Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektronikus levelezés [webmail] Bubonyicz Andrea 2009. március.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektronikus levelezés [webmail] Bubonyicz Andrea 2009. március."— Előadás másolata:

1 Elektronikus levelezés [webmail] Bubonyicz Andrea március

2 Fogalmak Az elektronikus levelezés lehet: online: állandó internetkapcsolatot igényel, belépünk a világhálóra és így vesszük igénybe egy webmailserver levelezési programját. (a továbbiakban erről lesz szó) vagy offline: ha a otthoni számítógépünkön önálló levelezőprogramot használunk (pl. MsOutlook Express, Eudora), amelyhez - a levelek letöltése után - az olvasásnál már nem kell online kapcsolat.

3 Fogalmak webmail : a webes felületen történő levelezés. Előnye, hogy nem számítógéphez kötött és a világ bármely pontjáról használhatjuk. Ezek a levelezési programok regisztráció után ingyenesen használhatók, mint pl.: fre .hu, citromail.hu, gmail.com, mailbox.hu A különböző mailserverek képesek kommunikálni egymással, vagyis más levelezőprogram segítségével írt üzeneteket is fogadni, ezt az SMTP (Short Message Transfer Protocol), az egyszerű levél átviteli protokoll teszi lehetővé.

4 küldése •érvényes címre •levél + csatolt állomány (szöveg, kép, táblázat) •gyorsaság - a hálózat forgalmától függ •a levélküldés folyamata: levélírás => a feladó szolgáltatója elküldi a megadott címre => kikerül az internetre => megérkezik a címzett szolgáltatójához => a megfelelő mailbox-ba kerül=> a címzett bejelentkezik a postaládájába és elolvassa a levelet A mailserver minden egyes felhasználó részére egy postaládát - mailbox - tart fenn, ahová a beérkezett leveleket gyűjti és ahonnan a kimenő leveleket továbbítja más levelező programot futtató számítógépeknek.

5 Az cím felépítése felhasználó név.hu (vagy.com) 1., felhasználó neve = azonosító, felhasználónév v. user name mi döntjük el mi legyen és a regisztráció során adjuk meg, szükséges a belépéshez [ALT Gr + V] = „at” - „hol” 3., domain név = hostname, a szolgáltató neve pl.: fre , gmail stb.

6 Az cím felépítése (példák) Postaláda tulajdonosa: Virág Viola Azonosítója: virag.viola Választott szolgáltató: gmail = > címe: Postaláda tulajdonosa: Hektor Viktor Azonosítója: viktor_hektor Választott szolgáltató: fre = > címe:

7 Regisztráció 1., Internetkapcsolat létesítése, szolgáltató kiválasztása pl.: 2., Regisztráció kérése 2/1 azonosító és titkos jelszó megadása (kisbetűk, ékezet nélkül, szóköz és vessző nem használható) 2/2 egyéb adatok megadása, az űrlap kitöltése. 3., A regisztráció eredményekén létrejön a saját postafiókunk a hozzá tartozó címmel. 4., Automatikus belépés (csak az első belépésnél).

8 A fre Menük: Levelezés: Írás - levélírás, Olvasás - beérkezett levelek megtekintése, Mappáim - mappák létrehozása, Beállításaim - a postaláda személyre szabott beállításai Névjegy Címtár - barátok, ismerősök címeinek regisztere Fotótár Képeslap [A névjegy, fotótár és képeslaptár plusz funkciók, a levelezéshez nem fontosak.]

9 A fre Levélírás: Levelezés => Írás vagy Kezdőoldal => Új levél írása => a megjelenő űrlap értelemszerű kitöltése. Fejléc: Címzett - helyes cím beírása (kitöltése kötelező :-)) Másolatot kap - ugyanazt a levelet elküldhetjük másnak is Tárgy - a levél témája, pl. sürgős, fontos stb. Csatolt fájl - a levélhez nagyobb terjedelmű szöveget vagy képeket csatolhatunk Levél: az üres területbe gépeljük a levél szövegét és a KÜLD gombra kattintva elküldjük a címzettnek.

10 A fre A különböző státuszú és tartalmú leveleket mappákba csoportosíthatjuk. Az elküldött levél automatikusan az ELKÜLDÖTT nevű mappába kerül. Ha nem fejeztük be a levelet válasszuk a LEMENT PISZKOZATBA feliratú gombot. Ebben az esetben a megkezdett levél az automatikusan létrejövő PISZKOZAT mappába kerül, ahonnan előszedhető és befejezhető. Alapesetben 3 mappa van: Érkezett - a beérkező levelek mappája Elküldött - az elküldött levelek mappája Kuka - ide kerülnek a kitörölt levelek (végleges törlés a Kuka ürítésével) Új mappa a Levelezés => Mappáim menüben hozható létre. Itt törölhető az egyes mappák teljes tartalma és a létrehozott mappák is.

11 A fre A levelek elolvasása: Levelezés => Olvasás vagy Kezdőoldal => Érkezett mappa A mappa megnyitása - 1 kattintás => Megjelenik a mappa tartalma, vagyis a levelek listája => a levél kiválasztása - a levélre 1 kattintás => Megjelenik a levél szövege A többi mappából hasonló módon szedhetők elő az egyes levelek.

12 A fre Probléma esetén ajánlott a súgó, SEGÍTSÉG használata és abban a megfelelő téma megkeresése. Segítség => A rendszer használatáról => A webes felület használata => az itt felsorolt témákból a megfelelő kiválasztása Sok sikert!


Letölteni ppt "Elektronikus levelezés [webmail] Bubonyicz Andrea 2009. március."

Hasonló előadás


Google Hirdetések