Épületek egészségtana
Összeállította: J. Balázs Katalin
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A 21. SZÁZADI TANÁR – TRENDEK, ELVÁRÁSOK, DILEMMÁK
Egészségbiztosítás az ügyfelek szemszögéből
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Pszichológia BA műhelymunka és szakdolgozat tájékoztató
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Miért veszélyes a gyógyszerhamisítás?
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Veszélyhelyzet: „Energiaital” Vizsgáztatásaink alkalmával is egyre több problémával találkozhatunk Ugye nem ezt akarjuk? Egészségünk érdekében ne tegyük!

Szárnyakat ad? Az energiaitalok néhány éve jöttek divatba, elsősorban a fiatalok körében. Elvileg - legalábbis a neve szerint - az elhasznált energiát volnának hivatva pótolni, de többnyire inkább frissítő, élénkítő "buliitalként” fogyasztják, nem veszélytelenül. Az energiaitalokban standard a cukor, általában a szőlőcukor és a koffein, lényegük ezek kettős élénkítő hatásában rejlik.szőlőcukor Az energiaitalokban lévő koffein szűkíti a perifériás ereket, viszont tágítja az agyi ereket, így az agyi perfúziót, vérátáramlást növeli. Ezt a hatást kombinálják a cukor élettani hatásával, így több vér, több oxigén és több tápanyag kerül az agyba, ezért élénkít. Egy másik gyakori összetevő, a taurin segíti a sejtek tápanyagfelvételét, az energiaellátását. Ez egy természetes aminosav, de gondot okozhat, ha alkohollal kombinálják. E kettő kölcsönhatásában ugyanis mérgező vegyületek alakulhatnak ki. Márpedig sajnos, ez most divat a fiatalok körében: energiaitallal és alkohollal "felpörgetve" indulnak buliba.taurin

Az energiaitalokról Élénkítő hatása van még az energiaitalokban található vitaminoknak és szén-dioxidnak is. Mivel az energiaitalok hipertóniás italok, vagyis bennük magasabb a folyadéknyomás, mint az emberi szervezet sejtjeiben. Látszólagos ellentmondás (ital): az energiaitalok nem alkalmasak a szervezet folyadékveszteségének pótlására, mivel a hipertóniás jelleg miatt dehidratációt (kiszáradást) okoznak. A kémia tanárok vallják, hogy nem ismernek olyan élethelyzetet, amikor kifejezetten energiaital fogyasztására lenne szükség. Ha valaki fáradt, igyon teát, ha kevésnek érzi, igyon kávét, ha autóvezetés közben elálmosodik, álljon meg, mozogjon, stb., ha pedig valaki annyira fáradt, hogy emiatt táncolni sem tudna energiaital nélkül, akkor inkább aludja ki magát... Az energiaitalok koffeintartalma egy deciliter folyadékban általában 30 mg, vagyis dobozonként két dupla kávénak felelnek meg és jóval hosszabb ideig tart a hatása mint a kávénak. Alkohollal együtt történő fogyasztása már károsíthatja a szervezetet, elsősorban a májat és a szívet, mert lökésszerűen megemeli a pulzusszámot.

Az energiaitalokról Ezek az energiaitalok megváltoztatják a fáradtságtűrés határát! (lásd kábítószer) Ezen kívül nagyobb mennyiségben izgatottságot, vegetatív neurózisos tüneteket okoznak. egészségügyiAz egészségügyi kockázatra való bevizsgálás, szabályozás még nem történt meg hazánkban. Orvosi kutatások szerint a fiatalok körében igen elterjedt energiaitalokkal kevert alkoholtartalmú koktélok sokkal több balesethez vezetnek, mint az energiaital nélküli koktélok. Azok a diákok, akik mozgáskoordinációja, reakciója és ítélőképessége jelentősen romlott az alkohol hatására még kevésbé veszik ezt észre az energiaital élénkítő hatása miatt. Az ittasságnak csak a tünetei csökkennek, a befolyásoltság semennyire sem. Nem tudják megítélni sem magukról, sem másokról, hogy részegek. Nem veszik észre, hogy megsérültek, mint ahogy azt sem, ha valaki mást bántalmaznak. Az energiaital koffeintartalma és az alkohol ellentétes hatású, nagyjából olyan, mintha a kocsiban a vezető egyszerre nyomná a féket és a gázt.

Egyre több ENERGIAITAL fogy Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, OFE: M.o hl = 2,4 x 10 7 liter 2,4 x 10 7 : (1 x 10 7 ) = 2,4 liter ~ 10 doboz /fő – csecsemő, és 100 éves is Csak a diákok: 100 doboz / diák / év Ez „ingyenadó” - Gazdasági megközelítés

És a KÉMIAI? KIHÍVÁS? Korlátlan energiaital fogyasztás Egészséges? Később mi következik ebből? Országos Balesetbiztosítási Pénztár Adófizetők pénze…