Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A gyermekszegénység alakulása – 2007 kutatási eredmények ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A gyermekszegénység alakulása – 2007 kutatási eredmények ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata."— Előadás másolata:

1 A gyermekszegénység alakulása – kutatási eredmények ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata – MTA-KTI Gyerekprogram Iroda Lillafüred április 24-25

2 Szegénységben élő személyek aránya 2000-2007 között
Forrás: Háztartás Panel és Háztartás Monitor TÁRKI

3 Szegénységben élő, gyermeket nevelő családok 2003-2007 között (személyek aránya)
Forrás: Háztartás Panel és Háztartás Monitor TÁRKI

4

5 Szegénységben élő, gyermeket nevelő családok jellemzői 2003-2007 között (előzetes adatok)

6 „Vállalnak 120 millió gyereket – már elnézést, de így van –, éves emberek, aztán 5-6 gyerekük van, kapnak vagy 100 ezer Ft családi pótlékot. Ez egy megélhetési dolog, erre mennek rá. Van aki nyíltan meg is mondja, azért vállal el még egy gyereket, hogy megéljen belőle. A gyerekek meg szenvednek, éheznek, meg nyomorba vannak.”

7 A családi kiadások szerkezete gyerekszám és szegénység
A családi kiadások szerkezete gyerekszám és szegénység* szerint (100% = a vizsgált kiadások összege) pár 1 gyerekkel pár 2 gyerekkel pár 3 gyerekkel „szegény” – az alsó 3 jövedelmi tizedbe tartozó háztartások (Forrás: TÁRKI Monitor 2007)

8 A szegény családok átlagos kiadásainak alakulása (nem szegények = 100)
Forrás: TÁRKI Monitor 2007

9 Szomorú, mert sajnos ez a réteg pontosan azért szüli a gyerekeket - és itt megint visszatérünk arra, hogy a gyerekek tartják el a családot. Ez ugye, a szociálpolitika a kormány részéről. Az a réteg fog szaporodni, aki nem is fog soha dolgozni. És eljön majd az az idő, amikor az arányok olyanok lesznek, hogy nem lesz termelő, nem lesz szakmunkás. Akkor ki fog dolgozni? Én annak örülnék, ha fordítva lenne, ha azt mondhatnám, hogy felveszik a 80%-ukat, dolgoznak, tanulnak, főiskolába járnak. De hát ilyet nem mondhatok, mert ez nem igaz. Mikor csak azt látom, hogy „14 éves vagy fiam, föl vagy csinálva, azt kész, majd lesz valahogy”. Ez van.

10 A korai gyermekvállalás kapcsolata a későbbi gyerekszámmal
az anya kora az 1. gyermek születésekor 18 éves és idősebb kiskorú összes (született) gyermeke 1 gyerek 2 gyerek 3 gyerek 4 és több gyerek összesen gyerekszám az ideálisnak tartotthoz képest kevesebb, mint az ideális annyi, mint az ideális több mint az ideális

11 A segélyezéssel kapcsolatos beállítódás
a háztartás jellemzői szerint (szécsényi kistérség, 2008) A háztartás jobb nincs jobb össze- jellemzői a pénz különbség természetben sen nem szegény nem roma nem segélyezett van foglalkoztatott roma szegény nincs foglalkoztatott kap segélyt együtt

12 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A gyermekszegénység alakulása – 2007 kutatási eredmények ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata."

Hasonló előadás


Google Hirdetések