Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Netikett Internetes bűnözés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Netikett Internetes bűnözés"— Előadás másolata:

1 Netikett Internetes bűnözés
Adatvédelem Netikett Internetes bűnözés

2 Veszélyforrások Ember: Figyelmetlenség: Adatok kiszolgáltatása:
Jelszó szem előtt tartása, (monitorra ragasztása) Nem megfelelő jelszó megválasztása (szül. dátum, családtag neve…) Leskelődők figyelmen kívül hagyása Adatok kiszolgáltatása: Közösségi oldalakon (facebook): telefonszám, cím, nyaralás időpontja, … Fontos levelek szemetesbe dobása (bankszámlakivonat, …) Szándékos károkozás, bűnözés: (Lásd 9. osztály – Vírusok) Hacker: célja:Programok átírása ártó szándék nélkül, információk megszerzése. Cracker: ártó szándékú, kárt okoz. Számítógép/mobiltelefon lopás!

3 Veszélyforrások Programok: (Lásd vírusok) HW, SW hiba
Férgek, Trójai programok, Vírusok HW, SW hiba Elemi károk: tűz, víz, villám(túláram)

4 Védelmi lehetőségek Személyi védelem: biztonsági őr Fizikai védelem:
Zárak: Ajtó, szekrény, HW kulcs Riasztó berendezések Kamerák

5 Védelmi lehetőségek Programozott védelem: Biztonsági másolat
Vírusirtó program Tűzfal program Jelszavas védelem Hozzáférés védelem: jogok korlátozása

6 Jelszavak Jó jelszavak: Rossz jelszavak: Min. 8 karakter,
Kis-nagybetűk, Speciális karakterek (%, !, .), Számok Ne szótári szavak legyenek. Rossz jelszavak: Családtag neve Családtag neve+szám/dátum Házi kedvenc neve Kedvenc étel/ital neve/kocsi rendszáma Hobbira utaló, vagy azzal kapcsolatos Stb…

7 Netikett Hálózati viselkedés alapelveit, az Internet használatának általános, elfogadott erkölcseit rögzíti. Írásaink (Facebook-on) jogi következményekkel járhatnak! (Fenyegetés, Rágalmazás) Másokról feltett fotók feljelentést vonhatnak maguk után! (Fél év börtön facebookos fotók miatt)

8 Trollok és kezelésük Troll: Mit tegyünk ellene: Rosszindulatú,
aki viselkedésével másokat feldühít, zaklat, nem megfelelő tartalmakat tölt fel Mit tegyünk ellene: Maradj higgadt Ne vitázz vele (ezt élvezi) Töröljük ki pár nap késéssel. Tegyünk jelentést a szolgáltatónál

9 Chat, fórum Mielőtt elküldi üzenetét, tekintse át a csevegőszoba, a fórum vagy internetes közösség szabályait. Ügyeljen személyes adatai védelmére: soha ne szerepeljen teljes nevén. Ne kérdezzen rá mások teljes nevére. Ne térjen el a tárgytól. Ne alkalmazzon bántó nyelvezetet. Ne használjon CSUPA NAGYBETŰT – ez olyan, mintha kiabálna. Rövid üzeneteket írjon. Ügyeljen a helyesírásra. Mielőtt egy fórumon új témakörbe kezdene, nézze meg, hogy más nem kezdeményezte-e már ugyanezt. Ha igen, arra válaszoljon.

10 Adathalászat/Megtévesztés példa:
a Kormányzati Portál ügyfélszolgálatától, az címről Hivatalosnak tűnő üzenet arról, hogy az Ügyfélkapus jelszavak eltűntek Kérés arra vonatkozólag, hogy a felhasználó regisztrálja magát újra az adott linken A link bonyolult, de a felhasználó egy kattintással elérheti a weboldalt

11 Adathalászat/Megtévesztés példa:

12 Soha ne küldjük el ben jelszavunkat, bankszámla adatainkat Ne küldjön és ne továbbítson levélszemetet. Ne küldjön és ne továbbítson megtévesztő internetes üzeneteket . A történetek valódiságát ellenőrizze megbízható forrásból, pl. egy mondat begépelése a keresőbe Ne küldjön és ne továbbítson vírusokra figyelmeztető üzeneteket. Ezek megtévesztések lehetnek. Ha több címzettnek küldött levélre válaszol, csak azoknak küldje el válaszát, akikre az valóban vonatkozik. Ne küldjön nagy méretű mellékletet több címzettnek.

13 Torrent Fájlokat részekre bontják
Mindenki egy részt tölt le és közben más tőle tölti le a meglévő részeket. ->gyorsabban le lehet tölteni az egész fájlt. Minél többen töltenek le egy fájlt, annál gyorsabb lesz a letöltés Letöltéshez kell egy program + a torrent fájl A feltöltés Szerzői jogot sérthet!!!

14 Facebookos buktatók (youtube)


Letölteni ppt "Netikett Internetes bűnözés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések