Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kommunikáció Verbális kommunikáció Írás. Írás A beszéd és az írás összehasonlításához Deme László gondolatait hívjuk segítségül: A beszéd és az írás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kommunikáció Verbális kommunikáció Írás. Írás A beszéd és az írás összehasonlításához Deme László gondolatait hívjuk segítségül: A beszéd és az írás."— Előadás másolata:

1 A kommunikáció Verbális kommunikáció Írás

2 Írás A beszéd és az írás összehasonlításához Deme László gondolatait hívjuk segítségül: A beszéd és az írás összehasonlításához Deme László gondolatait hívjuk segítségül: „Az írás, a rögzítés csökkenti ugyan a személyiséget, de jelentős mértékben növeli a maradandóságot.” „Az írás, a rögzítés csökkenti ugyan a személyiséget, de jelentős mértékben növeli a maradandóságot.”

3 Írás Az írás kitüntetett jelentőségét az adja, hogy „távhatúsává” teszi a beszédet, azaz térbeli és időbeli különbségeket áthidalja. Ugyanakkor jelentős hátránya, hogy a közlés elveszti személyességét. Az írás kitüntetett jelentőségét az adja, hogy „távhatúsává” teszi a beszédet, azaz térbeli és időbeli különbségeket áthidalja. Ugyanakkor jelentős hátránya, hogy a közlés elveszti személyességét. (Nem véletlen, hogy a „nagy szerelmek” záróakkordjául a kötelékből szabadulni kívánó fél írásban hozza tudomására kedvesének szakítási szándékát.) (Nem véletlen, hogy a „nagy szerelmek” záróakkordjául a kötelékből szabadulni kívánó fél írásban hozza tudomására kedvesének szakítási szándékát.)

4 Írás A kézzel írás varázsa A kézzel írás varázsa A magánlevelezésnél régen az is számított, hogy milyen levélpapírra, milyen illatszerrel átitatva küldte levelét a feladó. A magánlevelezésnél régen az is számított, hogy milyen levélpapírra, milyen illatszerrel átitatva küldte levelét a feladó. Ma már nagyon ritkán ír valaki papíron levelet. Ma már nagyon ritkán ír valaki papíron levelet.

5 Levél - minta Dr. Szakonyi Lajos Dátum Dr. Szakonyi Lajos Dátum tanszékvezető tanszékvezető PTE PMMK PTE PMMK Műszaki Informatika Tanszék Műszaki Informatika Tanszék 7624 Pécs 7624 Pécs Rókus u. 2. Rókus u. 2. Tárgy: tantárgy leadási kérelem Tárgy: tantárgy leadási kérelem Tisztelt Tanszékvezető Úr! Tisztelt Tanszékvezető Úr! Alulírott Szekeres Szabolcs, mérnök informatikus nappali tagozatos hallgató, azzal a kéréssel fordulok a tisztelt Tanszékvezető Úrhoz, hogy a Viselkedéskultúra (PENB 990) c. tantárgy utólagos leadását engedélyezni szíveskedjék. Alulírott Szekeres Szabolcs, mérnök informatikus nappali tagozatos hallgató, azzal a kéréssel fordulok a tisztelt Tanszékvezető Úrhoz, hogy a Viselkedéskultúra (PENB 990) c. tantárgy utólagos leadását engedélyezni szíveskedjék. Előre is köszönöm a segítségét! Előre is köszönöm a segítségét! Tisztelettel: Tisztelettel: Szekeres Szabolcs Szekeres Szabolcs SZEKSZAB.PTE SZEKSZAB.PTE

6 Megszólítás Magánlevél esetében bármi lehet. Magánlevél esetében bármi lehet. Hivatalos levélnél, minden nő „Asszony” és minden férfi „Úr”. Pl: Hivatalos levélnél, minden nő „Asszony” és minden férfi „Úr”. Pl: Dr. Balogh Elvira asszonynak, Humánpolitikai Osztály vezetője Tisztelt Osztályvezető Asszony!

7 Megszólítás Ha valakinek ismert a rangja, akkor ne a nevén szólítsuk meg, hanem a rangja alapján. Ha a nevét tudom, nem lehet a semleges „uram, asszonyom” megszólítás, mert a neve fontosabb. Ha valakinek ismert a rangja, akkor ne a nevén szólítsuk meg, hanem a rangja alapján. Ha a nevét tudom, nem lehet a semleges „uram, asszonyom” megszólítás, mert a neve fontosabb.

8 Megszólítás A „kisasszony” megszólítás kb. 25 évnél fiatalabb nőnek jár ki. (Ma már elavult, inkább idősebb férfiak mondják.) A „kisasszony” megszólítás kb. 25 évnél fiatalabb nőnek jár ki. (Ma már elavult, inkább idősebb férfiak mondják.) Egy levél/kérvény esetében nem mindig tudjuk ki hány éves – elmúlt-e már 25 – ezért, automatikusan „asszony-nak” szólítom. Egy levél/kérvény esetében nem mindig tudjuk ki hány éves – elmúlt-e már 25 – ezért, automatikusan „asszony-nak” szólítom.

9 Megszólítás Az „úrhölgy” vagy „úrasszony” megszólítást csak protokoll célokra használjuk, például egy meghívóban. Az „úrhölgy” vagy „úrasszony” megszólítást csak protokoll célokra használjuk, például egy meghívóban. Tilos a „Tisztelt Asszonyom/Uram”! Tilos a „Tisztelt Asszonyom/Uram”! „Tisztelt Címzett!” vagy „Tisztelt Cím!” elavult, régies. „Tisztelt Címzett!” vagy „Tisztelt Cím!” elavult, régies.

10 Elköszönés Az „üdvözlettel” semleges, bármikor írható. Az „üdvözlettel” semleges, bármikor írható. A „tisztelettel”-t akkor írjuk, ha a címzett magas rangú vagy a koránál fogva tiszteljük. A „tisztelettel”-t akkor írjuk, ha a címzett magas rangú vagy a koránál fogva tiszteljük. Záró formulának (klauzulának), soha ne használjuk azt, hogy „Köszönettel”. A megköszönés mindig egy mondat a levél végén. Záró formulának (klauzulának), soha ne használjuk azt, hogy „Köszönettel”. A megköszönés mindig egy mondat a levél végén.

11 E-mail

12 E-mailezés szabályai Soha ne nézzük meg a nem nekünk szóló üzeneteket! Soha ne nézzük meg a nem nekünk szóló üzeneteket! Megszólítás, elköszönés legyen benne, mindent balra zárjunk. Megszólítás, elköszönés legyen benne, mindent balra zárjunk. Hivatalos levelet mindig mentsük le és csatoljuk az e-mailhez. Hivatalos levelet mindig mentsük le és csatoljuk az e-mailhez. Ne írjunk csupa nagy betűvel, mert az olyan, mintha kiabálnánk végig. Ne írjunk csupa nagy betűvel, mert az olyan, mintha kiabálnánk végig.


Letölteni ppt "A kommunikáció Verbális kommunikáció Írás. Írás A beszéd és az írás összehasonlításához Deme László gondolatait hívjuk segítségül: A beszéd és az írás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések