Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VEZETŐI SZÁMVITEL © – A vállalat éves költségvetésének gördülő előrejelzése (rolling forecast), folyamatos aktualizálása –

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VEZETŐI SZÁMVITEL © – A vállalat éves költségvetésének gördülő előrejelzése (rolling forecast), folyamatos aktualizálása –"— Előadás másolata:

1 VEZETŐI SZÁMVITEL © – A vállalat éves költségvetésének gördülő előrejelzése (rolling forecast), folyamatos aktualizálása –

2 © Az előrejelzések legtöbbször csak folyó évre szólnak Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

3 © Előrejelzéssel kiegészített éves kerettervezés verzus gördülő negyedéves tervezés Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

4 © Folyamatos tervezés + előrejelzés: megváltozik az erőforrás-elosztás rendje Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

5 © A vállalati költségvetés, tervezés (budgeting) alapvető módszerei

6 © Keretek kidolgozásának módszerei: Top-down: felsőbb szintű keretekből az alsőbb szintűek  előnye, hogy a kerettervezési folyamat hozzáigazítható a vállalati célokhoz Bottom-up: alsóbbak összegezéséből a felsők  előnye, hogy az alsóbb szintek jobb helyismerete és motivációja érvényre jut. Ellenáramlatú eljárás: a kettőt ötvözi  22  2 22  11 11  22 22  11 11

7 © A kerettervezés folyamata A sarokszámok a vállalatvezetőség stratégiai elképzeléseinek lefordítása a következő üzleti évre. A divíziók a sarokszámok alapján készítik el egyéni terveiket (először mennyiségben, majd értékben). A kontrolling összehangolja ezeket a tervezési folyamatokat, az egyedi terveket eredménytervekké ötvözi, majd ezt a vállalatvezetés elé viszi. Elméletileg szimultán kerettervezésre lenne szükség, a valóságban ez folyamatos. A koordináció legfontosabb eszköze a tervezési naptár.  Pénzügyi területen - pénzügyi számítások,  Beruházásoknál - beruházásgazdaságossági számítások,  Költséghelyek kereteinél - rugalmas tervköltség számítás,  K + F - projekttervezés A keretek betartatása a keretellenőrzés (beszámolás) tárgya. Nem merül ki az eltérések rögzítésében, feladata az eltérések okainak feltárása, jelentőségük megbecslése, módszerei az eltéréselemzések.

8 © Miért kerül sok erőfeszítésbe a hagyományos kerettervezés Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

9 © A kerettervezés csekély használhatóságának okai Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

10 © A hagyományos kerettervezés minden területen gátolja a működést Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

11 © Hagyományos (keret)tervezés: sok erőforrás majdnem semmiért! Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

12 © A tervezési rendszer inkrementális és radikális átalakulása Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

13 © Beyond budgeting: a környezet változása Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

14 © Az újfajta vállalatirányitási modellben másfajta tervezési rendszerre van szükség! Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

15 © A beyond budgeting megközelítése: jobb irányítás merev keretterv („fix keretek”) nélkül Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

16 © Beyond budgeting elvei (rugalmas folyamatok) Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

17 © Beyond budgeting elvei (Radikális decentralizálás) Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

18 © A beyond budgeting koncepció átfogó értékelése Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

19 © A (keret)tervezési rendszerek győztese: advenced budgeting – mindenből a legjavát! Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

20 © Advenced budgeting: az újfajta tervezés legfontosabb elvei Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

21 © A környezet dinamikájának és komplexitásának figyelembe vétele Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

22 © Merev célok helyett rugalmasan változó célok pozitív! Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

23 © Az advanced budgeting szakít a hagyományos kerettervezés gazdasági évre való fókuszálásával Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.


Letölteni ppt "VEZETŐI SZÁMVITEL © – A vállalat éves költségvetésének gördülő előrejelzése (rolling forecast), folyamatos aktualizálása –"

Hasonló előadás


Google Hirdetések