Szolgálati fellépések, intézkedések és eljárások Rendőrség., Katasztrófavédelem., Büntetés-végrehajtás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium ülése
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
A Rendőrség szolgálati tagozódása
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Az Alaptörvény és a közpénzügyek az önkormányzatok szemszögéből
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
KAPOSI JÓZSEF 1993-as közoktatási törvény. Alkotmányos jogok 1. Az alkotmány XII. fejezetében az alapvető jogok és kötelezettségek között rögzíti: A művelődéshez.
Adózási alapismeretek 5.2 konzultáció Helyi adók
Közigazgatási alapismeretek
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Munkajogi alapismeretek
VETÉLKEDŐ EMBERI JOGOK.
Dr. Bozsó Zoltán r.dandártábornok
Tűz-, polgári védelmi és katasztrófavédelmi igazgatás
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Változások a szabálysértési jogban
SZABÁLYSÉRTÉS DR SZALAI ERZSÉBET 2014.IV..
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Polgári biztonságvédelmi tevékenység
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
Katasztrófavédelem a védelmi igazgatás rendszerében
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
Az önkormányzat lakosságvédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §196/1996. (XII. 22.) Korm. rendelet a mentésben való részvétel szabályairól, a polgári.
Polgári védelmi kötelezettség, mentesség
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
A polgármester katasztrófavédelmi (polgári védelmi, tűzvédelmi) feladatai Jogszabályi háttér évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
: Készült: Közbiztonsági referensek felkészítésére Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság A polgármester elsőfokú polgári védelmi.
Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012.
Munkahelyi egészség és biztonság
Az orvos szabálysértési felelőssége
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
Személyi szabadságot korlátozó intézkedések
A rendészet szervei.
Magyarországon független, demokratikus jogállami berendezkedés, azaz független, alkotmányos demokrácia van, amelyben a közigazgatás részeként funkcionáló.
Rendészeti együttműködési lehetőségek és a rendőri intézkedések jog- és szakszerűségi kritériumai Kiss Róbert r. őrnagy 2014.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Önálló és rendőrrel közös polgárőri tevékenység és ehhez kapcsolódó rendőri karjelzések ismertetése +
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
Állampolgári jogok és kötelességek
Munkaszervezési ismeretek
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
Az adatvédelem szabályozása
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A közterület használat Építési jog 2015.március 20. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
Berettyóújfalu Város Polgármesteri Hivatal Műszaki iroda bemutatása.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
Önkormányzat és állam.
Tűzvédelmi Szabályzat
A közigazgatási eljárás II.
TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG SZÓBELI KIEGÉSZÍTÉS
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
A rendészet, rendvédelem szervei
A rendőrség.
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

Szolgálati fellépések, intézkedések és eljárások Rendőrség., Katasztrófavédelem., Büntetés-végrehajtás.

A foglalkozás oktatási kérdései 3.1. A rendőri intézkedések, a kényszerítő eszközök, valamint ezek használata A rendőrség által alkalmazott őr, járőr szolgálati formák, tevékenységek és jellemzőik 3.3. A katasztrófavédelem intézkedései, eljárásai A büntetés-végrehajtási szervek intézkedései, eljárásai Egyéb rendvédelmi, rendészeti szervek működésének lényege. Kulcsfogalmak : Emberi, állampolgári jogok, kötelességek, szolgálati fellépés, szolgálatra alkalmasság, intézkedések, kényszerítő eszközök, követelmények az intézkedésekkel és a kényszerítő eszközökkel kapcsolatosan, megjelenés-öltözet, szolgálati formák, járőr- és őrszolgálat, bevetés, kármentés. A személy- és vagyonvédelem, a polgárőrség, a közterület-felügyelet jellemzői. A köz- és magánterület fogalma, a hatósági személy meghatározása. A közbiztonságra különösen veszélyes eszközök.

A rendőri intézkedések és eljárások jogi és egyéb más kapcsolódó normái.  A téma kapcsán két alapvető és további néhány lényeges normát kell itt megemlíteni. Az alapvetőek közül egyik a z Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, amelyet 1948-ban írtak alá, a másik pedig Magyarország Alaptörvény e.  A rendőrségről szóló évi XXXIV. Törvény.  30/2011. (IX. 22.) BM rendelet a rendőrség szolgálati szabályzatáról.  évi XLII. törvény a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról.  Őr- és Járőrszolgálati, Körzeti Megbízotti, Fogdaszolgálati Szabályzat, BM rendeletek - utasítások, ORFK szintű utasítások, stb. A rendőr köteles a szolgálati beosztásában meghatározott feladatait a törvényes előírásoknak megfelelően teljesíteni, az elöljárója utasításainak - az e törvényben foglaltak figyelembevételével - engedelmeskedni, a közbiztonságot és a közrendet, ha kell, élete kockáztatásával is megvédeni.(Rtv. 11§(1)

Az Alaptörvény szerinti állampolgári jogok 1r.  Egyesülési jog : lehetővé teszi, hogy a polgárok érdekeik, céljaik megvalósítása érdekében szervezeteket hozzanak létre, vagy a már létező szervezetek tevékenységében részt vegyenek.  Gyülekezési jog : azt jelenti, hogy a polgárok álláspontjuk kifejezésére békés gyűlést, felvonulást, menetet tarthatnak.  Szólás- és sajtószabadság : azt jelenti, hogy a polgárok a közügyekről, állapotokról szabadon elmondhatják a véleményüket, továbbá joguk van a közérdekű adatok megismeréséhez, hogy az őket érintő kérdésekben hiteles és pontos tájékoztatást kapjanak.  Vallásszabadság : az Alaptörvény elismeri mindenkinek a jogát a gondolati, lelkiismereti és a vallásszabadságra, valamint arra, hogy a meggyőződését, akár vallásos szertartások formájában vagy egyéb módon, egyénileg vagy közösségben kinyilváníthassa.  Személyi szabadságjogok : az Alaptörvény kinyilvánítja, hogy a Magyarországon mindenkinek veleszületett joga van az élethez, az emberi méltósághoz, és ettől senkit sem lehet önkényesen megfosztani. Tiltott minden olyan elbánás, amely megalázó, embertelen vagy kegyetlen. A személyes szabadság és a személyi biztonság joga alapvető emberi jog, ezektől mindenkit csak a törvényben meghatározott okokból és a törvényben meghatározott eljárás alapján lehet megfosztani. Az Alaptörvényben foglaltak szerint a bíróság mindenkit egyenlőnek tekint, mindenkinek alapvető jogává teszi, hogy az ellene emelt vádakat bíróság bírálja el, hogy a bírósági határozat előtt senki sem tekinthető bűnösnek, amíg bűnösségét jogerős bírósági határozat meg nem állapította (ez az ártatlanság vélelme), és minden gyanúsított személyt megillet a védelem.

Az Alaptörvény szerinti állampolgári jogok 2r.  Személyiségi jogok : a személyt megillető jó hírnév, a levéltitok és a magánlak sérthetetlensége, a magántitok, és a személyes adatok védelme. Minden, törvényesen az ország területén tartózkodó személyt megillet a szabad mozgás és a tartózkodási hely megválasztásának joga.  Gazdasági, szociális és kulturális jogok : Mindenkinek joga van a munkához, a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához, egyenlő munkáért mindenkit egyenlő bér illet meg. Mindenkinek joga van a pihenéshez, a szabadidőhöz és a fizetett szabadsághoz is. A szociális biztonsághoz való jogot az állam biztosítja, éppúgy, mint a művelődéshez való jogot. Az állampolgároknak joguk van az egészséges környezethez, a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez.  Választójog : Az országgyűlési képviselőket, az Európai Parlament képviselőit, valamint a helyi önkormányzati képviselőtestület tagjait, továbbá a polgármestert és a fővárosi főpolgármestert a 18 évet betöltött választópolgárok általános és egyenlő választójog alapján, közvetlen és titkos szavazással választják. Két olyan ok van, amely kizárja ezt: az elmebetegség és a bűncselekmény elkövetése miatt közügyektől való eltiltás.

A rendőri intézkedések 1.; A rendőri intézkedéseket két csoportra oszthatjuk :  A személyi szabadságot nem korlátozó intézkedések:  igazoltatás  fokozott ellenőrzés  ruházat- csomag- és jármű átvizsgálása  felvilágosítás kérés  intézkedés magánlakásban és közterületnek nem minősülő egyéb helyen  a helyszín biztosítása  közlekedésrendészeti,- idegenrendészeti intézkedés, határforgalom ellenőrzés

Rendőri intézkedések 2. A személyi szabadságot korlátozó intézkedések:  elfogás  előállítás  elővezetés  biztonsági intézkedés  intézkedés a tanítási napon a tanítási órától vagy az iskola által szervezett foglalkozástól engedély nélkül távolmaradó, vagy onnan engedély nélkül eltávozó 14. életévét be nem töltött tanulóval szemben.

Rendőrségi kényszerítő eszközök 1.; EGYÉNI;  Testi kényszer  Bilincs  Vegyi eszköz, elektromos sokkoló, rendőrbot, kardlap.  Szolgálati kutya,  Útzár/ megállásra való kényszerítés  Lőfegyverhasználat.

Rendőrségi kényszerítő eszközök 2.; CSAPATERŐS;  Vízágyú  Pirotechnikai eszköz  Ingerlő gáz  Elfogó háló  Ló,- gépjármű kötelék. NEM gumilövedék és kardlap!!!!!

Ezekre vonatkozó szabályok;  A rendőr kényszerítő eszközt csak a törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén, az arányosság elvének figyelemben tartásával alkalmazhat úgy, hogy az nem okozhat aránytalan sérelmet az intézkedés alá vontnak. Nincs helye a kényszerítő eszköz további alkalmazásának, ha az ellenszegülés megtört, és a rendőri intézkedés eredményessége e nélkül is biztosítható.  A rendőr nem alkalmazhat kínzást, kényszervallatást, kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódot, az erre vonatkozó utasítást köteles megtagadni. A rendőr az ilyen magatartás tanúsítójával szemben, annak megakadályozása érdekében, a szolgálati beosztására, a rendfokozatára, személyére tekintet nélkül köteles intézkedni. Az intézkedések és a kényszerítő eszközök alkalmazásának közös elvei és szabályai  A rendőrség a feladatának ellátása során a testi épséghez, a személyes szabadsághoz, a magánlakás, a magántitok és a levéltitok sérthetetlenségéhez, a személyes adatokhoz, valamint a tulajdonhoz fűződő jogokat a törvényben foglaltak szerint korlátozhatja.  A rendőri intézkedés során a kényszerítő eszköz alkalmazása esetén lehetőleg kerülni kell a sérülés okozását, az emberi élet kioltását. Az intézkedés folytán megsérült személy részére - amint ez lehetséges - segítséget kell nyújtani és a sérülttel kapcsolatban álló személy erről értesüljön.

Alapelvek/követelmények;  Jogszerűség, törvényesség.  Szakszerűség.  Biztonságosság.  Arányosság.  Objektivitás.  Eredményesség.  Kulturáltság.  Differenciáltság. Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a rendőrnek az összes körülményre való tekin­tettel mindig az optimális intézkedést kell választania, lefolytatnia.

Lehetséges szolgálati formák;  Ügyeleti  KMB-i  Járőr (bűnügyi, közrendvédelmi, határrendészeti és közlekedés forgalom-ellenőrző)  Útlevélkezelői  Őrszolgálati (mozgó,- objektum,- fogda,- kísérő,- rendkívüli,- és díszőr.)  Személyvédelmi (személy,- lakás,- program és útvonal)  Kísérő –(Pénz,- Vonat).  Védelmi ellenőrzési és felügyeleti  Készenléti  Felügyeleti szolgálati forma.

A téma megközelítési módja; Rendeltetés (misszió) FELDATOK Hatáskör Illetékesség Eljárásai- Eszközei ehhez intézkedései

A katasztrófavédelem intézkedései, eljárásai 1 Katasztrófavédelmi hatósági eljárások ;  hatósági ellenőrzések (tűzvédelmi és veszélyes anyagok szállításának ellenőrzése, bírságolása)  engedélyező hatósági jogkör gyakorlása (valami kialakítására/létesítésére, meghatározott tevékenység végzésére- tűzoltó felszerelések, berendezések)  szakhatósági eljárások (leginkább építkezésre és veszélyes üzemekre)  tűzvizsgálati eljárás (a tűz helyszínén)  bírságolások alkalmazása a szabályt megsértőkre

A katasztrófavédelem intézkedései, eljárásai 2 Kárfelszámolási és helyreállítási intézkedések;  tűzoltás  műszaki mentés  különleges mentés (HUNOR, HUSZÁR)  árvízi védekezés  kitelepítés, kimenekítés  befogadás  visszatelepítés  helyreállítás.

A Büntetés-végrehajtás működése; Célja: bűntetés és a vissza- illeszkedés elősegítése. Ehhez tartozó eljárások, eszközök. őrzés, nevelés re- integrációs programok.

Reintegrációs program elemei: A fogvatartottak foglalkoztatása.  - oktatás / alapfokú, középfokú, felsőfokú/  - szakképzés  - munkáltatás  - munkaterápiás foglalkoztatás  - közművelődés, sport és kulturális foglalkoztatás Családi-társadalmi kapcsolatok támogatása.  a. intézeten belüli lehetőségek:  - levelezés  - látogatás  - csomag  - telefon használata  - vallásgyakorlás, lelki gondozás  - társadalmi kötődési program  - szabadulásra való felkészítés, utógondozás  b. intézeten kívüliek:  - jutalom kimaradás, eltávozás  - intézeten kívüli látogató fogadása  - büntetés félbeszakítás  - temetésen való részvétel, súlyos beteg hozzátartozó meglátogatása. 

Egyéb rendvédelmi, rendészeti szervek működésének lényege;  Rendészeti vonásokkal rendelkező egyéb szervezetek Ide tartoznak az önkormányzatok, bizonyos civil szerveződések és a magánbiztonsági vállalkozások. Ezekről egyenként!

A vagyonvédelem- magánbiztonság  A vagyonvédelem fókuszában mindig is az emberi élet megóvása áll!  Második fő funkciója a biztonságos, nyugodt létezés feltételeinek megoldása.  Alap funkciója a vállalatot, illetve magánszemélyt érintő külső és belső hatások/ kockázatok folyamatos elemzése, és a kockázatok folyamatos csökkentése.  A vagyonvédelem akkor hatékony, ha alapvetően preventív módon van megszervezve.  A vagyonvédelem alrendszerei mechanikai, elektronikai, és élő erőből állnak. +tudásbázis.

Rendészeti feladatot ellátó személyek;  Az önkormányzati rendészeti szerv tagjaként foglalkoztatható az önkormányzati természetvédelmi őr, a közterület-felügyelő, a mezőőr, a rendészeti feladatokat ellátó erdészeti szakszemélyzet, a rendészeti feladatokat ellátó jogosult erdészeti szakszemélyzet és a halászati őr.  Ezen személyek jogszabályban meghatározott tevékenységét az önkormányzat alkalmazásában álló közalkalmazotti vagy a munka törvénykönyvéről szóló törvény hatálya alá tartozó munkavállalás keretében az önkormányzati segédfelügyelő segítheti.

A közterület-felügyeletről;  Közterület-felügyeletet a községi, a városi képviselő- testület, a megyei jogú városi közgyűlés, a fővárosban - a helyi önkormányzatokról szóló törvény keretei között - a fővárosi kerületi képviselő-testület és a közgyűlés (a továbbiakban együtt: képviselő- testület) hozhat létre a polgármesteri (főpolgármesteri) hivatal belső szervezeti egységeként, önálló költségvetési szervként vagy költségvetési szerv belső szervezeti egységeként.(Közterület-felügyeletet több önkormányzat társulásos formában is működtethet.)  Vagyonvédelmi feladatainak ellátása során - a képviselő-testület rendelkezésére - az önkormányzat tulajdonában, használatában lévő vagyont (épületet, építményt, tömegközlekedési eszközt, járművet vagy más dolgot) véd, őriz, illetve közbiztonsági szempontból ellenőriz.

A polgárőrségről ; ( önkéntes társadalmi szerveződés A lapfeladatként a helyi közrend és közbiztonság védelme, valamint a bűnmegelőzésben való közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, figyelőszolgálatot, a közúti baleset helyszínén, valamint bölcsőde, óvoda, általános és középiskola közvetlen közelében jelzőőri tevékenységet lát el.

Ide tartozó szakkifejezések;  A hivatalos személy fogalma.  Közfeladatot ellátó személyek  Közterület.  Nyilvános hely.  A közbiztonságra különösen veszélyes eszköz: 173/2003.(X.28) sz. korm.r.

Választható egyéni feladat;  Egy valamilyen rendészeti, rendvédelmi szerv, vagy rendészeti feladatot ellátó szervezet, személy tevékenységi, működési, fellépési rendjének, lehetséges intézkedési jogosítványának, eszközeinek leírása, elemzése. (szokásos mennyiségi határral!) JÓ TANULÁST KÍVÁNOK; bejó