Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mérlegen az atipikus foglalkoztatás 2012. május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mérlegen az atipikus foglalkoztatás 2012. május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja."— Előadás másolata:

1 Mérlegen az atipikus foglalkoztatás 2012. május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja dr. Szilágyi Veronika

2 Mérlegen az atipikus foglalkoztatás 2012. május 14. Atipikus foglalkoztatási formák az új Munka Törvénykönyvében: Részmunkaidős munkaviszony; Határozott idejű munkaviszony; Munkavégzés behívás alapján; Több munkáltató által létrehozott munkaviszony; Távmunkavégzés; Bedolgozói munkaviszony; Egyszerűsített foglalkoztatás.

3 Mérlegen az atipikus foglalkoztatás 2012. május 14. A LIGA Szakszervezetek álláspontja: Az atipikus foglalkoztatási formák akkor elfogadhatóak, ha: a foglalkoztatás bővítésével járnak; azaz új munkahelyek teremtésével, nem a meglévők kiváltásával; a 'tipikus' formákhoz képest az atipikus munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók jogai nem csorbulnak. rugalmasság – szociális biztonság egyensúlya!

4 Mérlegen az atipikus foglalkoztatás 2012. május 14. Az atipikus foglalkoztatás megoldás lehet bizonyos csoportok foglalkoztatási problémáira, segítheti a munkaerőpiacra való visszatérést, amíg: az atipikus foglalkoztatási formák a munkavállalók számára lehetőségként jelennek meg; ezen formák választása önkéntes.

5 Mérlegen az atipikus foglalkoztatás 2012. május 14. Problémák: munkáltatói nyomásgyakorlás az atipikus intézmények használatára a tipikus helyett, esetenként a munkaviszony szürkegazdaságba történő átcsúszásával; a munkavállaló kényszerhelyzete; Az atipikus munkavállalási formák esetén a szociális biztonság hiánya; a jogintézmény nem rendeltetésszerű használata; a jogintézmények nem kellő mértékű kidolgozottsága.

6 Mérlegen az atipikus foglalkoztatás 2012. május 14. Munkáltatói nyomásgyakorlás az atipikus intézmények használatára a tipikus helyett, esetenként a munkaviszony szürkegazdaságba történő átcsúszásával: Határozott idejű munkaszerződés megkötése a határozott helyett, valódi indok nélkül; Hivatalosan részmunkaidős foglalkoztatásban és ehhez kapcsolódó munkabérben történő megállapodás, valójában teljes munkaidős foglalkoztatás, zsebbe történő fizetéssel; (fiatal, jól képzett diplomások körében elterjedt)

7 Mérlegen az atipikus foglalkoztatás 2012. május 14. A munkavállaló kényszerhelyzete: a mai munkaerő-piaci viszonyok között, különös tekintettel a fiatalokra vonatkozó munkanélküliségi rátára, a pályakezdők kényszerhelyzetben vannak; már a fiatal generáció is eladósodott, az otthonteremtések nagy része hitelből valósult meg.

8 Mérlegen az atipikus foglalkoztatás 2012. május 14. Szociális biztonság hiánya: a határozott idejű foglalkoztatás folyamatos bizonytalanság-érzetet kelt, hiszen korántsem biztos, hogy a munkaszerződés meghosszabbításra kerül; a részmunkaidős foglalkoztatás elterjedésének gátja a nagyon alacsony magyarországi bérszínvonal (teljes munkaidős foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkabérből sem lehet megélni); Eredmény: bizonytalanság, a magánélet tervezhetőségének a hiánya (családtervezés?)

9 Mérlegen az atipikus foglalkoztatás 2012. május 14. A jogintézmény nem rendeltetésszerű használata: A munkáltatók bizonyos esetekben átmeneti foglalkoztatási problémáik csökkentésére használják ezeket a jogintézményeket; pl. megrendelés csökkenésének a veszélye egy nagyvállalatnál azt eredményezte, hogy a teljes munkaidős munkaviszonyok részmunkaidőssé történő módosítását kezdeményezte (kockázatvállalás veszélyének áthárítása a munkavállalókra).

10 Mérlegen az atipikus foglalkoztatás 2012. május 14. A jogintézmények nem kellő kidolgozottsága: vita a jogértelmezés körében a munkavállalók és a munkáltatók között; ez a jogintézmények elterjedésének gátja lehet; pl. határozott idejű jogviszony újabb határozott idejű jogviszonnyá történő hosszabbítása sérti a munkavállaló jogos érdekét, és nem a munkaszervezéstől független, objektív okból került rá sor. Mi ennek a jogkövetkezménye? Határozott idejűvé alakulás? A jogviszony felszámolása? pl. munkakör megosztás – munkabér problémája

11 Mérlegen az atipikus foglalkoztatás 2012. május 14. Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Mérlegen az atipikus foglalkoztatás 2012. május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja."

Hasonló előadás


Google Hirdetések