Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NETIKETT. Etikett Etikettnek nevezzük a társadalmi érintkezés formáinak megszabott rendszerét. Az etikett kultúránként más és más. Egy gesztus vagy viselkedési.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NETIKETT. Etikett Etikettnek nevezzük a társadalmi érintkezés formáinak megszabott rendszerét. Az etikett kultúránként más és más. Egy gesztus vagy viselkedési."— Előadás másolata:

1 NETIKETT

2 Etikett Etikettnek nevezzük a társadalmi érintkezés formáinak megszabott rendszerét. Az etikett kultúránként más és más. Egy gesztus vagy viselkedési forma az egyik társadalmi csoportban udvarias lehet, de egy másikban akár udvariatlannak is számíthat

3 Netikett Az Internetre vonatkozó illemszabályokat, szokásokat, viselkedési formákat hálózati etikettnek, röviden netikettnek nevezzük.

4 Netikett Mindig töltsük ki a levél tárgya (subject) sort, ami tükrözze a levél tartalmát!

5 Netikett  Válasz küldésekor (reply) ellenőrizzük levelünk tárgyát! Lehet, hogy a különbözõ levelezõk miatt már tele van "Re: Vá: Re: Re:" előtagokkal.  Töröljük ezeket (egy kivételével). A válasz- ban csak annyit idézzünk az eredeti levélből, amennyi a válasz megértéséhez kell, és ne többet!

6

7

8 Netikett  Ha továbbküldünk egy üzenetet (forward), akkor ne változtassunk rajta!  Ha egy nekünk írt személyes levelet akarunk továbbítani, kérjünk előzetesen engedélyt a feladótól, hisz õ abban a hiszemben írta a levelet, hogy csak mi fogjuk majd elolvasni.

9 FEJLÉC TÖRZS ALÁÍRÁS

10 Netikett  Használjunk vegyesen kis- és nagybetűt is, akárcsak a közönséges levelekben!  A CSUPA NAGYBETŰ OLYAN, MINTHA KIABÁLNÁNK!  Ne írjunk ékezetes karaktereket, csak ha már megbizonyosodtunk arról, hogy a címzett el tudja olvasni azt!  Maximum 60 karakter széles sorokat írjunk..

11 Netikett  Az élőbeszéd mimikája színezheti, de meg is változtathatja a kimondott szavak értelmét. Ezt írásban úgynevezett a smiley segítségével jelezhetjük, melyek írásjelekből alkotott arcfigurák :-) jókedvű, vicces :-i cigiző alak 8-) szemüveges alak :-( szomorú 8:-) kislány :'-( sírás :'-( sírás :-O csodálkozás :-O csodálkozás :-D nevetés :-D nevetés :-> sátáni vigyor.. :-> sátáni vigyor..

12 Netikett  Soha ne használjunk trágár, illetlen kifejezéseket leveleinkben!  Ha ilyen levelet kapunk, a legokosabb, ha nem válaszolunk  A levél végén illik elköszönni, s ha fontosnak tartjuk, itt megadhatjuk elérhetőségünket is (email címünk általában megjelenik a levelezőkben), de ez a névjegy (sign) legyen rövid, 4 sornál lehetőleg ne legyen hosszabb!

13 Netikett  Nem illik kéretlen információt (spam) küldeni emailben.  Végül, de nem utolsó sorban: az Interneten történő levelezés nem biztonságos, kivéve ha valamilyen rejtjelező eszközt használunk! Ne írjunk semmi olyasmit egy e-mailbe, amit nem küldenénk el egy nyílt levelezőlapon!  Az elektronikus levél is hamisítható.  Ha bármi gondod van a levelezéssel kapcsolatban, akkor a legtöbb helyen a postmaster címre írhatsz segítségkérő levelet, mert ezt a címet legtöbbször megfelelő tudással bíró ember olvassa.

14 Netikett- Rövidítések  leggyakrabban feltett (ismételt) kérdéseket és válaszok GYIK (Frequently Asked Questions) FAQ (Frequently Asked Questions) FAQ  szerény véleményem szerint szvsz, (In My Humble Opinion) IMHO  A buta, vagy felesleges kérdést feltevő kezdőknek válaszolhatja a számítógépes guru, hogy olvassa el a szoftverhez/hardverhez tartozó kézikönyvet, mert a kérdés annyira magától értetődő, hogy ott is megtalálható (RTM, Read The Manual).  Persze az is megeshet, hogy a földön fetreng majd a nevetéstől (ROTFL - Rolling On The Floor Laughing)...


Letölteni ppt "NETIKETT. Etikett Etikettnek nevezzük a társadalmi érintkezés formáinak megszabott rendszerét. Az etikett kultúránként más és más. Egy gesztus vagy viselkedési."

Hasonló előadás


Google Hirdetések