Bevezetés (Jogalanyok, jogforrások, fejlődési tendenciák, kötelező jelleg) Dunay Pál, 2011. február 18.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Advertisements

ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Dr. Pók László SZECSKAY ÜGYVÉDI IRODA Köthetünk-e útján szerződést? „INFORMÁCIÓVÉDELEM MENEDZSELÉSE” LXII. SZAKMAI FÓRUM szeptember.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
Magyar tapasztalatok a versenyjog területén a csatlakozás óta Csépai Balázs Gazdasági Versenyhivatal november 23.
Befolyásolásra törő kommunikáció. Az emberi kommunikáció egyik sajátossága és törekvése a befolyásolás. A befolyásolás tartalmi jellege és megjelenési.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Fenntartható utak Jogi Bizottság
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
A jogérvényesítés módjai, lehetőségei, eszközei
Összeállította: Horváth Józsefné
Dr. Kovács László Főtitkár
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
JOGTANI ALAPISMERETEK
Jogi alapismeretek 2013.
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Kompetenciák fogalma Joghatóság (nemzetközi értelemben vett hatáskör) ügyek megosztása a különböző államok hatóságai között hatáskör ügyek megosztása a.
Öröklési szerződés és Köteles rész
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
A kétszintű érettségi.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
1993-as közoktatási törvény
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
A jogviszonyok sajátosságai
Semmisség Nappali tagozat Győr 2016.
Közigazgatási jog, közigazgatási szervezetrendszer I.
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
A KÖZIGAZGATÁSI PERRENDTARTÁSRÓL SZÓLÓ ÉVI I
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Nemzetközi magánjog II.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Compliance és Corporate Governance
Új pályainformációs eszközök - filmek
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Állampolgári jogok és kötelességek
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
AZ ÁKR. ÉS AZ ÜGYÉSZI FELHÍVÁS, FELLÉPÉS
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Bevezetés (Jogalanyok, jogforrások, fejlődési tendenciák, kötelező jelleg) Dunay Pál, február 18.

Előnyök és hátrányok Mire van szükség? Mit ajánl a sorozat?

Elemek 1. Az értékalapú nemzetközi kapcsolatok és a nemzetközi jog. A nemzetközi jog kapcso- lata más szabályozó rendszerekkel. A nem- zetközi jog sajátosságai. A nemzetközi jog forrásai; A nemzetközi kötelezettségvállalás jogi alapjai; A nemzetközi jogsértés és a nemzetközi jog szankciórendszere. A nem- zetközi jog fejlődése, napjaink nemzetközi jogának alapjai.

Elemek (2) 2. A nemzetközi jog alapelvei. A nemzetközi jog, mint a béke joga, az erőszak alkalma- zásának tilalma és az ez alóli kivételek. Az agresszió (és újabb fejlemények az agresz- szió meghatározásában). Az állami szuvere- nitás tiszteletben tartásának viszonya más alapelvekhez, különös figyelemmel az önren- delkezési jogra és az emberi jogok tisztelet- ben tartására.

Elemek (3) 3. Az állam: Keletkezése, megszűnése, elismerése, az államutódlás. Az állam központú nemzetközi jogrend meggyengülése. 4. A terület és a tér a nemzetközi jogban és a nemzetközi kapcsolatban (tengerjog, világűrjog, a nem állandóan lakott térségek).

Elemek (4) 5. A nemzetközi jogalkotás, a nemzetközi szerződéskötés, a szerződések jogának néhány más kérdése. 6. A diplomáciai jog. 7. A nemzetközi viták és a viták békés rendezése. A nemzetközi bíráskodás. 8. Ráadás: A hallgatók által választott téma.

Előadások Február 18., 25., Március 4., 11., 25., Április 1., 8., 15., 29.

Miből tanulunk? Általános irodalom. (Kardos – Lattman tk.) Fejezetekhez kapcsolódó irodalom. Írásbeli „beszámoltatás” (két alkalommal: március 11., április 29.)... Jegymegajánlás: Ha nem elfogadható – szóbeli vizsga – valamikor júniusban. (Részben biztosan június 2-án és 3-án) UV nap (a vizsgaidőszak utolsó hetében) – Jaj, ne!

A nemzetközi jog jellege, összehasonlítás a belső joggal, jogalanyok, jogforrások, szankciók, nagyon rövid történet Továbbra is...

Főbb kérdések Melyek a legfontosabb különbségek a nemzetközi jog és a belső jog között? Jog e a nemzetközi jog egyáltalán? Mit szabályoz a nemzetközi jog? Mi befolyásolja a szabályozási területeket? Melyek a nemzetközi jog fejlődésének főbb szakaszai?

Melyek a főbb különbségek? Belső jog Vertikális szerkezet - jogalkotó - címzettek (törvényhozás, kormányzat), - utasítás, betartás, kötelező jelleg, - központi kényszerhatalom. Nemzetközi jog Horizontális, - törvényhozás - decentralizált – címzetti kör (azonos?) Hatalommegosztás? - bíróságok (elfogadás), - Biztonsági Tanács.

Mi a nemzetközi jog? „A nemzetközi jog olyan magatartási szabályok összessége, amelyek a nemzetközi szereplőket kötelezik azokban a kapcsolataikban, ügyleteikben és problémáikban, amelyek átlépik a nemzeti határokat.” (David Bederman, 2001)

A nemzetközi jogi norma Feltevés (hipotézis) – rendelkezés (diszpozíció) – jogkövetkezmény. A normaszerkezet azonos. „Tökéletlen” jogi norma. A nemzetközi jog terjedelme. A nemzetközi jog alkotói (fő jogalkotó – azonos a belső jog alkotójával). A hasonlóság szubjektív eleme...

A nemzetközi jog alanyai Az állam – mitől állam az állam? A kormányközi/államközi szervezetek. Harcoló felek/felkelők. Önrendelkezésükért kűzdő népek. Kisebbségek. Az egyén/magánszemély Az emberiség – a jövő generációk...

Az állam Rendkívüli a kötelező meghatározás... - meghatározott terület, - állandó népesség, - hatékony kormány, - a nemzetközi kapcsolatok fenntartására való képesség. (Montevideói egyezmény, cikk)

Kérdések Miként azonosítsunk egy jogalanyt? Melyek a kritériumok? Mitől állam az állam? Vannak-e határesetek? Miért különbözik a kormányközi szervezetek jogalanyisága? Jogalanyok-e az egyének és a jogi személyek?

A jogalanyiság kritériumai 1. Nemzetközi szabály feljogosítja az adott entitást. 2. Szerződéskötési képesség. 3. Kiváltságok és mentességek (maga a szervezet, képviselői). 4. Jog igénylése (nemzetközi jog alapján, saját nevében, nemzetközi bírói fórum előtt). 5. A nemzetközi közösségbe való befogadás.

Kapcsolódó kérdés Állam elismerés (új jogalany befogadása a nemzetközi közösségbe). Kormányelismerés (a létező/fennálló jogalany új képviselője...). RÉSZLETESEN KÉSŐBB.

Kormányközi szervezetek Államközi szerződéssel jön létre. Jogalanyisággal ruházzák fel. (Erre irányuló szándék.) Az ENSZ szolgálatában elszenvedett károkért fennálló felelősség ügye - Bernadotte-ügy Az ENSZ jogalanyisága objektív. Többiek: Korlátozott és leszármaztatott (WHO és a nukleáris fegyverek ügye).

Az önrendelkezésükért kűzdő nemzetek/népek Nemzetek az I. világháború után, Népek a II. világháborút követően, Jugoszlávia és a Szovjetunió felbomlása után népek és nemzetiségek. Uti possidetis: Korábban fennállott határokon belül. Államutódlás – RÉSZLETESEN KÉSŐBB

Az egyén, mint a nemzetközi jog alanya Változó megítélés: Vesztfáliai rendszer – tárgya a nemzetközi jognak – az államnak alávetett. Fokozatos elmozdulás: jogalannyá válás... Kötelezettségek: kalózkodás tilalma, népirtás tilalma, háborús bűncselekmények, büntetőjogi felelősség. Jogok: Békeszerződések, emberi jogok, menekültek jogai.

A nemzetközi jog forrásai A Nemzetközi Bíróság Statútumának 38. cikke. - Kimerítő-e a lista? - Hány forrást lehet azonosítani? - Van-e közöttük hierarchia?

A Biróság Statútumának 38. cikke „A Bíróság, amelynek az a feladata, hogy az eléje terjesztett viszályokat a nemzetközi jog alapján döntse el, eljárásában a következő forrásokat alkalmazza: a) azokat az általános vagy különös nemzetközi egyezményeket, amelyek a vitában álló Államok által kifejezetten elismert jogszabályokat állapítottak meg;

A Biróság Statútumának 38. cikke (folytatás) b) a nemzetközi szokást, mint a jog gyanánt elismert általános gyakorlat bizonyítékát; c) a művelt nemzetek által elismert általános jogelveket; d) az 59. cikk... fenntartása mellett a bírói döntéseket és a különböző nemzetek legkiválóbb tudósainak tanítását, mint a jogszabályok megállapításának segédeszközeit.”

Mi a nemzetközi szerződés? Megnevezésnek nincs jelentősége. A szerződés „államok [a nemzetközi jog más alanyai] között írásban [vagy szóban] kötött és a nemzetközi jog által szabályozott megállapodást jelent, tekintet nélkül arra, hogy egyetlen, kettő vagy több, egymással kapcsolatos okmányba foglalták-e azt, és függetlenül a megállapodás megnevezésétől”. (1969. évi bécsi egyezmény, 2. cikk (1) a) adaptációja)

A szerződés „A Szerződés egybeeső akaratok kifejeződése, ami a nemzetközi jog két vagy több alanyának tulajdonítható, s amelynek célja az, hogy jogi hatásuk legyen a nemzetközi jog szabályai alapján.” (Paul Reuter, Introduction to the Law of Treaties, o.)

Szerződés kategóriák - Két- vagy többoldalú, - Nyílt vagy zárt, - Törvényalkotó – végrehajtó. A szerződés szociológiai jelentése: - kompromisszum vagy konszenzus. A kötelező jelleg alapja.

A szokásjog Továbbra is fejlődik. - Mikor fontosabb? A jogbiztonság követelménye. - Nem precedens jog... Elemei: állami gyakorlat + jogi meggyőződés. Időmúlás: Azonnal? 100 év? Univerzális?

A szokásjog (2) Hallgatás beleegyezés? Konzekvens elutasítás – Norvégia (skjaergaard). Gnoszeológia – Honnan ismerjük? - állami gyakorlat, - joggyakorlat, - jogtudósok írásai, - nemzetközi szervezetek döntései.

A szokásjog (3) A gyakorlat hiánya és/vagy hallgatás? - A Nemzetközi Bíróságnak a nukleáris fegyverek legalitására vonatkozó tanácsadó véleménye – július 8. A szerződés kodifikálhatja a szokásjogot. - Miért fontos ez? - Szokásjog felülírhatja a szerződési jogot.

Általános jogelvek Nem azonos az alapelvekkel (szuverenitás, stb.) Alkalmazása: - jogi eljárásban (senki se’ legyen bíró a maga ügyében; ítélt dolog), - felelősség (kártalanítás kötelezettsége), - anyagi jog (jogalap nélküli gazdagodás tilalma, joggal való visszaélés tilalma).

Bírói döntések és a jogtudósok tanítása Bírói döntések: Nem jogforrás – „csak a perben álló felekre és csak az eldöntött ügyben kötelező”. (Statútum 59. cikk.) Sok esetben: Segít a „felismerésben”. Jogtudósok – Természetesen nem jogforrás.

Jogforrási hierarchia ENSZ Alapokmány 103. cikk: „Ha az ENSZ tagjainak... az Alapokmányból folyó és bármely más nemzetközi megállapodásból eredő kötelezettségei összeütköznének, az Alapokmányból folyó kötelezettségeket illeti elsőbbség.” évi bécsi egyezmény a nemzetközi szerződések jogáról, 53. cikk: „A szerződés semmis, ha megkötésének idópontjában az általános nemzetközi jog feltétlen alkalmazást igénylő szabályába ütközik.”

Nehéz kérdések Mikor ér véget a jogsértés és mikor kezdődik az új szokásjogi szabály keletkezése? Eltérhet-e egy régió/államok egy csoportja az általános nemzetközi jogtól? Konzisztenciát segítő jogelvek: - lex posterior derogat legi priori, - lex specialis derogat legi generali.

A nem említett források Nemzetközi szervezetek döntései: - főszabályként nem..., de - belső, szervezeti ügyek, - jogalkotás, ha jogosult (WHO, EK), - a BT szankciós határozatai, - szervezet által kötött szerződések. Egyoldalú jognyilatkozatok...

Kikényszeríthető-e a nemzetközi jog? Puszta moralitás? Kívánság gyűjtemény? Viszonylag új jog. In statu nascendi… A kényszerítés eleme bizonyos mértékig hiányzik… Központi kényszer: Az ENSZ Biztonsági Tanácsán keresztül. Egyéni önsegély két fajtája.

Szankciók A retorzió: Magában sem jogellenes, válasz jogellenesnek tartott cselekedetre. Pl. Líbiai követség London… A represszália: Magában jogellenes lenne, de jogszerűvé teszi az, hogy jogsértésre válaszként alkalmazzák. Arányosság; Hasonló jelleg (in kind…) Béke idején fegyveres represszália tilos.

A nemzetközi jog fejlődése és a nemzetközi rendszer A kezdetektől 1648-ig – szuverenitásra épülő rendszer ig, 1945-től 1990-ig, 1990-től. Különböző sajátosságok, bár a szabályozás technikája nem különbözik döntően. (Kodifikáció...)

Az első világháború előtt Korlátlan erőszak alkalmazás joga, Rabszolgakereskedelem tilalma, A háború első humanizálása, Az első (nem politikai) nemzetközi szervezetek.

A két világháború között A Nemzetek Szövetségének Egyességokmánya, Az erőszak alkalmazásának korlátozása (nem tiltása...) Briand-Kellogg paktum.

A hidegháború Reakció a nácizmusra (Die ewige Wiederkehr des Naturrechts...). Az ENSZ – szélesebb körű együttműködés, mint funkció. Gyarmati sorból való függetlenné válás. A fejlődő országok nyomásának hatása. Emberi jogi hangsúly.

Értékalapú vagy értéksemleges rendszer Alapvető érték megosztottság a kelet-nyugati konfliktus idején. Szabályozási tárgyak fókuszának áthelyeződése (környezetvédelem, migráció, nem-nemzetközi fegyveres összeütközések, terrorizmus). A nemzetközi rend domináns szereplőjé/i/nek értékrendje uralja a nemzetközi jogot?