Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Leslie Chadwick: Vezetői számvitel Készítette: Tóth Eszter (NPO7YY)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Leslie Chadwick: Vezetői számvitel Készítette: Tóth Eszter (NPO7YY)"— Előadás másolata:

1 Leslie Chadwick: Vezetői számvitel Készítette: Tóth Eszter (NPO7YY)

2 Mi is az a vezetői számvitel? A vezetői számvitel nagyon szorosan kapcsolódik a költségelszámoláshoz, melynek célja egyszerűen a részlegek, termékek és szolgáltatások teljesítményének mérése. A vezetői számvitel ennél azonban sokkalta több, a következőket foglalja magában: – A vezetőség információkkal való ellátása – Vezetői tanácsadás – Előrejelzés, tervezés és ellenőrzés – Kommunikáció – Rugalmasság – Dolgozók képzése

3 Költségösszetevők: anyag-, a munkaerő- és az általános költségek. Anyagok – Anyagok értékelése: a termékköltségek és a készletértékelések céljából. Módszerek: FIFO, LIFO, AVECO – Anyaggazdálkodás: a nyersanyag-, az üzemanyag-, a befejezetlen termelés és a késztermékkészletek mind lekötött tőkét képviselnek. A vezetésnek igyekeznie kell az anyagköltségeket minimalizálni. Munkaerő – Bérjegyzékelemzés: jelentős segítség lehet a kerettervezési időszak alatt és a normák meghatározása során. – A munkaerő-vándorlás költségét a vezetőségnek nem szabad figyelmen kívül hagyni,

4 Teljes önköltségszámítás Teljes önköltségszámítás elsődleges célja, hogy a bevételek az összes általános költséget fedezzék. Az általános költségeket, vagyis a közvetett ráfordításokat meg kell határozni még azon időszak kezdete előtt, amelyhez tartoznak. A teljes önköltségszámítás megpróbálja biztosítani az összes általános költség megtérülését azáltal, hogy beépíti vagyis elszámolja azokat a munka ill. termékköltségekben.

5 Határköltség-számítás és fedezeti elemzés Határköltség-számítás az állandó költségek kezelésével, valamint az árbevétel, a változó költség és a fedezeti hozzájárulás között fennálló kapcsolattal foglalkozik. A fedezeti hozzájárulás az árbevétel és a változó költségek közti különbség neve a határköltség-számítás egyenletében. A határköltség-számítás egyik hátránya, hogy nem mindig egyszerű feladat a költségeket állandó és változó elemeikre bontani. A módszer túlságos leegyszerűsítése a termékek alulárazásához vezethet.

6 A tevékenységen alapuló költségszámítás (ABC) A teljes önköltségszámítás alapvető célja, hogy az összes költséget elszámolják. A határköltség-számítás, amit döntéshozatali célokra alkalmasabbnak tartanak, nem mindig vezet az összes költség elszámolásához. Az ABC egy kifinomultabb módszer mely segítséget nyújt a vezetőségnek a termékek költségszámításában és a döntéshozatal során. A tevékenységen alapuló költségszámítás megpróbálja azonosítani az általános költségek felmerüléséért felelős tevékenységeket, majd ezt követően költségokozók alkalmazásával költséghelyekhez és költségviselőkhöz kapcsolni őket. Ez egy sokkal jobb módszer a hagyományos teljes önköltségszámításnál.

7 Standard költségszámítás A standard költségszámításban a költségellenőrzés költségnormák alapján eltéréselemzés alkalmazásával valósul meg. A költségnorma egy előzetesen meghatározott költségcél, ami viszonyítási alapot ad a tényleges teljesítmény méréséhez. A standard költségszámítás olyan viszonyítási alap után folytatott kutatás eredménye, amelyhez a tényleges teljesítményt mérni és viszonyítani lehet. A norma tehát egy előzetesen meghatározott költség- és bevételcél.

8 Tőkebefektetés-értékelés A tőkebefektetés-értékelési módszereket többféleképpen is csoportosíthatjuk, például aszerint, hogy azok figyelembe veszik-e a pénz időértékét vagy sem. – A pénz időértékétől eltekinthető módszerek Megtérülés Átlagos megtérülési ráta Számviteli megtérülési ráta – A pénz időértékét figyelembe vevő módszerek (előnyben részesítve) Nettó jelenérték módszer Belső megtérülési ráta vagy hozammódszer Diszkontált megtérülés


Letölteni ppt "Leslie Chadwick: Vezetői számvitel Készítette: Tóth Eszter (NPO7YY)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések