Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számítógépes ismeretek 5. óra Előadó: Jánosik Tamás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számítógépes ismeretek 5. óra Előadó: Jánosik Tamás."— Előadás másolata:

1 Számítógépes ismeretek 5. óra Előadó: Jánosik Tamás

2 A Windows Intéző  A Windows Intéző egy – a Windowsba beépített – fájl- és mappakezelő program, aminek segítségével fájljainkkal és mappáinkkal különböző műveleteket végezhetünk:  másolhatunk  áthelyzehetünk  törölhetünk  új mappát hozhatunk létre  stb.

3  Indítása:  Start menü  Minden program  Kellékek  Windows Intéző  Sajátgép ikonon jobb egérgombbal kattintunk  Intéző  Start menün jobb egérgombbal kattintunk  Intéző  Windows billentyű + E

4 Az Intéző részei  Bal oldalon a mappastruktúra ágrajza látható. Ezen az oldalon csak meghajtók (háttértárolók) és mappák láthatók, fájlok nem! Egy elem almappái megjeleníthetők, ha az előttük lévő + jelre kattintunk, illetve elrejthetők a – jelre kattintva.  A mappákat legegyszerűbben úgy különböztethetjük meg a fájloktól, hogy a mappák ikonja MINDIG egy sárga „dosszié.

5  Ha egy mappát (vagy meghajtót) kijelölünk a bal oldalon (rákattintunk a mappa nevére), akkor a mappa (vagy meghajtó) tartalma megjelenik a jobb oldalon.  A jobb oldalon a mappák és meghajtókon kívül a fájlok is megjelennek.

6 Műveletek az Intézőben  Új mappa létrehozása: jelöljük ki azt a meghajtó vagy mappát, ahova az új mappát szeretnénk létrehozni!  Kattintsunk a Fájl menü  Új  Mappa menüpontra! Ekkor a kijelölt helyen létrejön az új mappa, de még meg kell adnunk, hogy mi legyen a neve! Gépeljük be, és üssük le az Entert!

7  Ugyanezt az eredményt érhetjük el, ha a kijelölt mappán jobb egérgombbal kattintunk, és ott választjuk ki az Új  Mappa almenüt.  Szintén ugyanezt érjük el, ha a bal oldalon kijelöljük, hogy hova szeretnénk új mappát készíteni, majd a jobb oldal egy üres területén jobb egérgomb  Új  Mappa.

8 Új mappa – gyakorlat  Készítsünk egy új mappát a Dokumentumok mappába, és mindenki nevezze el a mappát a saját nevével!  Ezen a mappán belül készítsünk két új almappát, az egyiket szövegek, a másikat képek néven.

9 Dokumentumok „saját név” szövegek képek

10 Másolás  Másolás: a másolással újabb példányokat hozhatunk létre már meglévő fájlokból. Alapszabály: ugyanazon a helyen nem lehet két ugyanolyan nevű fájl!  A másolás általában 2 lépésből áll:  megjelöljük a másolandó fájlokat  beillesztjük őket a kívánt helyre.

11 Másolás – 1. módszer  Lépjünk az …Alapok mappába!  Jelöljük ki a másolandó fájlokat! (dokumentumok)  Kattintsunk a Szerkesztés => Másolás menüpontra! (Látszólag nem történik semmi, de ilyenkor megjegyzi a sz. gép, hogy mit/miket szeretnénk másolni.)  Lépjünk át a „célmappába”, vagyis ahova a fájlokat másolni szeretnénk! Ez most a Dokumentumok\[SAJÁT_NÉV]\SZÖVEGEK mappa.

12  Jelenleg ez a mappa még üres, hiszen nem rég hoztuk létre, és még nem tettünk bele semmit.  Kattintsunk a Szerkesztés => Beillesztés menüpontra! Ekkor az eredeti helyen lévő fájlokról létrejön egy másolat a cél helyen.  A szerkesztés menü helyett kattinthatunk a kijelölt fájlokra JOBB egérgombbal is, onnan is kiválaszthatjuk a másolás/beillesztés parancsot!

13 Másolás – 2. módszer  A másik módszer a „Fogd és vidd” technika:  Lépjünk bele az …Alapok mappába (a jobb oldalon látszódjon a tartalma), de úgy állítsuk be a bal oldali ágrajzot, hogy látszódjon a célmappánk is, ami most a Dokumentumok\[SAJÁT_NÉV]\KÉPEK!

14  Jelöljük ki a másolandó fájlokat (képek)!  A „fogd és vidd” technika azt jelenti, hogy a kijelölt (másolandó) fájlokat oda húzzuk, ahova másolni szeretnénk őket. Viszont fontos, hogy a JOBB oldali egérgombot használjuk!  Vigyük rá az egeret a jobb oldalon a kijelölt fájlok valamelyikére, nyomjuk le és tartsuk nyomva a JOBB egérgombot, majd húzzuk az egeret a bal oldalon a cél mappára (Dokumentumok\[SAJÁT_NÉV]\KÉPEK)!

15  Engedjük el a jobb egérgombot!  Az előkerülő gyorsmenüből választhatunk, hogy milyen műveletet szeretnénk végrehajtani: másolás, áthelyezés vagy parancsikon létrehozása. Ezért a gyorsmenüért kellett a JOBB egérgombot használnunk! Egyébként kérdés nélkül hajt végre valamilyen műveletet az Intéző.  Válasszuk a másolást!

16 Áthelyezés  Áthelyezéskor az eredeti helyről átkerülnek a kijelölt fájlok a célhelyre, tehát áthelyezés után az eredeti helyen már nem lesznek elérhetők!

17 Az áthelyezés menete  1. módszer: ugyanaz, mint a másolásnál, csak a Szerkesztés  Másolás HELYETT a Szerkesztés  Kivágás menüpontot válasszuk, a célhelyen ugyanúgy Szerkesztés  Beillesztés!  2. módszer: ugyanaz, mint a másolásnál a „fogd és vidd” technika, csak a végén a gyorsmenüből az Áthelyezés parancsot válasszuk!

18 Átnevezés  Lehetőségünk van arra is, hogy egy mappa, vagy fájl nevét megváltoztassuk.  Ehhez ki kell jelölni a mappát vagy fájlt, majd Fájl  Átnevezés, és már írhatjuk is át a nevet. Ugyanez működik a Fájl menübe lépés helyett, a mappán vagy fájlon jobb egérgombbal kattintva, az Átnevezés gyorsmenüt választva is.

19  Másik módszer az átnevezésre, ha a fájl vagy mappa nevén (a szöveges részen) LASSAN kattintunk kétszer egymás után bal egérgombbal.  Nevezzük át a Dokumentumok\[SAJÁT_NÉV]\SZÖVEGE K mappát DOKUMENTUMOK-ra!

20 Törlés  Fájlok vagy mappák törléséhez jelöljük ki a törlendő fájt/fájlokat vagy mappát/mappákat, majd kattintsunk a Fájl  Törlés menüpontra! A gép megerősítést kér, hogy „Biztos, hogy a Lomtárba dobja a következőt: …?”. Ha Igennel válaszolunk, akkor törlünk, ha Nemmel válaszolunk, akkor mégsem törlünk. 

21  Ugyanez elérhető a törlendő objektumon jobb egérgombbal kattintva, és onnan kiválasztva a Törlés menüpontot.  Másik módszer, ha kijelöljük a törlendő objektumokat, majd a billentyűzeten leütjük a DELETE gombot. Így szintén törölni tudunk.

22 Lomtár  A letörölt elemek nem semmisülnek meg teljesen, hanem az úgynevezett Lomtár nevű „programba” kerülnek, ahonnan (véletlen törlés esetén) még visszaállíthatók a letörölt elemek.  A Lomtár megtalálható az Asztalon is, és a Windows Intézőben is.

23 Törlés – gyakorlat  Töröljük le a [saját név] mappánkat a teljes tartalmával együtt!  A törlésnél mindig legyünk nagyon körültekintőek, nehogy olyan adatokat töröljünk, amire még szükségünk lehet!

24 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Számítógépes ismeretek 5. óra Előadó: Jánosik Tamás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések