Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A rendőrség.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A rendőrség."— Előadás másolata:

1 A rendőrség

2 Jogszabályi háttér - Alaptörvény
- A Rendőrségről szóló évi XXXIV. tv. - A Rendőrség Szolgálati Szabályzatáról szóló 30/2011. (IX.22.) BM rendelet - A rendőrség hivatásos állományának szolgálati viszonyáról szóló évi XLII. tv. (HSZT) Ezek csak a fontosabbak az írásbeli vizsgához.

3 Előző előadásból az alábbi anyagok csatlakoznak:
- a rendőrség fogalma, - feladata, - irányítása

4 A rendőrség szervezeti felépítése
A rendőrséget három szerv: - az országos rendőrfőkapitány vezetése alatt álló, az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv , továbbá a főigazgatók irányítása alatt álló, - belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerv , valamint - a terrorizmust elhárító szerv alkotja. Mindhárom rendőri szerv egyenrangú és funkcionálisan önálló.

5 A rendőrség szervezeti tagozódása
1. központi szerv – Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) 2. területi szervek - megyei rendőr-főkapitányságok (MRFK-k) - Repülőtéri Rendőri Igazgatóság (RRI) - Készenléti Rendőrség (KR) - Bűnügyi Szakértői –és Kutatóintézet (2017. jan. 1-től Nemzeti Szakértői Kutató Központ - NSZKK) - Rendőrségi Oktatási- és Kiképző Központ (ROKK) - Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ (Nebek) - Terrorelhárítási Központ (TEKK) - Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ)

6 3. helyi szervek - rendőrkapitányságok (RK-k) - határrendészeti kirendeltségek (HRK-k)

7 A rendőrség és önkormányzat együttműködése
1. Rendőrkapitányság, határrendészeti kirendeltség létesítéséhez, megszüntetéséhez előzetesen ki kell kérni az érintett település önkormányzatának véleményét 2. Rendőrkapitányság, határrendészeti kirendeltség vezetőjének kinevezését megelőzően az önkormányzat képviselőtestületének közgyűlése véleményezi a személy jelölését (meghallgatás). 3. Évente beszámolási kötelezettsége van a rendőri szerv vezetőjének a képviselőtestület előtt a település közbiztonságának helyzetéről, a tett intézkedésekről. - Amennyiben a beszámolót nem fogadja el az önkormányzat, akkor 3 hónapon belül újabb beszámolót kell tartani. Ismételt elutasítás esetén országos rendőr-főkapitányhoz fordulhatnak, átfogó vizsgálatot kérhetnek, amelyben a vezető alkalmasságát is vizsgálni kell. 4. Az önkormányzat tájékoztatása a lakosság széles körét érintő intézkedések végrehajtásáról. 5. A határrend és határőrizet alakulásáról szintén tájékoztatni kell a határterülettel érintett önkormányzatokat. 6. Az önkormányzat és a rendőrség bűnmegelőzési és közbiztonsági bizottságot hozhat létre.

8 A rendőrség működésének általános elvei és szabályai
A rendőri feladatok ellátásának és az utasítás teljesítésének kötelezettsége - A rendőr köteles a beosztásában meghatározott feladatait a törvényes előírásoknak, az elöljáró utasításának megfelelően teljesíteni. - Meg kell tagadni az utasítás végrehajtását, ha azzal bűncselekményt követne el. - Amennyiben az utasítás jogszabálysértő (de nem bűncselekmény), annak végrehajtása nem tagadható meg, azonban arra az elöljáró figyelmét fel kell hívni. Ha ennek ellenére az elöljáró az utasítást fenntartja, az utasított kérelmére köteles azt írásba foglalva kiadni.

9 Intézkedési kötelezettség
- A rendőr jogkörében eljárva köteles intézkedni, vagy intézkedést kezdeményezni, ha a közbiztonságot, közrendet vagy az államhatár rendjét sértő vagy veszélyeztető tényt, körülményt vagy cselekményt észlel, vagy ilyet a tudomására hoznak. Ez a kötelezettség a rendőrt halaszthatatlan esetben szolgálaton kívül is terheli, feltéve hogy intézkedésre alkalmas állapotban van. - A rendőr köteles a törvény rendelkezésének megfelelően részrehajlás nélkül intézkedni. - Amennyiben az intézkedést tárgy akadályozza, azt eltávolíthatja.

10 Arányosság követelménye
- A rendőri intézkedés nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával. - Több lehetséges és alkalmas rendőri intézkedés, illetőleg kényszerítőeszköz közül azt kell választani, amely az eredményesség biztosítása mellett az intézkedéssel érintettre a legkisebb károkozással, sérüléssel vagy korlátozással jár.

11 Rendőri intézkedések 1. igazoltatás
2. fokozott ellenőrzés, ruházat, csomag, járműátvizsgálás 3. felvilágosítás kérés 4. elfogás, előállítás 5. elővezetés 6. intézkedés a tanítási napon a tanítási órától vagy az iskola által szervezett foglalkozástól engedély nélkül távolmaradó, vagy onnan engedély nélkül eltávozó 14. életévét be nem töltött tanulóval szemben 7. idegrendészeti intézkedés 8. határforgalom-ellenőrzés

12 9. járványügyi intézkedések tömeges bevándorlás okozta váltsághelyzetben
10. biztonsági intézkedés 11. közbiztonsági őrizet 12. intézkedés magánlakásban és közterületnek nem minősülő egyéb helyen 13. műszeres ellenőrzés 14. képfelvétel, hangfelvétel, kép- és hangfelvétel készítése 15. helyszín biztosítása 16. közlekedésrendészeti intézkedés

13 17. személy- és létesítménybiztosítási intézkedés
18. személyi védelemmel, illetve Védelmi Programmal kapcsolatos intézkedés 19. rejtett ellenőrzés elrendelése 20. Schengeni Információs Rendszerben elhelyezett rejtett ellenőrzésre irányuló figyelmeztető jelzés végrehajtása 21. közös műveletek 22. nagy tömegeket vonzó eseményekkel, katasztrófákkal és súlyos balesetekkel kapcsolatos segítségnyújtás

14 A rendőri intézkedések csoportosítása
1. személyi szabadságot korlátozó intézkedések: - elfogás - előállítás - elővezetés - biztonsági intézkedés - intézkedés a tanítási napon a tanítási órától vagy az iskola által szervezett foglalkozástól engedély nélkül távolmaradó, vagy onnan engedély nélkül eltávozó 14. életévét be nem töltött tanulóval szemben 2. személyi szabadságot nem korlátozó intézkedések: az összes többi

15 Az érettségire részletesen ismerni az alábbi intézkedéseket
1. igazoltatás 2. fokozott ellenőrzés, ruházat, csomag, járműátvizsgálás 3. felvilágosítás kérés 4. elfogás, előállítás 5. elővezetés 6. közlekedésrendészeti intézkedés

16 A kényszerítő eszközök
A kényszerítő eszközök alkalmazásának követelményei - Csak a törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén, az arányosság elvének figyelemben tartásával alkalmazható kényszerítő eszköz. - Nincs helye további kényszerítő eszköz alkalmazásnak, ha az ellenszegülés megtört. - Csak a rendőrségnél rendszeresített eszközök használhatók kényszerítő eszközként. - A rendőr nem alkalmazhat kínzást, kényszervallatást, kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódot. Az erre vonatkozó utasítást köteles megtagadni.

17 Kényszerítő eszközök felsorolása
testi kényszer bilincs vegyi eszköz, elektromos sokkoló, rendőrbot, kardlap, illetőleg más eszköz alkalmazása szolgálati kutya alkalmazása útzár, megállásra kényszerítés lőfegyverhasználat lőfegyverhasználat tömegben lévő személlyel szemben csapaterő alkalmazása tömegoszlatás A vastagon kijelölteket az érettségin tudni kell részletesen bemutatni!

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A rendőrség."

Hasonló előadás


Google Hirdetések