Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA A mátrixszervezet a piac nyomására válaszként született többdimenziós struktúra jellemző formája. TÖRTÉNELMI ELŐZMÉNYEI: –a termékmenedzseri.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA A mátrixszervezet a piac nyomására válaszként született többdimenziós struktúra jellemző formája. TÖRTÉNELMI ELŐZMÉNYEI: –a termékmenedzseri."— Előadás másolata:

1 A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA A mátrixszervezet a piac nyomására válaszként született többdimenziós struktúra jellemző formája. TÖRTÉNELMI ELŐZMÉNYEI: –a termékmenedzseri rendszerek, amelyek a század első felében (majd a hatvanas évektől) alakultak; –a projektmenedzseri formák, amelyek egy-egy egyszeri, komplex feladatra, meghatározott időtartamra szóló megbízatás szervezeti következményeiként alakultak.

2 A tenzorszervezetek

3 A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA A mátrixforma kialakulását befolyásoló tényezők: –a környezet erőteljes változásai; –a feladat komplexitása, újdonsága, rizikótartalma; –az egyidejű tárgyi (termékek, termékcsoportok vagy projektek, esetleg regionális) és funkcionális elvű munkamegosztás kényszere; –a konfliktustűrő, magas kooperációs és kommunikációs jellegű szervezeti magatartások kényszere.

4 A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA A mátrixforma legfontosabb jellemzői E szervezeteknél a dinamikus környezeti változásokra való sikeres adaptáció lehetősége adott. A szervezeti forma a képességek jobb kihasználását ígéri. A szervezeten belül magas szinten lehetséges a működőképes horizontális koordináció megteremtése. A szervezetre (funkcionális), a vállalat valamennyi termékében gondolkodó és (tárgyi) szemléletű, csak egyes termékekben érdekelt irányítás jellemző.

5 A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA A döntéseket a két különböző munkamegosztási elv alapján kialakított szervezeti egység vezetői együttesen hozzák. A kettős irányítási rendszer következménye: egyszerre több főnök van a beosztottak felett. A szabályozottság (a feladatok, hatáskörök tekintetében) a többi szervezethez képest alacsonyabb szintű. A konfliktuskezelés feladata a vezetők közötti egyensúly megteremtése. A vezetői rivalizálás, a hatalmi harc, a döntésáthárítás veszélyes a szervezet működésére. A szervezeti működés hatékonysága összefügg a vezetők közötti konfliktuskezelés sikerességével.

6 A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA A szervezeti forma típusai: a makromátrix (a vállalat egészére jellemző struktúra); a mikromátrix (a vállalat egyes egységeinek szintjére jellemző struktúra).

7 A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA Honnan kapta a nevét a mátrix szervezeti forma? Miért alakult ki a mátrix szervezeti forma? Milyen történelmi előzményei vannak a mátrix formának? Mutassa be a mátrix forma munkamegosztási rendszerét! Milyen környezeti feltételek esetén hatékony a mátrix forma? Milyen a mátrix forma szabályozottsága? Milyen koordinációs problémák merülnek fel a mátrix forma működése során? Milyen típusai lehetségesek a mátrix formának? Vázolja fel a mátrix forma ábráját!

8 A tenzorszervezetek A mátrixszervezettekkel rokon, legalább háromdimenziós szervezeti formák. A funkcionális és a tárgyi elvű munkamegosztás mellett a regionális elv is érvényesül. Részben a nagy, multinacionális vállalatokra jellemző, a nemzeti piacokhoz adaptálódó struktúra.

9 A tenzorszervezetek Miben különbözik a tenzorszervezet a mátrixformától? Milyen közgazdasági körülmények hatására alakulhatnak ki a tenzorszervezetek? Vázolja fel a tenzorszervezet ábráját!

10 A tenzorszervezetek

11 A stratégiai üzleti egységekkel működő szervezetek A piac gyors változásainak következtében a környezeti változásokhoz való alkalmazkodás érdekében a divizionális szervezetek átalakulnak stratégiai üzleti egységeket működtető szervezetekké. A divíziók, divíziócsoportok az eltérő piaci feltételek között, a különböző termékek és technológiák alkalmazásának kényszerére (másodlagos struktúraként) szerveződnek stratégiai üzleti egységekbe. A stratégiai üzleti egységek változékony szerkezetűek és vezetési, irányítási szempontból is különbözőek lehetnek.

12 A stratégiai üzleti egységekkel működő szervezetek 1.Miben különböznek a stratégiai üzleti egységeket működtető szervezetek a divizionális szervezeti formáktól? 2.Miért alakulnak ki a stratégiai üzleti egységeket működtető szervezetek? 3.Miért duális jellegűek a stratégiai üzleti egységeket működtető szervezetek? 4.Vázolja fel a stratégiai üzleti egységeket működtető szervezetek forma ábráját!

13 A stratégiai üzleti egységekkel működő szervezetek


Letölteni ppt "A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA A mátrixszervezet a piac nyomására válaszként született többdimenziós struktúra jellemző formája. TÖRTÉNELMI ELŐZMÉNYEI: –a termékmenedzseri."

Hasonló előadás


Google Hirdetések