Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Verbális kommunikáció

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Verbális kommunikáció"— Előadás másolata:

1 Verbális kommunikáció
A kommunikáció Verbális kommunikáció Írás

2 Írás A beszéd és az írás összehasonlításához Deme László gondolatait hívjuk segítségül: „Az írás, a rögzítés csökkenti ugyan a személyiséget, de jelentős mértékben növeli a maradandóságot.”

3 Írás Az írás kitüntetett jelentőségét az adja, hogy „távhatúsává” teszi a beszédet, azaz térbeli és időbeli különbségeket áthidalja. Ugyanakkor jelentős hátránya, hogy a közlés elveszti személyességét. (Nem véletlen, hogy a „nagy szerelmek” záróakkordjául a kötelékből szabadulni kívánó fél írásban hozza tudomására kedvesének szakítási szándékát.)

4 Írás A kézzel írás varázsa
A magánlevelezésnél régen az is számított, hogy milyen levélpapírra, milyen illatszerrel átitatva küldte levelét a feladó. Ma már nagyon ritkán ír valaki papíron levelet.

5 Levél - minta Dr. Szakonyi Lajos Dátum tanszékvezető PTE PMMK
Műszaki Informatika Tanszék 7624 Pécs Rókus u. 2. Tárgy: tantárgy leadási kérelem Tisztelt Tanszékvezető Úr! Alulírott Szekeres Szabolcs, mérnök informatikus nappali tagozatos hallgató, azzal a kéréssel fordulok a tisztelt Tanszékvezető Úrhoz, hogy a Viselkedéskultúra (PENB 990) c. tantárgy utólagos leadását engedélyezni szíveskedjék. Előre is köszönöm a segítségét! Tisztelettel: Szekeres Szabolcs SZEKSZAB.PTE

6 Megszólítás Magánlevél esetében bármi lehet.
Hivatalos levélnél, minden nő „Asszony” és minden férfi „Úr”. Pl: Dr. Balogh Elvira asszonynak, Humánpolitikai Osztály vezetője Tisztelt Osztályvezető Asszony!

7 Megszólítás Ha valakinek ismert a rangja, akkor ne a nevén szólítsuk meg, hanem a rangja alapján. Ha a nevét tudom, nem lehet a semleges „uram, asszonyom” megszólítás, mert a neve fontosabb.

8 Megszólítás A „kisasszony” megszólítás kb. 25 évnél fiatalabb nőnek jár ki. (Ma már elavult, inkább idősebb férfiak mondják.) Egy levél/kérvény esetében nem mindig tudjuk ki hány éves – elmúlt-e már 25 – ezért, automatikusan „asszony-nak” szólítom.

9 Megszólítás Az „úrhölgy” vagy „úrasszony” megszólítást csak protokoll célokra használjuk, például egy meghívóban. Tilos a „Tisztelt Asszonyom/Uram”! „Tisztelt Címzett!” vagy „Tisztelt Cím!” elavult, régies.

10 Elköszönés Az „üdvözlettel” semleges, bármikor írható.
A „tisztelettel”-t akkor írjuk, ha a címzett magas rangú vagy a koránál fogva tiszteljük. Záró formulának (klauzulának), soha ne használjuk azt, hogy „Köszönettel”. A megköszönés mindig egy mondat a levél végén.

11

12 E-mailezés szabályai Soha ne nézzük meg a nem nekünk szóló üzeneteket!
Megszólítás, elköszönés legyen benne, mindent balra zárjunk. Hivatalos levelet mindig mentsük le és csatoljuk az hez. Ne írjunk csupa nagy betűvel, mert az olyan, mintha kiabálnánk végig.


Letölteni ppt "Verbális kommunikáció"

Hasonló előadás


Google Hirdetések