Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számítógépes vírusok. Fogalom: A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számítógépes vírusok. Fogalom: A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban."— Előadás másolata:

1 Számítógépes vírusok

2 Fogalom: A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú, más állományokat használhatatlanná, s ő t teljesen tönkre is tehet.

3 Vírusok jellemz ő i: A gazdaprogramok megfertőzése és az önsokszorosító viselkedés valamennyi vírusra jellemző. Ezenkívül gyakran rendelkeznek a következő tulajdonságokkal: • • nagyon kis méretűek • • futtatható állományokat képesek megfertőzni • • általában ártó szándékkal készítették őket • • gyakran akár válogatva, időzítve tönkretesznek más fájlokat • • rejtetten működnek, esetleg akkor fedik fel magukat, ha feladatukat elvégezték • • egyre fejlettebb intelligenciával rendelkeznek, például változtathatják saját kódjukat és aktivitásukat

4 Számítógépes vírusok fajtái, csoportosítása: A számítógépes vírusokat több szempont szerint csoportosíthatjuk. Ilyen szempont szerint lehet az, hogy milyen állományokat fertőznek meg, milyen állományokkal terjednek. Másik csoportosítási szempont lehet, hogy a vírus mennyire károkozó. Terjedésük szerint lehetnek: • Boot vírusok • Alkalmazásvírusok • Makrovírusok • Férgek Károkozás szerint lehetnek: • Rosszindulatú vírusok • Ártalmatlan vírusok

5 Bootvírusok A boot vírusok az els ő ként megjelen ő vírusok közé tartoznak. Leggyakrabban akkor terjednek, ha fert ő zött lemezzel indítjuk el a rendszert. Ebben az esetben a vírus a merevlemez boot szektorába ágyazódik be, így még az operációs rendszer betöltése el ő tt aktiválódik. Ennek hatására a fert ő zött merevlemez az összes meghajtóba helyezett lemezt megfert ő zi Alkalmazásvírusok Az alkalmazás- vagy más néven programvírusok a futtatható kódot tartalmazó (.COM,.EXE kiterjesztés ű ) állományokat fert ő zik meg. A megfert ő zött állományokba beírják a saját kódjukat. Két fajtáját különböztetjük meg: hozzáf ű z ő d ő (append) és felülíró (replace) vírusokat. Makrovírusok Els ő sorban olyan dokumentumszerkeszt ő programokat támadnak meg a makrovírusok, melyek elég fejlettek, hogy bizonyos lépéssorozatokat képesek legyenek makrókkal automatizálni. Általában Word és Excel által készített dokumentumokat (.DOC,.XLS) fert ő znek meg. Terjedésükhöz elegend ő egy fert ő zött állomány megnyitása, és a vírus már be is tölt ő dik a memóriába, mely a kés ő bbiekben megnyitott dokumentumokat megfert ő zi. A fert ő zést általában már csak akkor vesszük észre, amikor már kés ő. Férgek Terjedésük szempontjából a féreg vírusok eltér ő viselkedés ű ek, mivel nem hagyományos értelemben fejtik ki károkozó hatásukat, hiszen nem tesznek kárt állományainkban. Els ő sorban interneten, hálózaton terjednek. Megbújnak a számítógépen, és információt gy ű jtenek róla, majd az összegy ű jtött információkat tárolják. Ha ismét csatlakozunk az internetre, hálózatra, akkor ezeket a tárolt információkat a megadott címre továbbítják.

6 Hogyan védekezhetünk a vírusok ellen? A legegyszer ű bb védelem: ne tegyünk be idegen lemezt a gépbe, ne indítsunk (bootoljunk) idegen lemezr ő l, és ne másoljunk át a winchesterünkre bizonytalan eredet ű programokat azok el ő zetes ellen ő rzése nélkül! Csak jogtiszta szoftvereket használjunk, mert az illegálisan másolt programok fert ő zésveszélyt hordoznak! Adatainkról rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot! Ha nyilvános hálózati kapcsolattal rendelkezünk, gondoskodjunk megfelel ő biztonságot nyújtó t ű zfal kiépítésér ő l. A t ű zfal lényegében a hálózat és a számítógép közötti szoftveres védelmi rendszer. A t ű zfal korlátozhatja, hogy milyen adatok kerüljenek a számítógépünkr ő l a hálózatra és fordítva. Csak olyan e-maileket nyissunk meg, amelyek ismert helyr ő l érkeznek és értelmes, a feladóval összefüggésbe hozható a tárgyuk. Figyeljünk rá, hogy a csatolmányunknak milyen kiterjesztése van. A vírusok megpróbálják álcázni magukat.


Letölteni ppt "Számítógépes vírusok. Fogalom: A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések