Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés."— Előadás másolata:

1 Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés

2 Mappaszerkezet létrehozása
1. feladat: D: meghajtó Új mappa → Föld → Európa → NyugatE, KeletE → Magyarország → Heves, Fejér → Szfvár, Dunaújváros

3 Másolás a mappaszerkezetbe
2. feladat: Keresd meg a notepad.exe-t, majd másold be az előző mappaszerkezet Fejér mappájába. Start menü/ Keresés programokban és fileokban vagy Számítógép/ Keresés számítógép vagy Total Commander/ Parancsok/ Keresés Majd másolás a Fejér mappába.

4 Parancsikon létrehozása
3. feladat: Helyezzünk el az Asztalon egy parancsikont, ami az előzőleg elmentett file-ra mutat! Próbáljuk ki! Az adott file-ra állunk, egér jobb klikk, Küldés/ Asztal (Parancsikon létrehozása) Parancsikonra katt, egér jobb klikk, Átnevezés (Bármire átnevezhetjük!)

5 Parancsikon 4. feladat: Mozgassuk át a notepad.exe-t a NyugatE mappába, majd újból próbáljuk ki a parancsikont! Mozgassuk át a C: meghajtóra is! Hozzunk létre ott egy mappát Terv_1 néven! Nézzük meg, hogy az operációs rendszer mikor írja át az útvonalat és mikor nem!

6 Elérési útvonal módosítása
5. feladat: Módosítsuk a parancsikonnál az elérési útvonalat, hogy újból jó legyen! Parancsikonra állunk, egér jobb klikk, Tulajdonságok / Indítás helye (Átírjuk a jó útvonalra!)

7 Keresés 6. feladat: Keressünk .txt file-okat, másoljuk át a Szfvár mappába! Ha nem találunk, akkor hozzunk létre 5 db egyszerű .txt file-t! Keresés Másolás, Beillesztés (ctrl C, ctrl V)

8 Mappa rendezése, nézetek
7. feladat: Mappák rendezése: Név, kiterjesztés, méret, dátum szerint Csökkenő, növekvő sorrendben Rákattintva a mappa feletti sor megfelelő oszlopára (pl. név) Mappa nézetek: Részletek, lista, közepes ikonok, nagy ikonok, mozaik, stb.

9 Mappa nézetek

10 Mappára kép beállítása
8. feladat: Állítsunk be egy képet a mappára! Mappa /Tulajdonságok /Testreszabás / Mappák képei /Képválasztás Nézzük meg Nagy ikon nézetben!

11 Írásvédetté tétel 9. feladat: Tegyük a file-t írásvédetté! File /Tulajdonságok /Általános /Írásvédett bejelölése

12 Lomtár 10. feladat: Töröljük a NyugatE mappát! (simán) Ezután állítsuk vissza a mappát, mert mégis szükségünk van rá! Törlés, majd Lomtár-ban megkeressük a mappát és Visszaállítás paranccsal visszaállítjuk a mappát. Shift + Del használata esetén nem kerül a Lomtárba a kitörölt anyag, óvatosan bánjunk vele!

13 Több ablak megnyitása, elrendezése
11. feladat: Több ablakot nyissunk meg! Rendezzük el őket! Tálca üres helyén egér jobb klikk, majd választunk a felajánlott lehetőségekből.

14 PrintScreen és Paint használata
12. feladat: Keress Magyarország képet a neten! Másold le az Asztalt a képpel együtt (crtl C) Paint-be. Mentsd el Asztal_foto néven .jpg kiterjesztéssel a Magyarország mappába! Keresés a neten, PrtSc billentyű használata. Paint megnyitása, Beillesztés /Kijelölés /Kivágás /Új /Beillesztés /Körülvágás /Mentés másként /jpg kép kiválasztása /Mentés amegadott mappába.

15 PrintScreen és Paint használata

16 File-ok be- és kicsomagolása
13. feladat: Jelöld ki a Fejér mappát és tömörítsd .zip formátumba! Számítógép /Adott mappa /egér jobb klikk, 7-zip /Tömörítés Total Commander /File /Becsomagolás /zip kiválasztása /Ok Kicsomagolás hasonlóan! Az összes kibontása Kicsomagolás

17 File-ok be- és kicsomagolása

18 Készítette: Csóriné Fekete Adrienn
Köszönöm a figyelmet! Készítette: Csóriné Fekete Adrienn


Letölteni ppt "Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések