Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Információ-kezelés Irodai és rendszer fájltípusok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Információ-kezelés Irodai és rendszer fájltípusok."— Előadás másolata:

1 1 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Információ-kezelés Irodai és rendszer fájltípusok

2 2 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Bevezető A következőkben megismerkedünk a leggyakoribb operációs rendszer illetve irodai fájltípusokkal és a hozzájuk tartozó szerkesztő programokkal. Ha munkánk során szembetalálkozunk valamelyikkel már tudni fogjuk merre tapogatózzunk.

3 3 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Szöveges dokumentumok doc A Microsoft Word saját fájltípusa. Formázott szöveget tartalmaz, esetleg képeket is. Mivel a formátum nem nyílt, azaz nem lehet tudni, hogy mi módon kódolja a szöveget, ezért nincs a Microsoft Word programján kívül más olyan program, ami az összes doc fájlt jól meg tudná nyitni. A doc fájlok jelentős részét jól megjeleníti az OpenOffice program. A doc formátum nagy hátránya, hogy vírusokat képes hordozni.

4 4 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Szöveges dokumentumok sxv Az OpenOffice formázott szöveg formátuma. Megnézni vagy szerkeszteni értelemszerűen az OpenOffice szövegszerkesztőjével lehet. rtf Az rtf a "Rich Text Format" rövidítése, ami "gazdag szövegformátum„-ot jelent. Egy viszonylag egységes formátum, formázott szövegek írására. Megnézésére az OpenOffice a Microsoft Word vagy a Macintosh is képes.

5 5 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Szöveges dokumentumok pdf Az Adobe cég által készített fájlformátum, formázott szöveget és képeket tartalmaz. A pdf fájlokat általában nem lehet szerkeszteni, csak megnézni. Mivel a pdf-olvasó programok ingyenesek, ezért igen gyakori, hogy pdf formátumban adják a cégek a különböző termékleírásokat. ps A ps a PostScript fájlok kiterjesztése. A PostScript egy szabványos formátum, a pdf nyílt megfelelője.

6 6 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Prezentációk ppt A Micorsoft PowerPoint bemutatókészítőjének a saját formátuma. Linuxos környezetben az OpenOffice tudja megmutatni. sxi Az OpenOffice bemutatókészítőjének saját formátuma.

7 7 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Táblázatok xls A Microsoft Excel táblázatkezelő programjának formátuma. Linux rendszereken az OpenOffice, vagy a Gnumeric tudja ezeket megjeleníteni. sxc Az OpenOffice táblázatkezelőjének formátuma. Megnézni vagy szerkeszteni értelemszerűen az OpenOffice táblázatkezelőjével lehet.

8 8 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Adatbázisok mdb A Micorsoft Access adatbáziskezelőjének saját formátuma. Linuxos környezetben az OpenOffice tudja megmutatni. odf Az OpenOffice adatbáziskezelőjének fájlformátuma.

9 9 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Szöveges állományok txt A txt az angol "text", azaz "szöveg" szó rövidítése. A txt fájlok valamiféle szöveget tartalmaznak, mindenféle kódolás és formázás nélkül. (Azaz: Minden betűnek és számnak a szokásos ACSII kódját tartalmazza. Ezeken kívül mást nem is, így nem lehet például betűtípust, betűméretet, színeket beállítani.) A txt fájlokat számtalan módon meg lehet nézni, minden szövegszerkesztő és texteditor ismeri.

10 10 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Ideiglenes állományok temp, tmp A "temporary", azaz "ideiglenes" szó rövidítése. Különböző programok hoznak létre ilyen kiterjesztéssel fájlokat, emelyekre csak ideiglenesen van szükségük. Rendszerint maguktól le is törlik ezeket.

11 11 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Biztonsági másolatok bak Az angol "back up" kifejezés rövidítéséből származik. Egyes programok ilyen kiterjesztésű fájlokba mentenek menet közben, automatikusan. Így, ha valamilyen hiba miatt leáll a program, akkor ezekből a fájlokból visszakereshető a legutóbbi mentett állapot.

12 12 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Alkalmazások exe Az "executable", azaz végrehajtható szó rövidítéséből származik. A Microsoft Dos és Windows operációs rendszerein a futtatható fájlok kapják ezt a kiterjesztést, ezek nem futnak a Linux rendszerek alatt. com Microsoftos operációs rendszerek alatti futatható állománytípus jellemzően rezidens programokhoz.

13 13 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Rendszer fájlok sys Rendszer fájl dll Dinamikus csatolású függvénytár. Az operációs rendszer azon szolgáltatása, amely lehetővé teszi, hogy az végrehajtható rutinok külön,.dll fájlok formájában legyenek tárolva.

14 14 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Rendszer fájlok cab Windows telepítő fájljai vannak így becsomagolva hlp Help fájlok log Napló fájl ini Konfigurációs fájlok


Letölteni ppt "1 Informatikai Szakképzési Portál www.itszp.hu Információ-kezelés Irodai és rendszer fájltípusok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések