Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr.Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr.Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék."— Előadás másolata:

1 Dr.Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék

2

3 Program indítása („vagylagosan”):

4

5

6

7 Kezelés: Ikonokról Menüsorról Egér kattintással Billentyűzetről (egyes funkciók) Kezelése nagyon hasonló az Microsoft Office programokhoz (Word, Excel, stb.). A program az utoljára használt adattáblázattal indul. Értelemszerűen nyitható más adatbázis, vagy új táblázat is.

8

9

10

11 Menüsor Ikonok 10x10-es táblázat: 10 változó (variables), 10 esettel (cases) Változók (variables) Esetek (cases)

12 Adatrögzítés lehetséges: Statistica rendszerén belüli táblázatba, adatfájlba (*.sta), vagy exportálható más adatbázis/táblázatkezelő formátumokba (Excel, Lotus/Quattro, dBASE, stb.), vagy rögzíthető szövegfájlként (*.txt), HTML (*html) formátumban, SPSS Portable (*.por) formátumban is. A táblázat az Excelhez hasonlóan kitölthető.

13

14

15 Ugyanezeket a típusú (adat)fájlokat befogadja a Statistica. Tehát a különböző szövegszerkesztő, táblázatkezelő, adatbáziskezelő programokban rögzített adatok konvertálhatók, megnyithatók, „importálhatók”. (És utána a program saját, *.sta formátumában is menthetők.)

16

17 A továbbiakhoz példaként nyissuk meg az „ergo.sta” fájlt.

18

19

20 A változók szerkeszthetők, nézetük és formátumuk változtatható, számuk csökkenthető és növelhető, új változók generálhatók, tartalmuk átalakítható, stb. Mindezek a menüsorról, ikonokról, vagy egérműveletekkel egyaránt végrehajthatók. Pl. új változó hozzáadása lehetséges: 1. Insert/Add Variables... menüből, 2. Data/Variables/Add… menüből, 3.a „More Buttons” (vagy nagyobb felbontásnál „Vars”) ikonról/gombról Vars/Add... menüből, 4. jobb egérgomb kattintás bármely változóra és Add Variables… menü, 5.„Variable Specification Editor”- Vars/Add Vars…… Mindenki azt használhatja, ami számára a legszimpatikusabb. Változó hozzáadásánál az 1-4. esetekben a megnyíló ablak a következő: Változók kezelése:

21

22

23 Új változóként képezzük és szúrjuk be a Body Mass Indexet (BMI)! (A piros nyíllal jelzett mezőket átírjuk/bejelöljük, és a képletet az alsó mezőbe beírjuk. A képlet kezdése:„=”)

24

25

26 Az előzőekhez hasonlóan változtatható a változó elnevezése, vagy bővíthető hosszabb címkével (Label), illetve módosíthatók a változók különböző tulajdonságai, „specifikációi”. (Ezek egy része a változó „fejlécében” - Header - is megjeleníthető.)

27

28 Ha egy változó „fejlécére” bal egérgombbal 2x rákattintunk, akkor a következő ablak nyílik meg:

29

30

31

32 A „Variable Specification Editor”- ban bármelyik változó elnevezése és jellemzői módosíthatók! Változók hozzáadása, törlése, másolása, kitöltése, stb. is lehetséges ebben az ablakban – több módon is...

33 Szöveges változók kódolására nézzük a következő példát:

34

35

36

37

38

39 Adatok szűrése, szelekciója: Tools/Selection Conditions menüből Ikonról/gombról Statisztikáknál: SELECT CASES gombról

40

41

42

43

44

45

46

47 A szelekció kijelzése itt állítható be tetszés szerint:

48

49

50

51

52 A szelekció nagyon sokféleképpen használható még. Nézzük az ergo.sta fájlt, sorba rendezett TM adatok szerint, bizonyos TM és TT alapján szelekcióval. (Pl.: TM 187-190 között, TT 75-nél nagyobb.)

53

54

55 HÁT ENNYIT BEVEZETÉS KÉPPEN…

56

57 The End of Part 0


Letölteni ppt "Dr.Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések