Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Www.bodaandpartners.com 1 A partneri kapcsolatok értékelése hálózati együttműködés esetén MTA Vezetés- és Szervezéstudományi Bizottságának Tudásmenedzsment.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Www.bodaandpartners.com 1 A partneri kapcsolatok értékelése hálózati együttműködés esetén MTA Vezetés- és Szervezéstudományi Bizottságának Tudásmenedzsment."— Előadás másolata:

1 www.bodaandpartners.com 1 A partneri kapcsolatok értékelése hálózati együttműködés esetén MTA Vezetés- és Szervezéstudományi Bizottságának Tudásmenedzsment Albizottsága Gödöllő 2008. március 28. Dr. Boda György Dr. Boda György Lőrincz Judit Lőrincz Judit

2 2008.03.28. www.bodaandpartners.com 2 Intellektuális eszközök/tőke fogalmak Látható vagyon Láthatatlan (felszín alatti) vagyon Kapcsolati tőke (A vevőkkel, a beszállítókkal és a kör- nyezettel kiépített tartós ügyfélkapcso- latok, a kialakított piaci arculat, stb.) EszközökForrások Vállalat eladások esetén goodwillként láthatóvá válik Munkatársak kompetenciája (Az a képesség, hogy az emberek dologi, vagy eszmei vagyont hozzanak létre.) Szervezeti eszközök (A menedzsment színvonala, jobb módszerek, szabadalmak, elméletek, modellek, számítástechnikai és admi- nisztratív rendszerek, vállalati kultúra, új termékek tervei, stb.) Immateriális javak (Szoftverek, vagyonértékű jogok, stb.) Tárgyi eszközök (Számítógépek, helységek, stb.) Vevőállomány Pénzeszközök Rövid lejáratú kötelezettségek Hosszú lejáratú kötelezettségek Részvényesek látható saját tőkéje Részvényesek láthatatlan saját tőkéje (Ki nem mutatott eredmény) Immateriális kötelezettségek (Peres ügyek, tartós foglalkoztatás kötelezettségei, termék és szolgáltatásminőség iránti elkötelezettség, népszerűsítési és hirdetési kényszer.)

3 2008.03.28. www.bodaandpartners.com 3 Újabb tőkeelem

4 2008.03.28. www.bodaandpartners.com 4 Partnerértékelés klasszikus módszere

5 2008.03.28. www.bodaandpartners.com 5 Black-Scholes modell A Black-Scholes opcióárazási formula:, ahol: és. A paraméterek jelentése: A vételi opció jelenlegi ára. Azon részvény jelenlegi ára, amelyre az opció vonatkozik. Annak a valószínűsége, hogy a standard normális eloszlás értéke kisebb lesz, mint d (a standard normális eloszlás eloszlásfüggvénye). Az opció lehívási árfolyama. Folytonos kamat-tőkésítéssel számított éves kockázatmentes hozam. Az opció lejáratáig hátralévő idő években. Az alaprészvény folytonos tőkésítéssel számított éves hozamának szórása.

6 2008.03.28. www.bodaandpartners.com 6 Problémák A Black-Scholes formula túlságosan bonyolult, s egy átlagos menedzser számára értelmezhetetlen (átlagon felüli számára is nagy nehézséget okozhat). Ha értjük is a formulát, akkor is nagy nehézséget jelent az adatokkal való kiszolgálás ; Csak a megvalósult tényadatok at tároljuk, az opciókat nem. Ha ezt a gyakorlatot meg akarjuk változtatni, akkor minimum 10 éves időtáv ra van szükség. Ezért egyszerűbb, könnyebben értelmezhető, azonnal használható módszerek kellenek!

7 2008.03.28. www.bodaandpartners.com 7 Visszanyúlunk a Scorecard-hoz! K+F együttműködési példa Az együttműködés értékelése nem elegendő csak egyetlen dimenzió figyelembevételével. Minden kategóriába tartozóval foglalkozni kell (lehetőség, vagy veszély). Értékelési kérdőív : belső és külső rating adatok alapján.

8 2008.03.28. www.bodaandpartners.com 8 Kérdőívek kvantitatív kiértékelése Az értékelés alapján minél közelebb kerül egy partner a koordináta rendszer jobb felső sarkához, annál értékes ebb és annál inkább kölcsönös előnyök re lehet számítani az együttműködés során. Milyen képességekkel rendelkezik? Milyen hatékony, eredményes az együttműködésben?

9 2008.03.28. www.bodaandpartners.com 9 Partnerek osztályozási piramisa Kit válasszunk partnernek?

10 2008.03.28. www.bodaandpartners.com 10 Értékelési eljárások tanulási görbéi

11 www.bodaandpartners.com 11 Köszönjük a figyelmet! Dr. Boda György: gyorgy.boda@bodaandpartners.com Lőrincz Judit: judit.lorincz@bodaandpartners.com


Letölteni ppt "Www.bodaandpartners.com 1 A partneri kapcsolatok értékelése hálózati együttműködés esetén MTA Vezetés- és Szervezéstudományi Bizottságának Tudásmenedzsment."

Hasonló előadás


Google Hirdetések