Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vírusok, kémek és egyéb kártevők.  A biztonság a jól megválasztott és karbantartott jelszónál kezdődik. Egy két tanács a jó jelszó megválasztásához:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vírusok, kémek és egyéb kártevők.  A biztonság a jól megválasztott és karbantartott jelszónál kezdődik. Egy két tanács a jó jelszó megválasztásához:"— Előadás másolata:

1 Vírusok, kémek és egyéb kártevők

2  A biztonság a jól megválasztott és karbantartott jelszónál kezdődik. Egy két tanács a jó jelszó megválasztásához: ◦ SENKINEK ne adja oda a jelszavát. A jelszónak az a lényege, hogy Ön kívül senki ne ismerje. ◦ SOHA ne írja le a jelszavát, főleg ne a számítógépe közelébe. ◦ SOHA ne engedje, hogy amíg gépeli a jelszavát, valaki hátulról nézze. Ez a jelszólopás leggyakoribb formája. ◦ SOHA ne küldje el a jelszavát senkinek levélben. ◦ Ha teheti, rendszeresen változtassa meg a jelszavát.

3 ◦ SOHA ne használja az azonosítóját jelszónak. Mindenki ezzel kezdi a próbálkozást. ◦ ne válasszon olyan szót, aminek közvetlenül van Önhöz köze. Ilyenek például a családtagok nevei, becenevek, születési dátum, rendszám, telefonszám stb. ◦ Érdemes minimum 8 karakter hosszú, betűkből és számokból álló jelszót választani. ◦ SOHA ne használja ugyanazt a jelszót több rendszeren.

4  Levelezés ◦ Mielőtt nagyon személyes, és üzleti levelezésbe kezd, nem árt, ha tudja, hogy a Ön leveleit nemcsak Ön és a címzett olvashatja el. Az Internet szolgáltatójának lehetősége van arra, hogy elolvassa a Önnek érkezett, az Ön által írt levelet. Ugyanezt megteheti a címzett szolgáltatója, bármelyik másik közbeeső állomás. Joggal kérdezheti, hogy van-e joguk ehhez. Van. Sőt, néha nemcsak joguk, hanem kötelességük odafigyelni egy- egy felhasználó leveleire. Fogja fel az egészet úgy, mintha egy nyílt levelezőlapot adna fel. Útközben mindenki el tudja olvasni, aki nagyon el akarja.

5  Vírusok ◦ Ha egy ismeretlen címről kap file-t (amit nem Ön kért), az lehet vírusos. Levélben azonban csak egy file útján kaphat vírust, és az a vírus csak akkor indul el, ha a kapott file-t elindítja.

6  Tűzfal ◦ Néhány tűzfal csak email forgalmat enged át, így védve a hálózatot minden külső támadástól (kivéve persze az email-en keresztülieket). Más tűzfalak kevesebbet korlátoznak, és csak azokat a rendszereket, szolgáltatásokat nem engedik át, amelyek problémát okozhatnak. ◦ Általában a tűzfalak úgy vannak konfigurálva, hogy a külső világ bejelentkezését, és a hálózathoz való hozzáférését ne engedélyezzék. Így a belső hálózaton kívülről senki nem tudja elérni a gépeket. A bentről kifelé történő kommunikációt azonban engedik, tehát a hálózat felhasználói semmit nem vesznek észre.

7  Tűzfal ◦ A tűzfal nem tudja megvédeni olyan támadásokkal szemben, amik nem mennek át magán a tűzfalon. A titkos adatok nemcsak az Internet felé “szökhetnek ki”. Számolni kell a szokásos módszerekkel is: az adatokat egy lemezen is el lehet lopni. ◦ A tűzfal továbbá nem tud megvédeni a vírusoktól sem. Rengeteg féle és felépítésű vírus van közkézen. Ezeket mind képtelenség “röptében”, a tűzfalon való áthaladáskor ellenőrizni. ◦ A tűzfal tehát nem helyettesíti a felhasználókat. Az ilyen jellegű problémákat nekik kell megoldani. De ezek észrevehető dolgok, a nem észrevehető dolgok ellen biztonságot tudnak nyújtani a tűzfalak.

8  A számítógépes vírus. ◦ A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú, más állományokat használhatatlanná, sőt teljesen tönkre is tehet.

9  Ha egy számítógépes vírus kerül egy másik programba, akkor ezt fertőződésnek nevezzük. A vírus csupán egyike a rosszindulatú szoftverek számos típusának. Ez megtéveszthető lehet a számítógép- felhasználók számára, mivel mára lecsökkent a szűkebb értelemben vett számítógépes vírusok gyakorisága, az egyéb rosszindulatú szoftverekhez, mint például a férgekhez képest.

10  Bár a számítógépes vírusok lehetnek kártékonyak (például adatokat semmisítenek meg), a vírusok bizonyos fajtái azonban csupán zavaróak. Némely vírus késleltetve fejti csak ki hatását, például csak egy bizonyos számú gazdaprogram megfertőzése után. A vírusok domináns kártékony hatása az ellenőrizetlen reprodukciójuk, mely túlterhelheti a számítógépes erőforrásokat.

11  Napjainkban (2009), az internet térhódításával vírusok már valamivel kevésbé gyakoriak, mint a hálózaton terjedő férgek. Az antivírus szoftverek, melyeket eredetileg a számítógépes vírusok elleni védelemre fejlesztettek ki, mára már képesek a férgek és más veszélyes szoftverek, mint például a kémprogramok (spyware) elleni védelemre is.

12  A védekezés: ◦ Ma már elképzelhetetlen, hogy egy számítógépre ne legyen telepítve, olyan vírusirtó ami folyamatosan fut. ◦ Egy tűzfalat mindenképpen érdemes használni, ◦ A gépünkön időközönként egy másik vírusirtót is érdemes lefuttatni. ◦ De a felhasználó magatartása a legjobb vírusirtó.


Letölteni ppt "Vírusok, kémek és egyéb kártevők.  A biztonság a jól megválasztott és karbantartott jelszónál kezdődik. Egy két tanács a jó jelszó megválasztásához:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések