Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ INTERNET VESZÉLYEI KÉSZÍTETTE: Román Róbert KÉSZÍTETTE: Román Róbert FELKÉSZÍTŐ TANÁR: Beták Norbert, Ing. ISKOLA: Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ INTERNET VESZÉLYEI KÉSZÍTETTE: Román Róbert KÉSZÍTETTE: Román Róbert FELKÉSZÍTŐ TANÁR: Beták Norbert, Ing. ISKOLA: Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola."— Előadás másolata:

1 AZ INTERNET VESZÉLYEI KÉSZÍTETTE: Román Róbert KÉSZÍTETTE: Román Róbert FELKÉSZÍTŐ TANÁR: Beták Norbert, Ing. ISKOLA: Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola Érsekújvár – Szlovákia Érsekújvár – Szlovákia

2 Ő KÉRDÉSEK BEVEZETŐ KÉRDÉSEK

3 TARTALOM

4 Mi az az INTERNET? O angol szóból ered „internetwork” (Hálózatok hálózata) O számítógép-hálózatokat kapcsol össze O minden számítógép kap egy hálózati azonosítót (IP-címet), ezt egymás azonosítására használják. O angol szóból ered „internetwork” (Hálózatok hálózata) O számítógép-hálózatokat kapcsol össze O minden számítógép kap egy hálózati azonosítót (IP-címet), ezt egymás azonosítására használják.

5 AZ INTERNET TÖRTÉNETE O 1969-ben USA-ban létrejött az első számítógép hálózat- ARPANET. O Egyre több egyetem csatlakozott a hálózathoz. O Kifejlesztették a TCP/IP protokollt, ami hivatalos protokollja lett az APRANET - nek. O 1983-ban leválik a katonai rész – MILNET. O 1980-as évek végén APRANET átadja a helyét az INTERNETnek. O 1992-ben fejlesztették ki a WWW-t (World Wide Webet) alkalmazást ami grafikus felületet biztosít az internet felhasználóknak. O 1969-ben USA-ban létrejött az első számítógép hálózat- ARPANET. O Egyre több egyetem csatlakozott a hálózathoz. O Kifejlesztették a TCP/IP protokollt, ami hivatalos protokollja lett az APRANET - nek. O 1983-ban leválik a katonai rész – MILNET. O 1980-as évek végén APRANET átadja a helyét az INTERNETnek. O 1992-ben fejlesztették ki a WWW-t (World Wide Webet) alkalmazást ami grafikus felületet biztosít az internet felhasználóknak.

6 ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK

7 INTERNETES VÁSÁRLÁS O Manapság egyre többen vásárolnak az interneten, ezért egyre több átverés is történik. O Az átverés elkerülése érdekében: O Kevesebb személyes adatot adjunk meg! O Győződjünk meg az oldal hitelességéről! O Senkinek ne áruljuk el a jelszót és az ellenőrző szót! O Számlaszámodat és a PIN - kódodat soha ne küld el senkinek! O Manapság egyre többen vásárolnak az interneten, ezért egyre több átverés is történik. O Az átverés elkerülése érdekében: O Kevesebb személyes adatot adjunk meg! O Győződjünk meg az oldal hitelességéről! O Senkinek ne áruljuk el a jelszót és az ellenőrző szót! O Számlaszámodat és a PIN - kódodat soha ne küld el senkinek!

8 MEGTÖRTÉNHET… O Egy ügyes hacker könnyen kitudja játszani az internetes vásárlókat. O A hacker bejelentkezik a web áruházba a felhasználó nevünkkel és jelszavunkkal. O Megváltoztatja a kiszállítási címet, így a mi költségünkre, de az ő címére szállítják ki a terméket. O Másik gyakran előforduló trükk, hogy a vevőt átirányítja a saját oldalukra. O A hitelkártya adatait így már rögtön a hacker kapja meg. O Egy ügyes hacker könnyen kitudja játszani az internetes vásárlókat. O A hacker bejelentkezik a web áruházba a felhasználó nevünkkel és jelszavunkkal. O Megváltoztatja a kiszállítási címet, így a mi költségünkre, de az ő címére szállítják ki a terméket. O Másik gyakran előforduló trükk, hogy a vevőt átirányítja a saját oldalukra. O A hitelkártya adatait így már rögtön a hacker kapja meg.

9 FÁJLCSERE

10 E-MAIL O Elektronikus posta (e-mail) segítségével bárkinek bárhonnan tudunk elektronikus úton levelet küldeni. O Levélhez csatolhatunk fájlokat (képet, videót …) O Átverés elkerülése és a személyes adatok védelme érdekében: O Posta fiókodból mindig lépj ki! O Jelszavad ne áruld el senkinek! O Idegen feladóknak ne küld el személyes adataid! O Bankoktól érkező gyanús levelekre ne válaszolj! O Elektronikus posta (e-mail) segítségével bárkinek bárhonnan tudunk elektronikus úton levelet küldeni. O Levélhez csatolhatunk fájlokat (képet, videót …) O Átverés elkerülése és a személyes adatok védelme érdekében: O Posta fiókodból mindig lépj ki! O Jelszavad ne áruld el senkinek! O Idegen feladóknak ne küld el személyes adataid! O Bankoktól érkező gyanús levelekre ne válaszolj!

11 MEGTÖRTÉNHET…

12 ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK O Mi az a e-mail? O Mit tehetünk a személyes adatok védelme érdekében? O Mit tölthetünk le az internetről? O Mit oszthatunk meg az interneten legálisan? O Mire kell figyelni az interneten való vásárláskor? O Mi az a e-mail? O Mit tehetünk a személyes adatok védelme érdekében? O Mit tölthetünk le az internetről? O Mit oszthatunk meg az interneten legálisan? O Mire kell figyelni az interneten való vásárláskor?

13 INTERNETES KÁRTEVŐ O A számítógépes vírus egy szoftverprogram. O Beavatkozik számítógépünk működésébe: O Megrongál és töröl adatokat O Levelező rendszerünket is felhasználhatja O A merevlemez teljes tartalmát is törölheti O A számítógépes vírus egy szoftverprogram. O Beavatkozik számítógépünk működésébe: O Megrongál és töröl adatokat O Levelező rendszerünket is felhasználhatja O A merevlemez teljes tartalmát is törölheti

14 INTERNETES KÁRTEVŐK ELKERÜLÉSE

15 ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK O Mi az a számítógépes vírus? O Hogyan tudjuk elkerülni az internetes kártevőket? O Mit csinál a vírus a számítógépünkben? O Mi az a számítógépes vírus? O Hogyan tudjuk elkerülni az internetes kártevőket? O Mit csinál a vírus a számítógépünkben?

16 JÓ TANÁCSOK

17

18

19 Sajnálom! De a válasz helytelen Megpróbálom még egyszer

20 Az internet számítógép hálózatokat kapcsol össze. Igaz Hamis a b Sajnálom! De lejárt az ideje… Ha kíváncsi a helyes válaszra várjon 5 másodpercet Kérem a következő kérdést Kérem a következő kérdést

21 Gratulálok ! Helyesen válaszoltál Következő kérdés

22 Az első számítógép hálózat neve mi volt? WWW APRANET MILNET INTERNET a b c d Sajnálom! De lejárt az ideje… Ha kíváncsi a helyes válaszra várjon 5 másodpercet Kérem a következő kérdést Kérem a következő kérdést

23 Gratulálok ! Helyesen válaszoltál Következő kérdés

24 Az internetről bármit letölthetünk és megoszthatunk legálisan. Igaz Hamis a b Sajnálom! De lejárt az ideje… Kérem a következő kérdést Ha kíváncsi a helyes válaszra várjon 5 másodpercet Kérem a következő kérdést

25 Gratulálok ! Helyesen válaszoltál Következő kérdés

26 A vírus az egy szoftverprogram. Igaz Hamis a b Sajnálom! De lejárt az ideje… Befejeztem Ha kíváncsi a helyes válaszra várjon 5 másodpercet Befejeztem

27 Gratulálok ! Helyesen válaszoltál

28 FORRÁS

29 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "AZ INTERNET VESZÉLYEI KÉSZÍTETTE: Román Róbert KÉSZÍTETTE: Román Róbert FELKÉSZÍTŐ TANÁR: Beták Norbert, Ing. ISKOLA: Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola."

Hasonló előadás


Google Hirdetések