Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Internet avagy a hálózatok hálózata. Az Internet története 1.  A hidegháború egy fontos problémája Amerikában a hatvanas évek elején:  Az amerikai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Internet avagy a hálózatok hálózata. Az Internet története 1.  A hidegháború egy fontos problémája Amerikában a hatvanas évek elején:  Az amerikai."— Előadás másolata:

1 Az Internet avagy a hálózatok hálózata

2 Az Internet története 1.  A hidegháború egy fontos problémája Amerikában a hatvanas évek elején:  Az amerikai kormányszervek hogyan tudják megtartani a kommunikációt egy esetleges nukleáris háború alatt, illetve után?  decentralizált hálózat

3 Az Internet története 2.  a Pentagon egyik szervezete kifejleszti: ARPANET-et, (az Internet őse) 1960-as évek végére már működik  A hálózat létrejötte után furcsa dologra derült fény: a hálózatot hírek és személyes üzenetek árasztották el, sokan privát kommunikációra használták  Ebben az időben születtek az első levelezési listák.

4 Az Internet története 3.  Az 1980-as évekre az USA minden egyeteme rácsatlakozott a hálózatra  80-as évek közepén megjelenik Nyugat-Európában  90-es évekre elérte Közép-Kelet-Európát

5 Az Internet története 4.  Az ARPANET-be bármilyen számítógépet be lehetett kötni, ami ismerte a hálózat kommunikációs szabványát  Nem számított a gép márkája, a tartalma, sőt még tulajdonosának a kiléte sem.  Az ARPANET 1989-ben formálisan megszűnt.  A felhasználók szinte észre sem vették a változást, hiszen az ARPANET funkciói nemcsak tovább éltek Internet nevű utódjában, de jelentősen javultak is.

6 Az Internet működése  Az Internet gerincét a szerverek alkotják, amelyeket valamilyen adatátviteli közeg kapcsolnak össze egymással.  Ezekhez a gépekhez közvetlenül vagy Internet- szolgáltatókon keresztül csatlakoznak az egyes felhasználók - kliensek.  Bármely kliens a gerinchálózaton keresztül el tudja érni a hálózat bármely másik pontját függetlenül attól, hogy az egymással kapcsolatba került számítógépek fizikailag hol helyezkednek el.

7 A hálózat sikerének titka  Az adó feldarabolja az üzenetet kis csomagokra és elküldi a vevő irányába.  Minden csomagnak saját címe van.  A csomag útvonala lényegtelen.  Ha egy csomag nem érkezik meg, a vevő újra lekéri azt.

8 Részletesebben…  Az üzeneteket kis csomagokra bontják szét.  Minden számítógép kap egy címet. Ez az IP cím.  Az üzenet kap egy fejlécet, hogy melyik számítógépről melyikre megy.  A csomag tartalmaz egy sorszámot is.  A címzett gép ezeket összeszedi majd sorrendbe rakja.  Ha eltűnik egy csomag, akkor a fogadó visszajelez, hogy kéri az elmaradt csomagot. Tehát az Internetnek a csomagkapcsolt hálózat az alapja.

9 TCP/IP protokoll  Kommunikációs szabvány a számítógépek számára.  A szabvány teljesen nyilvános, így a különböző fejlesztésű gépek problémamentesen tudtak kommunikálni egymással (közösen beszélt nyelv)  Ez a protokoll felel az üzenetek küldéséért / fogadásáért

10 IP-cím  193.224.63.54 (4 szám 0-255)  A számítógépek ezt az azonosítást egymás közt használják.  Minden számítógépnek van IP címe amely rá van kötve az Internetre.  A címek hierarchikus rendszerben kerülnek kiosztásra.  Ez a címzés kb. 4 milliárd cím kiadását teszi lehetővé.  Magyarországon a címek kiadását az MTA-SzTAKI látja el.

11 Domain név  Példa: travis.hu ahol a travis a számítógép neve, a hu pedig azt jelöli, hogy a gép Magyarországon van.  Jobbról balra olvassuk.  Domain regisztráció  A valóság ennél egy fokkal bonyolultabb…  Mivel az IP címek emberi fogyasztásra teljesen alkalmatlanok, ezért kialakították a domain neveket, amelyek általában értelmes rövidítések.

12 Web  A web az Internet leglátványosabb és leggyorsabban bővülő része.  Multimédiás felületet (kép, zene,…)  Weblapok (szervereken)  Bárhonnan és bármikor el lehet érni  Böngészőprogramok…

13 HTML  Az weboldalak HTML ( hyper text markup language ) formátumú dokumentumok.  Linkek / hivatkozások segítségével össze vannak kötve más oldalakkal.  Minden oldalnak saját webcíme, URL-je van, ennek beírásával juthatunk el arra a szerverre, ahol az adott weboldalt fenntartják.

14 URL, vagy webcím  Az Interneten megtalálható fájlok szabványosított címe  Példa: http://travis.hu/chucknorris.jpg  Egyetlen címben összefoglalja a dokumentum megtalálásához szükséges alapvető információkat:  a protokollt (itt: http)  a gép vagy tartomány nevét (itt: travis)  a fájlhoz vezető elérési utat a célgépen belül (itt: chucknorris.jpg)


Letölteni ppt "Az Internet avagy a hálózatok hálózata. Az Internet története 1.  A hidegháború egy fontos problémája Amerikában a hatvanas évek elején:  Az amerikai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések