Klikk. A hatékony fogamzásgátlás, és a terhesség megszakítás legalizálása miatt a gyermekszám döntően a szülők akaratától függ. A jelenlegi túlzottan.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Nem várt terhesség. NEM VÁRT TERHESSÉG Pánikba essünk? -Megtartsuk vagy elvétessük? -Kitől kérjünk tanácsot? -Hová forduljunk?
Advertisements

TAMOP B-11/ „A fiatalok családi életre nevelését, a kismamák munkaerő piaci elhelyezését segítő, innovatív családbarát szolgáltatások.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
Klikk. A családtervezés lényegéből következik, hogy a gyermekek megszületése akkor optimális, ha a biológiai (testi érettség), a családi (megfelelő párkapcsolat)
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
Zala Megyei Irodája 2015-ben megvalósult programjaink.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
Erkölcsteológia - I. Jegyzet: Dr. Veres András: Erkölcsteológia megtalálható.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Hypertonia Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I.(szerk.)Népegészségügyi orvostan 140 és/vagy 90 Hgmm-t elérő és az.
Than Károly Ökoiskola Jó gyakorlatok. BEFOGADÓ ISKOLA VAGYUNK LEHETŐSÉGET ADUNK ELFOGADUNK EGYÉNI TANULÁSI UTAKAT KERESÜNK.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Jogok és kötelességek a családban.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
1Transzplantációs Alapítvány
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
AZ ISKOLÁSKORBA VEZETŐ
ESETTANULMÁNY Készítette: Fenyvesi Petra
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,
Öröklési szerződés és Köteles rész
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
Kockázat és megbízhatóság
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
KRE-AKTÍV motivációs projekt
A gyermekszegénység alakulása – 2007 kutatási eredmények ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A gyermeki személyiségfejlődés nyomon követése a gyakorlatban
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
Geréby-Kúria október 28-29
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Család és iskola Nevelés.
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Munkanélküliség.
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
Iskolai szociális segítő
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Klikk

A hatékony fogamzásgátlás, és a terhesség megszakítás legalizálása miatt a gyermekszám döntően a szülők akaratától függ. A jelenlegi túlzottan alacsony gyermekszám vállalás részben objektív okokkal magyarázható: a nők kettős hivatása, lakáshiány stb., másrészt szubjektív okok: az anyagiasság és a családi jólét túlzott előtérbe helyezése, szorongás a jövőtől stb.

A születéskorlátozás elhatalmasodása a magyar nép jövőjét nehezítheti. Becslések szerint a népességszám 2001-ben 10 millió alá csökken, és ha a születésszám-csökkenés hasonló ütemben halad 2030-ra már csak 9 millió lesz. A minőségi családtervezés lehetőségével még csak kevesen élnek. A fogamzás még ma is gyakran a véletlen műve. Ráadásul – a jelenlegi gyakorlat szerint – a terhességgel is csak későn kezdenek foglalkozni (9- 12-ik hétben), pedig addigra az utód szempontjából már sok minden eldőlt.

A terhesség mielőbbi felismerésének számtalan orvosi javallata is lényeges. A terhesség korai szakaszában a méh üregébe beágyazódott ébrény gyors, intenzív és igen bonyolult fejlődési folyamaton esik át. A beágyazódást követő két hónapon belül kialakulnak a szervek, szervrendszerek, létrejön az emberre jellemző alak és szerkezet.

A kisbabák 2,6 százaléka súlyos fejlődési rendellenességgel jön a világra. Ezt az arányt jelentősen lehetne csökkenteni, ha már a fogantatás előtt felkészülnének a szülők, és a lehető legjobb körülményeket teremtenék egy új élet fogadásához től, elsőként a Pécsi Orvostudományi Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján indultak szülésre felkészítő foglalkozások, eleinte Anyák iskolája, majd Szülők iskolája néven. Azóta az ország minden megyéjében, nagyobb városaiban megtalálhatóak ezek a programok, segítve a szülővé válás folyamatát.

A családtervezés értelmezése nem egységes. Ma, ha családról beszélünk, a szülőkre és a gyermekeikre gondolunk. A családtervezés természetesen az utódok számának tudatos és előzetes meghatározását foglalja magában, de nem csak ezt. Társadalmi-, emberi- és orvosi vonatkozásai vannak.

Társadalmi vonatkozások: a szülők keresete, lakásviszonya, kulturáltsági szintje, a gyermek megbecsülése. Emberi vonatkozásnak tekinthetjük a párok egyenrangú és felelősségteli kapcsolatát, a személyiség érettségét és az érzelmi kötődést. Orvosi nézőpontból a családtervezés három cél megvalósítását jelenti: A gyermekek számának, születési idejének és minél jobb egészségi állapotának megtervezését.

Az újszülött egészségét nem kis részben a magzati fejlődés körülményei határozzák meg. Testi és szellemi adottságaink a fogamzástól is függnek, tehát szükségszerű a fogamzásra való tudatos felkészülés. Mit jelent az Optimális családtervezés a gyakorlatban? 1. találkozás: Az első alkalommal a családtervező pár részt vesz a „családtervezési alkalmassági vizsgálaton”.

Ekkor a szakdolgozó és a leendő szülők azokról a problémákról beszélgetnek, amelyek befolyásolhatják a fogamzást, a terhességet és a gyermek egészségét A genetikai vizsgálat során alaposan utánajárnak annak, hogy a családban van-e öröklődő betegség. Ha szükséges, genetikus orvost is bevonnak a tanácsadásba. Bár az esetek 90%-ában nincs rá szükség, ritkán fordulnak elő olyan bajok, amelyek akadályt jelentenének, de néha mégis…

Mint érdekességet, lássunk egy történelmi példát: Mennyire másképp alakult volna a történelem, ha létezett volna genetikai tanácsadó VIII. Henrik angol király és Aragóniai Katalin korában.

Mint ismeretes, a fiú utódok vagy halva születtek, vagy meghaltak születés után néhány nappal. VIII. Henrik olyan típusú öröklődő betegségben szenvedett, amelynek különlegessége, hogy csak a fiú utódokat betegítette meg. A leány utódok (conductorként) tovább vitték az örökletes betegséget, de ők maguk nem betegedtek meg. VIII. Henrik azért, hogy elválhasson hibásnak vélt feleségétől, szakított a Katolikus Egyházzal és megalapította az Anglikán egyházat.

Második feleségét, Boleyn Annát, I. Erzsébet édesanyját – aki szintén nem tudta fiú utóddal megajándékozni – koholt vádakkal lefejeztette, hogy újra nősülhessen. Hat felesége volt, fiú utód azonban nem maradt életben. Így Erzsébet került Anglia trónjára. Melyek a leggyakrabban előforduló örökletes betegségek? Tudathasadás (skizofrénia), depresszió, epilepszia, asztma, ekcéma, pikkelysömör (pszoriázis), értelmi visszamaradás, csípőficam, nyitott gerinc stb. >>> folytatás a következő részben