Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?"— Előadás másolata:

1 Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 8 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu 2008

2 Gmail-ezzünk tovább! Lépjünk be a gmail-es fiókunkba (gmail.com / / asas1212). Kiegészítések Ha olvasunk egy levelet, lehetőség van „Régebbiek” / „Újabbak” gombok használatára. Keresés: csak pontos, teljes szót talál meg (a szövegben is). Pl. „betűtípusunk” előforduláskor „betűtípus”-t nem). Címtár: hozzunk létre néhány névjegyet, majd hozzunk létre egy csoportot és próbálkozzunk.

3 Mellékletek Általában a mellékletek maradhatnak a leveinkkel együtt a szerveren (itt: a gmail-nél) akkor, ha szükségünk van rájuk mindig hozzáférhetőek (1) nincs további tennivalónk velük (2) nem csökkentik a rendelkezésre álló tárhelyet vészesen. 1. Hozzáférhetőség van internet-képes számítógépünk van működő internet-kapcsolatunk megbízhatóan elérhető a szolgáltatás 2. További tennivaló lehet a mellékletként kapott dokumentum szerkesztése, javítása, az új változat tovább- (vissza-) küldése be akarjuk tenni a „gyűjteményünkbe” (pl. képek)

4 Kapott mellékletek letöltése
Letöltés és feltöltés: adatok továbbítása (másolása) két számítógép (vagy hasonló: pl. internet és saját gép, számítógép és nyomtató, stb.) között. Az internetről lévén szó: letöltés = internetről a saját gépre másolás, feltöltés = fordítva. Az internet használata során folyamatosan le- és feltöltünk adatokat. Pl. be(le-)töltődik egy weboldal; rákattintunk egy linkre (feltöltődik a parancs), stb. Vagy: a biztonsági frissítések letöltés (majd telepítés) útján kerülnek a gépünkre. A konkrét esetben a „letöltés” szó jelentése: az interneten található állományt (a levél mellékletét) lemásoljuk a saját gépünk egy meghatározott könyvtárába. Ha töröljük a levelet (vele együtt a mellékletet) a postafiókunkból, akkor ott hely szabadul fel, a letöltött melléklet viszont a gépünkön megmarad!

5 Kitérő: tartsunk rendet a gépünkön!
Adatállomány (file): valamilyen szempont szerint összetartozó számok kisebb-nagyobb halmaza, amelyek értelmezésük függvényében (= megfelelő program használata esetén) lehetnek szöveges dokumentumok, -ek, képek, hangok, filmek, stb. Mappa (folder): valamilyen szempont szerint összetartozó állományok tárolására használjuk. Háttértároló: adatállományok és mappák tárolására szolgáló eszköz. Pl. merevlemez (winchester), USB memória (pendrive), CD, DVD (régebben floppy…) Intéző (Windows Intéző, Windows Explorer (<> Internet Explorer)): program, ami a fentiek kezelésére, rendezésére használandó (másolás, törlés, átnevezés, új elemek létrehozása, stb.).

6 Az Intéző használata Indítása: pl. Start gombon jobb egérgombbal kattintunk, a menüből kiválasztjuk. (Vagy: Win + E) Bal oldal: meghajtók, mappák listája. Jobb oldal: meghajtók, mappák, állományok listája. Menü és/vagy jobb egérgomb használata! Vágólap használata (másoláshoz / áthelyezéshez)! Az Asztal, mint a Windows tárolási struktúrájának legmagasabb hierarchiájú pontja. (Jobb megértéshez: Sajátgép, Hálózati helyek: de mi legyen fölötte?) Pl. Asztal > Sajátgép (Számítógép) > C: (meghajtó) > Windows (mappa) > Fonts (mappa) > Arial(.ttf) állomány leírja, hogy néz ki az Arial betűtípus. Új mappa létrehozása és átnevezése. („Asztal”-on jobb egérgombbal klikk – „Új” – „Mappa” – Név átírása.)


Letölteni ppt "Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések